#13: Sanne schrijft een boek - Gooi de boel om!

De afgelopen weken heb ik verschillende mails ontvangen met de vraag:

“In deze corona periode lukt het me niet om te schrijven. Hoe doe jij dat?”

Tsja, ik zit met hetzelfde probleem. Ook bij mij gaat het schrijven niet zoals ik graag zou willen. Ik kan je dus niet helpen aan tips om wél te kunnen schrijven. ☹
Wel heb ik wat ideeën voor je waar je in deze periode mee aan de slag kunt gaan. Zo voorkom je dat je uitgeefproces stilstaat. Want tuurlijk, dat je schrijft is cruciaal – zonder te schrijven komt er geen boek – maar om je boek uit te geven zul je nog een boel meer werk moeten verzetten. Dingen die je, in een ‘normale’ situatie, pas in een later stadium zou doen trek je naar voren.

Blog plaatje-3

Dingen die je kunt doen, zodat je uitgeefproces niet stilstaat:

  • Maak een moodboard met afbeeldingen, kleuren, typografie, spreuken, voorbeelden die passen bij jouw boek. Dan heb je een mooi uitgangspunt zodra je met de vormgeving bezig gaat.

  • Onderzoek de boeken in je boekenkast qua leesbaarheid. Welke typografie vindt je prettig, welke marges, welke lettergrootte, welk papier? Zou jouw lezer dat ook prettig vinden? Maak foto’s of scans van je ideale binnenwerk, zodat je die straks aan de vormgever kunt voorleggen.

  • Schrijf alvast de achterflaptekst, met daarin onder andere verwerkt: de lezersbelofte. Wat beloof ik jou tijdens of na het lezen van mijn boek?

  • Maak alvast een opzet voor je colofon. (details vul je later in).

  • Heb je nog geen social media pagina voor jezelf of voor je boek? Maak deze dan aan. Kies het platform waar jouw potentiële lezer ook gebruik van maakt!

  • Schrijf alvast een persbericht waarin je de publicatie van je boek aankondigt en maak een lijst van contactpersonen (geen redacties!) waar je dit bericht straks naartoe stuurt.

  • Leg alvast contacten met professionals die je straks nodig hebt. Een redacteur/tekstcorrector plant bijvoorbeeld vaak maanden vooruit. Voor jou fijn als hij/zij alvast een periode in de agenda reserveert, zodat jij ermee verder kunt wanneer je zover bent.

  • Schrijf alvast een pitch: een korte tekst waarmee jij je boek in een paar zinnen presenteert en de ander nieuwsgierig maakt. Een tip daarbij: in een sterke pitch is er interactie met de ander. Bereid dus ook wat vragen voor.

  • Lees het artikel in Trouw over selfpublishing (waarin ook ik aan het woord kom! 😉).

  • … je kunt vast nog meer bedenken dat je in deze periode kunt doen!

Genoeg te doen dus! Door actief met je boek bezig te blijven, voorkom je dat je de verbinding met je manuscript en de energie die je voelt om het uit te geven kwijtraakt.

Veel succes en tot de volgende update!

Ben jij benieuwd naar mijn proces van schrijven en uitgeven?

Elke twee weken deel ik mijn ervaringen met je. Kijk je met me mee?

Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse update per mail!

Aanmelden #sanneschrijfteenboek

Warme groet,

Sanne

In categorie: Sanne schrijft een boek

Meer blogs en tips lezen?

#12: Sanne schrijft een boek - De drang om te schrijven

In de vorige update vertelde ik dat mijn schrijfproces op dit moment helemaal stil staat. Nu we een paar weken verder zijn, voel ik toch de drang om het schrijven op te pakken. Hoe ik dat doe vertel...
Verder lezen

#11: Sanne schrijft een boek - Wat kan er wél?

De huidige tijd zet alles op scherp. Systemen die voor ons Nederlanders heel vanzelfsprekend zijn, staan stil. We werken, voor zover dat kan, vanuit huis. Kinderen krijgen, voor zover dat kan, thuis...
Verder lezen