Papiersoorten drukwerk: Hoe kies ik het juiste papier voor mijn boek?

De keuze van het papier voor jouw boek is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Er bestaan heel veel verschillende papiersoorten voor drukwerk. Hou je meer van spierwit papier of mag het een licht tintje hebben? Vind je glad papier mooier of is iets ruwer papier meer jouw smaak? Hoe kies je het juiste papier voor jouw boek?

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste papier voor jouw boek. Zaken waar je zelf misschien niet aan hebt gedacht.

In dit blog vertellen we je meer over:

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van ons gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

Boek papier en afbeeldingen

Afbeeldingen, foto’s en illustraties in je boek worden het mooist (scherpst) afgedrukt op glad papier. De inkt vloeit op glad papier nu eenmaal minder dan op ruwer papier. En als de inkt vervloeit, wordt de afbeelding onscherp.

Heeft je boek veel afbeeldingen of gedetailleerde afbeeldingen, neem dan een gladde papiersoort. Zo’n gladde papiersoort is gestreken papier en noemen we ook wel machine coated (mc).

Papier en bindwijze

De bindwijze van je boek - genaaid of gelijmd (garenloos) - heeft ook invloed op de papierkeuze. Bij een gelijmde afwerking is het erg belangrijk dat de lijm zich goed aan het papier kan hechten. Daarom is iets ruwer papier beter geschikt dan extreem glad papier.

Dikte van papier voor je boek

Het gramsgewicht ofwel de dikte van het papier in je boek, doet minder ter zake bij de keuze van het meest geschikte papier. Weet wel dat dikker papier afbeeldingen, foto’s en illustraties minder door zal schijnen en daardoor mooier oogt. Om die reden wordt in fotoboeken bijvoorbeeld vaak 135 grams Gloss papier toegepast.


Veel voorkomende papiersoorten drukwerk

Hieronder een kleine opsomming van populaire papiersoorten voor drukwerk:

Papiersoort Gloss

Gloss-papier is superglad. Het doet denken aan het papier in glossy tijdschriften. Gloss is een machine coated vrij witte papiersoort waarop afbeeldingen goed uitkomen.

Papiersoort Silk

Silk is het matte zusje van Gloss. Het papier glimt een stuk minder. En dat maakt het wat meer ingetogen indruk dan Gloss. Afbeeldingen doen het prima op Silk.

Papiersoort HVO

Oneerbiedig gezegd komt dit papier het dichtst in de buurt van het papier dat je thuis in je printer hebt. Prima voor tekst, maar minder geschikt voor afbeeldingen. De inkt vloeit gemakkelijk in de ruwe structuur. Daardoor worden afbeeldingen, foto’s en illustraties minder scherp. Voor tekstboeken bijzonder geschikt maar minder voor fijn gedetailleerde illustraties.

Papiersoort Biotop

Biotop is een papiersoort met een nostalgische uitstraling: het is gelig en ruw. Je kunt het daardoor heel goed gebruiken voor een familiegeschiedenis of een roman en thriller die je een klassieke ‘look and feel’ wilt geven.

Papiersoort G-Print

G-Print papier ligt qua kleur tussen wit en Biotop (geler) in. Het papier is gecoated en daardoor erg geschikt voor afbeeldingen, foto’s en illustraties. Het is een kwalitatief hoogwaardige en stijlvolle papiersoort.

Papiersoort Romandruk

Roman is een heel ruwe en gele papiersoort en heeft een zware uitstraling. Terwijl het niet echt zwaar is. Het is de papiersoort die je kent uit de ‘echte leesboeken’ in je kast.

Wil je meer gevoel krijgen bij de verschillende papiersoorten en het effect ervan op jouw boek? Bij BoekenGilde kun je een proefpakket aanvragen met de meest populaire papiersoorten voor drukwerk. Zo kies jij het beste papier voor jouw boek.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Hoe de markt jouw keuzes rondom het drukwerk beïnvloedt

Veel auteurs dromen ervan: een hardcover! Het wordt door velen beschouwd als de meest chique uitvoering van een boek. Voeg je nog een leeslint toe en misschien een mooie veredeling op je omslag en je...
> Verder lezen

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
> Verder lezen

Hoeveel tijd kost het om je boek uit te geven?

Ga je zelf een boek uitgeven, dan heb je als auteur vaak een deadline in gedachten. En sommige auteurs maken die deadline ‘hard’. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een boekpresentatie of een...
> Verder lezen