Hoe kies ik de juiste papiersoort voor mijn boek?

De keuze van het papier voor jouw boek is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Hou je meer van spierwit papier of mag het een licht tintje hebben. Vind je glad papier mooier of is iets ruwer papier meer jouw smaak. Toch zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. In dit blog vertellen we je meer over:

  • Papier en afbeeldingen
  • Papier en bindwijze
  • Dikte van papier
  • De meest voorkomende papiersoorten

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van ons gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

Papier en afbeeldingen

Afbeeldingen, foto’s en illustraties in je boek worden het mooist (scherpst) afgedrukt op glad papier. De inkt vloeit op glad papier nu eenmaal minder dan op ruwer papier. En als de inkt vervloeit, wordt de afbeelding onscherp. Heeft je boek veel afbeeldingen of gedetailleerde afbeeldingen, neem dan een gladde papiersoort. Zo’n gladde papiersoort is gestreken papier en noemen we ook wel machine coated (mc).

Papier en bindwijze

De bindwijze van je boek - genaaid of gelijmd (garenloos) - heeft wel invloed op de papierkeuze. Bij een gelijmde afwerking is het erg belangrijk dat de lijm zich goed aan het papier kan hechten. Daarom is iets ruwer papier beter geschikt dan extreem glad papier.

Dikte van papier

Het gramsgewicht ofwel de dikte van het papier in je boek, doet minder ter zake bij de keuze van het meest geschikte papier. Weet wel dat dikker papier afbeeldingen, foto’s en illustraties minder door zal schijnen en daardoor mooier oogt. Om die reden wordt in fotoboeken bijvoorbeeld vaak 135 grams Gloss papier toegepast.


De meest voorkomende papiersoorten

Hieronder een kleine opsomming van populaire papiersoorten:

Papiersoort Gloss

Gloss-papier is superglad. Het doet denken aan het papier in glossy tijdschriften. Gloss is een machine coated vrij witte papiersoort waarop afbeeldingen goed uitkomen.

Papiersoort Silk

Silk is het matte zusje van Gloss. Het papier glimt een stuk minder. En dat maakt het wat meer ingetogen indruk dan Gloss. Afbeeldingen doen het prima op Silk.

Papiersoort HVO

Oneerbiedig gezegd komt dit papier het dichtst in de buurt van het papier dat je thuis in je printer hebt. Prima voor tekst, maar minder geschikt voor afbeeldingen. De inkt vloeit gemakkelijk in de ruwe structuur. En daardoor worden afbeeldingen, foto’s en illustraties minder scherp. Voor tekstboeken bijzonder geschikt maar minder voor fijn gedetailleerde illustraties.

Papiersoort Biotop

Biotop is een papiersoort met een nostalgische uitstraling: het is gelig en ruw. Je kunt het daardoor heel goed gebruiken voor een familiegeschiedenis of een roman en thriller die je een klassieke ‘look and feel’ wilt geven.

Papiersoort G-Print

G-Print papier ligt qua kleur tussen wit en Biotop (geler) in. Het papier is gecoated en daardoor erg geschikt voor afbeeldingen, foto’s en illustraties. Het is een kwalitatief hoogwaardige en stijlvolle papiersoort.

Papiersoort Romandruk

Roman is een heel ruwe en gele papiersoort en heeft een zware uitstraling. Terwijl het niet echt zwaar is. Het is de papiersoort die je kent uit de ‘echte leesboeken’ in je kast.

Wil je meer gevoel krijgen bij de verschillende papiersoorten en het effect ervan op jouw boek? Bij BoekenGilde kun je een proefpakket aanvragen met de meest populaire papiersoorten voor jouw boek.

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van ons gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

In categorie: Drukken

Meer blogs en tips lezen?

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
Verder lezen

Hoe vind ik de juiste NUR code voor mijn boek?

Iedereen weet wel dat boeken in de boekhandel of bibliotheek vaak op categorie gesorteerd zijn. Alle romans staan bij elkaar, dit geldt ook voor kinderboeken, thrillers en kookboeken. Medewerkers van...
Verder lezen

Heeft mijn boek een barcode nodig?

Heb jij een boek geschreven en wil je deze uitgeven? Dan zul je nog wel veel vragen hebben. Eén van de veel gestelde vragen is: ‘Heb ik een barcode nodig voor mijn boek?’
Verder lezen