Afwerkingen voor het omslag of cover

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het omslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo'n extra blikvanger. De meest voorkomende veredelingsmogelijkheden hebben we hieronder op een rij gezet.

Weet jij al hoe jij jouw boek wilt laten drukken en ben je er helemaal klaar voor om die stap te zetten? Super! Ontdek aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen en ga direct aan de slag!

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

Afwerken met laminaat (glans of mat)

Laminaat is een dunne transparante kunststoffolie die op het papier van de cover wordt geplakt. Deze afwerking wordt standaard gebruikt bij een bedrukte omslag. Er is ook een hoogglans variant; glans laminaat, en geeft een zeer hoge glans aan de cover. Mat laminaat wordt vaak gebruikt in combinatie met Spot UV lak. Naast de uitstraling zorgt laminaat voor een duurzame bescherming van de cover tegen vuil, stof en beschadigen. De matvariant is gevoeliger voor krassen dan de glansvariant, er is daarom ook een krasvaste versie.

Veredelen met UV-Spotlak

Je kunt de cover verdelen met een zogenaamde Spot UV-lak. Dit is glanzende of matte lak op basis van UV-licht droging. Deze spot-UV-lak wordt plaatselijk aangebracht op bijvoorbeeld de titel of een afbeelding. Met gebruik van UV Spotlak worden belangrijke elementen op de cover uitgelicht. Het heeft een hoge attentiewaarde door het contrasterende effect. Het gebruik van spot UV-lak geeft een boek een dure en chique uitstraling.

Foliedruk

Foliedruk is een veredelingstechniek waarbij een dunne kleur- of metaalfolie op de cover wordt aangebracht. Het wordt veelal gebruikt in combinatie met kunstlederen covers. Deze folie, doorgaans goud of zilver, geeft het drukwerk een extra chique uitstraling.

Praegen

Wil je de diepte in? Dan kan dat, je kunt kiezen voor het praegen of pregen van je omslag. Er wordt dan reliëf aangebracht in het karton van het omslag: dit kan zowel naar binnen (verdiept) als naar buiten (verhoogd). De cover wordt op deze manier voorzien van elementen die diepte hebben. Zo kunt je een afbeelding of titel extra naar voren laten komen. In combinatie met spot UV-lak is het helemaal een blikvanger. Ook is het mogelijk een bepaalde vorm in je omslag te stansen of met 'laser-cutting'-techniek alle denkbare vormen uit de cover te snijden.

Foam-cover

Bij een foam-cover wordt er foam aangebracht tussen het karton en de cover, waardoor de omslag dikker wordt en ingedrukt kan worden. Het toepassen van een foam cover op boeken geeft een vriendelijke uitstraling en is bijvoorbeeld geschikt voor kinderboeken.

Leeslint

Een leeslint of boekenlegger is een smal lint dat aan de kop van het boekblok wordt bevestigd en is in vele kleuren leverbaar.

Een goede drukker kan veel meer vertellen over de mogelijkheden én kosten van veredeling en voorbeelden tonen, zodat je een goed beeld krijgt hoe jouw boek eruit kan komen te zien.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

In categorie: Blog

Meer blogs en tips lezen?

De marketingfase is een cruciaal onderdeel van het uitgeefproces

BoekenGilde in het Schrijversmagazine In gesprek met Sanne Visch, redacteur en adviseur selfpublishing bij BoekenGilde.
Verder lezen

''You must be prepared to work always without applause.'' - Ernest Hemingway

Wat een mooie quote vind ik dit. Voor mij is dit soms best een uitdaging. Want applaus is erkenning. En daar zijn we – nagenoeg – allemaal naar op zoek. Als auteur ben je dat heel vaak ook. Erkenning...
Verder lezen

Literair type

Hij: “Jij leek mij zo’n literair type, maar dat valt hartstikke mee.” Mijn eerste gedachte: ik val mee! Dat klinkt positief. Mijn volgende gedachte: wat is zijn beeld van een literair type? En waarom...
Verder lezen