Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Zo zorg je ervoor dat jouw boek er in 2024 komt

Zo’n jaar vliegt om, vind je niet? Voordat je het weet, zitten we weer in de voorjaarszon. Ondanks dat dat geen verkeerd vooruitzicht is, is het risico groot dat de tijd je inhaalt en je daardoor niet dichter bij het uitgeven van je boek komt. Wil je dat voorkomen en ervoor zorgen dat je jouw boek in 2024 in handen houdt? Dan geven we je in dit blog graag vier tips.


Wil jij een grote eerste stap zetten in het uitgeven van je boek? Meld je dan aan voor de Workshop Selfpublishing op 19 januari! Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.
New call-to-action


Tip 1: plan schrijftijd in


De grootste vertraging zit vaak in het schrijven zelf. Je komt er simpelweg niet altijd aan toe en daardoor lukt het niet om meters te maken. Maak daarom van schrijven jouw prioriteit: hou er tijd in je agenda voor vrij en laat (in principe) niks tussendoor komen. Bepaal ook hoeveel woorden je die dag wilt schrijven. Niet als keihard doel, maar wel als richting. Dan kom je misschien minder snel in de verleiding om stiekem op social media te gaan of NOS.nl te checken.

schrijven 2024

Tip 2: bepaal tijdig met wie je gaat samenwerken


Vaak gaat veel tijd verloren met het wachten op de beschikbaarheid van de mensen met wie jij wilt samenwerken. Denk aan een redacteur, een corrector en een vormgever, maar ook de drukkerij. Door op tijd contacten te leggen en die mensen duidelijk te maken wat ze wanneer kunnen verwachten, verzeker jij je van een plekje in je planning. (Zorg er wel voor dat je dan zelf zover bent!)

Tip 3: zet proeflezers zo vroeg mogelijk aan het werk


Niks zo frustrerend als feedback krijgen van proeflezers – waarin jij je kunt vinden en dus wat mee wilt – nadat je de redactie- en correctiefase hebt doorlopen. Ook voor jouw redacteur/corrector is dat niet fijn. Je hebt samen immers toegewerkt naar een publicatie gereed document en nu ga jij van alles veranderen. Niet handig én het zorgt voor vertraging. Jouw redacteur/corrector is inmiddels namelijk met het volgende manuscript aan de slag…
Proeflezers zet je aan het werk vóórdat de redacteur aan de slag gaat. Dat kan zelfs al tijdens de schrijffase. Geef jouw proeflezers dus ook op tijd aan wat ze wanneer kunnen verwachten én wanneer jij feedback verwacht.

Tip 4: bereid je voor


Klinkt als een simpele tip, maar toch… veel auteurs hebben geen idee wat er bij sommige stappen komt kijken. Ze laten zich daardoor te veel leiden, met soms twijfels en fouten tot gevolg. Lees je in, ga in gesprek, vraag andere auteurs, volg de gratis webinars van BoekenGilde en/of meld je aan voor de Workshop Selfpublishing. Zo doe je kennis op en kun je makkelijker keuzes maken. Keuzes die goed voelen en bij jou en je boek passen. Die je helpen bij het behalen van je doel. Je voorkomt dan gedachten als: had ik dat maar geweten…! Dat is zonde. Als je het doet, doe het dan goed!

Wil jij een grote eerste stap zetten in het uitgeven van je boek? Meld je dan aan voor de Workshop Selfpublishing op 19 januari! Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.
New call-to-action

 

Meer blogs en tips lezen?

Boek zelf uitgeven: duur of kostbaar?

Een veelgehoord bezwaar om zelf een boek uit te geven, is dat de investering voor jou als auteur is. Het algemene beeld heerst dat je voor het uitgeven van een boek diep in de buidel moet tasten. In...
> Verder lezen

van influencer naar auteur: do's and don't

Hey daar, influencer en aspirant-schrijver! Wil jij je horizon verbreden en een boek schrijven? Misschien over jouw dienst, een geweldig idee of een goed verhaal. Een groot voordeel heb je al: een...
> Verder lezen

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen