Je ‘writer’s block’ overwinnen, zo doe je dat!

Wij komen regelmatig auteurs tegen die een boek schrijven maar het vervolgens niet afmaken. Uit gebrek aan inspiratie of gewoonweg omdat ze niet meer weten hoe nu verder te gaan. Er ontstaat een zogenoemd writer’s block, oftewel schrijversblok: ‘het tijdelijk onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen’.

Maar hoe overwin je zo’n writer’s block? Het is een gevoel dat onzekerheid opwekt en je weerhoudt van verder schrijven. Zonde! In dit blog vertellen we je hoe je jouw block kunt overwinnen. Want dat boek moet en zal er komen, toch?!

Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Dan helpen wij jou om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.

Download het e-book  'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Verzet je gedachten

De beste tip is om het schrijven even los te laten. Je gedachten verzetten door letterlijk afstand te nemen van je schrijfwerk. Klap je laptop dicht, verlaat je werkkamer en ga een flinke wandeling maken, ga boodschappen doen of een uurtje sporten. Hoe eerder je uitschakelt hoe sneller je ook weer met goede moed verder kunt.

Je writer's block overwinnen, zo doe je dat!

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Het meeste werk verzet je wanneer je in een goede flow zit. Dan komen de woorden als vanzelf. Hiervoor moet je geconcentreerd kunnen werken en zo min mogelijk afgeleid worden. Zet je telefoon, radio en televisie uit. En klik je mailprogramma weg. Op deze manier kun je gefocust verder.

Plan je schrijftijd

Wanneer je in een schrijversblok zit zul je zien dat er altijd wel iets belangrijkers is dan schrijven. In ons stappenplan boek schrijven geven we ook aan dat het belangrijk is om schrijftijd te blokken in je agenda. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kun je ook weer stoppen op het moment dat jouw schrijfwerk erop zit (natuurlijk niet stoppen wanneer je écht lekker in de flow zit!). Probeer structureel zoveel mogelijk tijd te reserveren. Jouw schrijfstroom breng je op gang door regelmatig te schrijven. Je zult zien dat het werkt!

Verleg je focus

Lukt het nog steeds niet? Dan helpt het om je focus te verleggen. Laat jouw boekidee eens helemaal los en schrijf een ander verhaal, blog of artikel. Op deze manier blijf je wel schrijven. Want al schrijvend ontwikkel je jezelf. Het geeft je vertrouwen dat dít wel lukt. Het breng je misschien op een ander spoor en maakt dat je straks met een frisse blik weer naar je oorspronkelijke werk kunt kijken.

Zet het kritische stemmetje in je hoofd uit.

Want dit stemmetje brengt je op dit moment echt niet verder. Jouw verhaal hoeft nog niet af en hoeft ook nog niet perfect te zijn. Het aanpassen en controleren van je werk doe je later. Daarnaast kijkt een redacteur en/of corrector jouw werk ook nog na. Dat is een fijn gevoel, toch?

Jouw writer’s block overwonnen?

En klaar voor de volgende stap – de redactiefase? Start dan met het aanvragen van een Quick Scan. Je krijgt dan voor € 25,- feedback op 1.000 woorden uit je manuscript. Zo ontdek je wat redactie en/of correctie aan jouw manuscript toevoegt. Vervolgens helpen we je graag verder met de volgende stappen in het selfpublishing traject: de vormgeving, het drukken en de distributie van je boek. Meer weten of wil je ons jouw situatie eens voorleggen? Neem gerust contact op!

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?