Hoe kies ik de juiste drukkerij voor mijn boek?

Vind je het lastig om een goede partij te kiezen voor het drukken van je boek? Dat is niet zo gek! Het is immers geen dagelijkse bezigheid én er hebben maar weinig mensen ervaring mee. De beste drukkerij voor jouw boek is dus iets om goed over na te denken.

In dit blogartikel geven wij je zes vragen die je helpen bij het selecteren van een drukkerij voor jouw boek:

  1. Heeft de drukkerij ervaring met het drukken van boeken?
  2. Doet en kan de (boek)drukkerij alles zelf?
  3. Hoe is de verhouding tussen prijs en kwaliteit?
  4. Hoelang duurt het om de boeken te maken?
  5. Welke begeleiding biedt de drukkerij?
  6. Heb je een goed gevoel bij de drukkerij?

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van ons gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.

Download het whitepaper   'Aanleverspecificaties'

#1: Heeft de drukkerij ervaring met het drukken van boeken?

Niet iedere drukker heeft ervaring in het drukken van boeken. In tegenstelling tot het drukken van bijvoorbeeld flyers, gaat het drukken van een boek om veel meer dan alleen inkt op papier zetten. Een boek moet worden gebonden, de marges moeten kloppen, er moet een omslag omheen en het moet worden afgewerkt. Daarvoor is ervaring essentieel.

Kijk dus goed of de drukker van jouw keuze meer dan voldoende ervaring heeft (en voorbeelden kan laten zien).Drukkerij boek

#2: Doet en kan de (boek)drukkerij alles zelf?

Er zijn drukkerijen die het drukken van boeken uitbesteden. Of een deel van het drukproces, zoals het inbinden. Daar is op zich niets mis mee. Maar het betekent wel dat de drukkerij minder directe invloed heeft op de kwaliteit en snelheid. Een drukkerij die alle disciplines in huis heeft, drukt doorgaans een beter boek en heeft vaak betere controle over levertijden.

Daarnaast kan niet iedere drukker alles leveren. Wil je bijvoorbeeld een leeslint in je boek? Of wil je dat een deel van je oplage met een hardcover geleverd wordt? Controleer dan vooraf of jouw gewenste drukker die opties biedt.

#3: Hoe is de verhouding tussen prijs en kwaliteit?

Er zijn soms grote prijsverschillen te zien tussen drukkers die hetzelfde lijken te doen. Maar de goedkoopste aanbieder moet vaak ergens op bezuinigen om een lagere prijs te kunnen rekenen. Als de verschillen in prijs erg groot zijn, zit er waarschijnlijk toch een addertje onder het gras. Soms wordt er ander, goedkoper, papier gebruikt of gebeurt het inbinden op een (te) goedkope manier. Je boek krijgt dan niet de kwaliteit die het verdient.

De ergernis van slechte kwaliteit werkt door als de vreugde van de lage prijs al lang voorbij is.

#4: Hoelang duurt het om de boeken te maken?

Geld, tijd en kwaliteit zijn altijd met elkaar verbonden. Als een snellere levertijd voor een boek nodig is, dan gaat óf de prijs omhoog óf de kwaliteit naar beneden. Daarbij kun je ook denken aan opties, zoals een hardcover, die dan niet geleverd kunnen worden. Hou er daarom rekening mee dat de normale levertijd voor het drukken van een kleinere oplage circa een week is. En vraag dit ook altijd na bij de drukker van jouw keuze!

#5: Welke begeleiding biedt de drukkerij?

Maak van tevoren een inschatting of je drukker alleen geïnteresseerd is in je opdracht of ook in het samen met jou maken van een goed product. Het is dan ook prettig om de drukkerij van je boek makkelijk te kunnen benaderen met allerlei vragen. Over de lay-out van het binnenwerk bijvoorbeeld. Of over de afmetingen van de omslag, je colofon, ISBN, lettertypes, regelafstanden, papiersoorten, kleuren enzovoort.

#6: Heb je een goed gevoel bij de drukkerij?

Via internet kun je eenvoudig recensies van andere schrijvers vinden over de drukkerijen die zij gebruiken. En anders kun je er via social media eenvoudig naar vragen. Maar wat voor reacties je ook krijgt, vergeet niet: het juiste gevoel bij een drukker is essentieel. Heb jij vertrouwen in de kwaliteiten van de drukker? Geloof je dat je uiteindelijk een boek krijgt om trots op te zijn?

BONUSVRAAG: Hoe drink je de koffie? :)

Bij BoekenGilde vinden we het leuk als je een keer langskomt om kennis te maken. We denken graag met je mee over het uitgeven van je boek en willen je met plezier meer vertellen over de verschillende mogelijkheden. Benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ook nodigen we je graag uit om één van onze gratis webinars, die we met regelmaat geven, te volgen. Kijk hiervoor in onze evenementenkalender.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?