Welke boekdruktechnieken zijn er?

Wanneer je je verdiept in de boekdruktechnieken, dan komen er termen voorbij als offset en digitaal drukken. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? En welke techniek is voor jouw boek het beste? In dit blog vertellen we je er graag meer over.

De boekdrukkunst is al eeuwen oud: het is een vorm van ‘stempelen’ die decennia lang wereldwijd wordt toegepast. Maar de Chinese uitvinder Pi Chang wordt gezien als dé grondlegger van de boekdruktechniek, nadat hij in de 11e eeuw Chinese karakters had gedrukt.

De techniek van de boekdrukkunst werd steeds moderner. Zo maakten uit hout gesneden drukvormen plaats voor de allereerste degelpers met loden letters. Begin 20e eeuw maakten wij kennis met het offset drukken en vandaag de dag versturen wij onze bestanden rechtstreeks naar de pers.

Maar welke druktechnieken zijn nú relevant en welke is de beste keuze voor jouw boek? Om die vragen te beantwoorden, staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

  • Wat is offset drukken?
  • Wat is digitaal drukken?
  • Wat is het verschil tussen offset en digitaal?
  • Hoe zit dat eigenlijk met Printing on Demand (POD)?

 

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. In ons gratis e-book ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen. Handig, mét checklist!
Download de aanleverspecificaties

Offset drukken

Wil je dat je boek in een grote oplage of binnen een korte termijn gedrukt wordt, dan is offsetdruk wellicht interessant.

Offset plaat - BoekenGilde

 

Een offset drukpers bestaat uit een aluminium plaat waarop een beeld is aangebracht. Deze plaat wordt eerst vochtig gemaakt. De plaat neemt het vocht aan op de delen waar geen beeld zit. Vervolgens wordt vettige inkt aangebracht. De natte delen stoten de inkt af, de niet-natte delen nemen de inkt daarentegen op. Daarna wordt de inkt op een rubberdoek gedrukt. Dit doek drukt uiteindelijk het beeld op het papier. Et voilà! Je boek is gedrukt!

Digitaal drukken

In de jaren negentig werd de technologie van digitaal drukken geïntroduceerd. Bij deze druktechniek wordt geen gebruik gemaakt van drukplaten. Het bestand (meestal een drukklare PDF) wordt vanuit de computer direct naar de pers verzonden en afgedrukt.Digitaal drukwerk gaat, evenals offset, snel! In tegenstelling tot offset vergt het weinig voorbereidingstijd en de opstartkosten zijn dan ook laag. Daarnaast is het mogelijk om drukwerk te personaliseren of elk exemplaar een bijzonder kenmerk, zoals een andere kleur, te geven. Wil je je boek drukken in een lage oplage? Dan is deze druktechniek zeer geschikt.

Bij het drukken van jouw boek moet je ook nadenken over de afwerking voor het omslag of cover.

 

Digitaal drukken - BoekenGilde

 

Een vergelijking tussen de twee boekdruktechnieken

Om je te helpen om een gedegen keuze te maken tussen de twee verschillende technieken, hebben wij een vergelijking gemaakt.

Is er verschil in kwaliteit?

Vroeger was het verschil in kwaliteit tussen digitale druk en offset druk groot. Met name bij afbeeldingen en kleurgebruik.

Tegenwoordig is het verschil echter nihil. Digitaal drukken heeft zo’n grote ontwikkeling doorgemaakt, dat je als “leek” het verschil niet ziet.

Wist je overigens dat het papiersoort ook invloed heeft op de look-and-feel van je boek? Denk daarom ook goed na over de keuze van het papier.

Welke keuze is het voordeligste?

Bij een lagere oplage is digitaal drukken voordeliger en bij een hogere oplage is offset voordeliger. De ligging van het omslagpunt hangt af van verschillende factoren, zoals de oplage, het eventuele kleurgebruik en het aantal pagina’s. Meestal ligt het ergens tussen de 500 en 1.000 exemplaren.

Hoe zit dat met POD?

Printing on Demand is het proces binnen de grafische industrie wanneer een boek pas gedrukt wordt wanneer er vraag naar is. Het voordeel hiervan is dat jij niet vooraf hoeft te investeren in drukwerk. Het nadeel hiervan is dat jij, als auteur, de kwaliteit niet kunt controleren. En de kwaliteit van POD valt nu juist vaak tegen, met name bij gladde papiersoorten. Bij BoekenGilde bieden we POD niet aan, maar kun je je boek al wel drukken vanaf tien exemplaren. Wil of kun jij niet investeren in een hoge oplage, dan hou je deze laag aan en brengen we vervolgens samen vraag en aanbod bij elkaar.

Wil jij meer weten over de productie van je boek?
Meld je dan aan voor ons webinar Productie van je boek!

Groet,

Sanne

In categorie: Blog