van influencer naar auteur: do's and don'ts

Hey daar, influencer en aspirant-schrijver! Wil jij je horizon verbreden en een boek schrijven? Misschien over jouw dienst, een geweldig idee of een goed verhaal. Een groot voordeel heb je al: een groot netwerk. Toch kan het transformeren van influencer naar auteur ook spannend zijn en kom je een heleboel uitdagingen tegen waar je vooraf nog niet over nagedacht had. In dit blog geven we je een aantal do’s and don’ts.

800x533 influencer

BoekenGilde helpt je bij alles fases in het uitgeefproces, waardoor jouw boek uiteindelijk breed beschikbaar op de markt verschijnt!
Offerte aanvragen

Do's:

Vind je passie: kies een onderwerp waar je gepassioneerd over bent. Jouw volgers volgen je niet ‘zomaar’. Ze volgen je omdat jij wat te zeggen hebt. Iets dat zij interessant vinden. Laat die passie doorschijnen in je boek.

Onderzoek: doe je huiswerk. Bestudeer vergelijkbare boeken in jouw niche, leer van succesvolle auteurs en verzamel zoveel mogelijk informatie over je onderwerp.

Schrijf met een vaste regelmaat: net zoals je regelmatig content op sociale media plaatst, moet je regelmatig schrijven aan je boek. Stel een realistisch schrijfschema op en houd je eraan.

Stel een uitgeefplan op: net zoals je een strategie hebt voor je sociale media-inhoud, heb je een plan nodig voor het uitgeven van je boek. Van het schrijven tot op zoek gaan naar een partij om mee samen te werken.

Vind professionals die jou helpen: zodra je jouw boek zelf gaat uitgeven, zoek je een partij op die je hierin begeleidt. Bij BoekenGilde koppelen we jou aan een ervaren redacteur, professionele vormgever en helpen we je met het maken van drukwerkkeuzes. Ook word je begeleid in de verkoopfase van je boek. Het enige wat jij hoeft te doen is: schrijven!

Don'ts:

Niet haasten: een goed boek schrijven kost tijd. Het is verleidelijk om snel iets te produceren en uit te brengen, maar kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Vergeet tools als AI om snel een boek te produceren. Tegenwoordig stellen alle distributie-/verkoopkanalen de vraag of geplaatste content door AI is gegenereerd. Je valt dan al snel door de mand. Zonde!

Niet negeren van redactie: jouw volgers zijn gewend aan je vlotte schrijfstijl op sociale media. Dat daar wellicht af en toe een flinke grammaticale misser tussen zit, vinden ze vaak niet zo erg. Maar een boek vereist grondige redactie. De inhoud vergaat niet en wordt straks jouw visitekaartje. Neem de tijd om je werk te laten redigeren door een professional.

Niet bang zijn om te falen: niet ieder idee wordt direct een daverend succes, dat weet jij als influencer maar al te goed. Pitch jouw boekidee bij jouw volgers. Is er geen interesse? Schaaf dan bij en voeg onderwerpen toe die jouw volgers willen terugzien.

Vergeet de boekmarketing niet: je hebt misschien al een platform en community op sociale media, maar dat betekent niet dat je boek vanzelf verkoopt. Besteed tijd aan het maken van een gedegen marketingstrategie om je boek onder de aandacht te brengen van je volgers en daarbuiten.

Niet vergeten te genieten: het schrijven van een boek kan stressvol zijn, maar vergeet niet om te genieten van het proces. Het is een unieke kans om jezelf uit te dagen en te groeien in jouw nieuwe rol: die van auteur!

Met deze do's and don'ts ben je goed op weg naar het schrijven van jouw eerste bestseller. Onthoud: blijf trouw aan jezelf, blijf gemotiveerd en laat je creativiteit de vrije loop. Veel succes!

BoekenGilde helpt je bij alles fases in het uitgeefproces, waardoor jouw boek uiteindelijk breed beschikbaar op de markt verschijnt!
Offerte aanvragen

 

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

Meer blogs en tips lezen?

Hoe word jij met je boek een autoriteit binnen je vakgebied?

Ga jij vanuit jouw vakgebied een boek schrijven? Dan kun je dat boek gebruiken als een visitekaartje en aanvulling in je werk (bijvoorbeeld als onderdeel van een training of om een bepaalde grote...
> Verder lezen

Zo vind je een uitgever voor je boek

Heb je een manuscript geschreven en droom je ervan om dat manuscript in boekvorm uit te geven, dan zijn er grofweg twee routes: je boek in eigen beheer uitgeven (selfpublishing) of op de traditionele...
> Verder lezen

Boek zelf uitgeven: duur of kostbaar?

Een veelgehoord bezwaar om zelf een boek uit te geven, is dat de investering voor jou als auteur is. Het algemene beeld heerst dat je voor het uitgeven van een boek diep in de buidel moet tasten. In...
> Verder lezen