Overwinnen van je schrijversblok: tips voor succesvol schrijven

Wij komen regelmatig auteurs tegen die een boek schrijven maar het vervolgens niet afmaken. Uit gebrek aan inspiratie of gewoonweg omdat ze niet meer weten hoe nu verder te gaan. Er ontstaat een zogenoemd writer’s block, oftewel schrijversblok: ‘het tijdelijk onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen’.

Maar hoe overwin je zo’n writer’s block? Het is een gevoel dat onzekerheid opwekt en je weerhoudt van verder schrijven. Zonde! In dit blog vertellen we je hoe je jouw block kunt overwinnen. Want dat boek moet en zal er komen, toch?!

Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Dan helpen wij jou om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Wat is een writer's block of schrijversblok?

Zoals we hierboven al schrijven is het een tijdelijk onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen. Er treedt een schrijfblokkade op. Vaak ontstaat zo'n blokkade wanneer je onder druk 'moet' schrijven. Je ziet vaak dat eentekort aan inspiratie en gebrek aan motivatie hierbij hand in hand gaan. Ook komt er vaak onzekerheid, faalangst of stress bij kijken. 

Hoe herken je een writer's block of schrijversblok?

Het herkennen van een blokkade is vrij eenvoudig. Je weet simpelweg niet wat je moet schrijven. Je hebt wel een onderwerp maar geen idee hoe je het verhaal verder vormgeeft. Of je bent al een eind op weg maar loopt vast in het vervolg. 

Herkenbaar?

Geen paniek! Ons advies om jouw taak op te breken in stappen. In ons 'stappenplan boek schrijven' nemen we je mee in 6 overzichtelijke stappen. 

Hieronder geven we je nog meer tips voor het overwinnen van jouw schrijversblok.

Verzet je gedachten

De beste tip is om het schrijven even los te laten. Je gedachten verzetten door letterlijk afstand te nemen van je schrijfwerk. Klap je laptop dicht, verlaat je werkkamer en ga een flinke wandeling maken, ga boodschappen doen of een uurtje sporten. Hoe eerder je uitschakelt hoe sneller je ook weer met goede moed verder kunt.

Je writer's block overwinnen, zo doe je dat!

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Het meeste werk verzet je wanneer je in een goede flow zit. Dan komen de woorden als vanzelf. Hiervoor moet je geconcentreerd kunnen werken en zo min mogelijk afgeleid worden. Zet je telefoon, radio en televisie uit. En klik je mailprogramma weg. Door jezelf af te zonderen van externe prikkels, kun je je volledig concentreren op je schrijfwerk en kom je gemakkelijker in een productieve flow.

Plan je schrijftijd

Wanneer je in een schrijversblok zit zul je zien dat er altijd wel iets belangrijkers is dan schrijven. In ons stappenplan boek schrijven geven we ook aan dat het belangrijk is om schrijftijd te blokken in je agenda. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kun je ook weer stoppen op het moment dat jouw schrijfwerk erop zit. Probeer structureel zoveel mogelijk tijd te reserveren. Zorg er wel voor dat je niet alleen begint wanneer je in de juiste gemoedstoestand bent, maar stop ook wanneer je merkt dat je productiviteit afneemt. Het draait om kwaliteit, niet kwantiteit.

Verleg je focus

Lukt het nog steeds niet? Dan helpt het om je focus te verleggen. Laat jouw boekidee eens helemaal los en schrijf een ander verhaal, blog of artikel. Op deze manier blijf je wel schrijven. Want al schrijvend ontwikkel je jezelf. Het geeft je vertrouwen dat dít wel lukt. Het breng je misschien op een ander spoor en maakt dat je straks met een frisse blik weer naar je oorspronkelijke werk kunt kijken.

Tip: even ontladen door een stuk te gaan wandelen of sporten kan wonderen doen!

Zet het kritische stemmetje in je hoofd uit.

Want dit stemmetje brengt je op dit moment echt niet verder. Jouw verhaal hoeft nog niet af en hoeft ook nog niet perfect te zijn. Het aanpassen en controleren van je werk doe je later. Daarnaast kijkt een redacteur en/of corrector jouw werk ook nog na. Dat is een fijn gevoel, toch?

De bestseller auteur Seth Godin schreef het volgende: "Er bestaat niets zoals een schrijversblok. Er is gewoon angst voor slecht schrijven. Zodra je genoeg schrijft, komt er vanzelf iets goeds tevoorschijn.’’

Jouw writer’s block overwonnen?

En klaar voor de volgende stap – de redactiefase? Start dan met het aanvragen van een Quick Scan. Je krijgt dan voor € 25,- feedback op 1.000 woorden uit je manuscript. Zo ontdek je wat redactie en/of correctie aan jouw manuscript toevoegt. Vervolgens helpen we je graag verder met de volgende stappen in het selfpublishing traject: de vormgevinghet drukken en de distributie van je boek. Meer weten of wil je ons jouw situatie eens voorleggen? Neem gerust contact op!

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

 

Meer blogs en tips lezen?

5 tips om een succesvol schrijver te worden

Droom jij ervan om bekend te worden als schrijver, dan geven we je in dit blog een aantal tips waarmee jij stap voor stap werkt aan je naamsbekendheid. Wil jij meer weten over het uitgeven van je...
> Verder lezen

Hoe word jij met je boek een autoriteit binnen je vakgebied?

Ga jij vanuit jouw vakgebied een boek schrijven? Dan kun je dat boek gebruiken als een visitekaartje en aanvulling in je werk (bijvoorbeeld als onderdeel van een training of om een bepaalde grote...
> Verder lezen

Managementboek maken: waar begin ik?

Het creëren van een managementboek is een ambitieus en voldoening gevend project. Of je nu een ervaren manager, een ondernemer, een bedrijfsadviseur, een academisch onderzoeker of een HR-professional...
> Verder lezen