Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek drukken in een grote oplage of laat je een kleine oplage drukken?

De ideale oplage hangt van een aantal aspecten af, waaronder het effect ervan op jou als auteur. Voor de ene auteur werkt het enorm stimulerend om een groot aantal boeken te drukken. Het zet in beweging, want al die boeken moeten verkocht worden! Voor de ander kan het juist verlammend werken: "Hoe kom ik ooooit van al deze boeken af?" Hoe geldt dit voor jou?

In dit blog helpen we je bij het bepalen van de juiste oplage van jouw boek. Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn:

  • Kleine oplage drukken
  • Grote oplage drukken
  • Inschatting maken

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van onze gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.
Download het whitepaper   'Aanleverspecificaties'

oplage

Kleine oplage drukken

Heeft jouw boek een klein publiek, dan is het verstandig om te kiezen voor een kleine oplage. Ook wanneer je over een klein budget beschikt is het wellicht interessant om met een kleine oplage te beginnen en vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Bij BoekenGilde kun je al vanaf tien exemplaren je boek laten drukken.

Grote oplage drukken

Heb je een grote ambitie? Of ben je ervan overtuigd dat je een grote oplage "makkelijk" kunt verkopen? Dan is het interessant om meer boeken te laten drukken. Het goede nieuws daarbij is: hoe meer boeken je laat drukken, hoe goedkoper de prijs per exemplaar. Hieronder geven we een richtlijn qua kosten voor een standaard formaat leesboek met 200 pagina’s.

10 stuks €250

100 stuks €675

500 stuks €1495

1000 stuks €2195

Inschatting maken

Wanneer je de oplage gaat bepalen, maak je als het ware een inschatting van de potentie van je boek bij de lancering. Hieronder alvast twee manieren hoe je dit voor jezelf in kaart kunt brengen.

  • Voorverkoop: je kunt je boek voordat het verschijnt al te koop aanbieden. Je onderzoekt dan als het ware hoeveel animo er voor je boek is. We kunnen je daarbij helpen door je boek in onze boekenshop te plaatsen of aan te melden bij het CB. De klant kan het boek dan 'reserveren' en alvast betalen. Wanneer het boek klaar is, worden deze reserveringen verwerkt. 
    Een kanttekening hierbij is wel dat de klant vaak niet te lang wil wachten op een boek. Wees daarin transparant, zo voorkom je teleurstellingen en vragen van klanten.
  • Je netwerk polsen: ga in je eigen netwerk/familie/kennissenkring eens polsen hoeveel mensen jouw boek willen kopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een poll op social media of je vraagt geïnteresseerden zich - bij interesse - in te schrijven voor je maillijst. Is je boek eenmaal klaar, dan laat je deze mensen weten waar en hoe ze het kunnen bestellen.

Omslagpunt berekenen

De kostprijs per exemplaar daalt wanneer de oplage stijgt. Veel auteurs rekenen uit bij hoeveel verkochte exemplaren ze uit de kosten zijn door de drukkosten te delen door de verkoopprijs. Wanneer je bij je offerteaanvraag vraagt om een staffel kun je makkelijk uitrekenen en bepalen welke oplage voor jou interessant is.

We adviseren je ook om rekening te houden met de tijd waarin het boek verschijnt. Hoe actueel is je boek? Met andere woorden: moet je na het verstrijken van tijd nog dingen veranderen? In dat geval is het raadzaam om voor een lagere oplage te gaan, zodat je bij een herdruk eenvoudig nog een aantal zaken kunt aanpassen.

Leg ons gerust je situatie voor

In dit blog hebben we je een aantal tips gegeven. Hopelijk helpt dit je bij het bepalen van de oplage voor jouw boek. Toch nog twijfels? Of wil je graag even sparren? Wij helpen je graag, neem gerust contact op!

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Hoe vind ik de juiste NUR code voor mijn boek?

Iedereen weet wel dat boeken in de boekhandel of bibliotheek vaak op categorie gesorteerd zijn. Alle romans staan bij elkaar, dit geldt ook voor kinderboeken, thrillers en kookboeken. Medewerkers van...
> Verder lezen

Zo bereken je het aantal pagina's van jouw boek

Wanneer je al een heleboel woorden op papier hebt gezet, dan begin je vaak als vanzelf al te dromen over je boek. Misschien zie je je cover al voor je. Heb je al een lettertype voor het binnenwerk...
> Verder lezen

Hoe de markt jouw keuzes rondom het drukwerk beïnvloedt

Veel auteurs dromen ervan: een hardcover! Het wordt door velen beschouwd als de meest chique uitvoering van een boek. Voeg je nog een leeslint toe en misschien een mooie veredeling op je omslag en je...
> Verder lezen