Geef je binnenwerk vorm

Je boek is gecontroleerd en geredigeerd, nu is het tijd voor de vormgeving. Waarschijnlijk heb je al een aantal boeken bekeken en zo een goed beeld van jouw wensen. Bij de opmaak van een boek denken veel mensen eerst aan de buitenkant, de cover van het boek. Logisch, want de cover van je boek vertelt in één oogopslag het hele verhaal. Maar vergeet niet, de binnenkant van je boek, ook wel het binnenwerk, is net zo belangrijk!

Het is zonde wanneer mensen struikelen over het lettertype of de indeling van je boek. Besteed dus ook zorg aan het binnenwerk van je boek! De opmaak van het binnenwerk is een behoorlijk karwei. Er zijn geen vaste regels voor, maar in dit blog stellen we een aantal richtlijnen op die de leesbaarheid van jouw boek garanderen. We gaan het hebben over de volgende onderwerpen:

  • Een stramien voor het binnenwerk;
  • Opmaak van de letters;
  • Uitlijning van de tekst;
  • Software voor de opmaak.

    Hulp nodig bij de opmaak van je boek? Wij helpen je graag. Zowel met het binnenwerk als de cover. Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan!

    Vraag een offerte aan

    open book2

Stramien voor het binnenwerk

Een stramien voor het binnenwerk bestaat uit een aantal elementen, namelijk:

  • De bladspiegel: de indeling van een (gedrukte) pagina en de verhouding tussen de zetspiegel en de marges;
  • Zetspiegel: het bedrukte deel van een (gedrukte) pagina;
  • Witmarges: de witte ruimte rondom geschreven of gedrukte tekst op een (gedrukte) pagina, ofwel de ruimte buiten de zetspiegel. Witmarges worden verdeeld onder:
  • Rugwit – binnenzijde;
  • Kopwit – bovenmarge;
  • Snijwit – buitenzijde;
  • Staartwit of voetwit – benedenmarge.

bladspiegel

Hoe groter de marges zijn, hoe kleiner de zetspiegel is, hoe meer pagina’s je krijgt. Het snijwit, de extra witte rand rondom je bestand, moet bij ons minimaal 3 millimeter zijn.

Opmaak van de letters

Wanneer je gaat nadenken over de tekstopmaak van je boek sta dan stil bij het volgende:

  • Zorg voor een aangename regelafstand (interlinie). Wanneer een tekst dicht op elkaar staat, leest het niet prettig. Denk dus na over een aangename regelafstand.
    Wij adviseren voor InDesign een regelafstand van 14 tot 15.5 punten. In Word is de aanbevolen regelafstand tussen de 1,15 en 1,5.
  • Kies een mooi font uit. De typografiewereld is gecompliceerd en tegelijkertijd erg interessant. Bepaal welk lettertype het beste past bij jouw boek en zorg ervoor dat het makkelijk weg leest.
  • De juiste corpsgrootte. Lettergroottes of puntgroottes zeggen niets over de grootte van een letter. Fonts verschillen namelijk onderling van elkaar. Kijk daarom naar de corpsgrootte, uitgedrukt in punten. Deze meet de afstand van de onderkant van een staartletter (zoals de g of j) tot aan de bovenkant van een stokletter (zoals f en l).

De tekst van het binnenwerk bestaat uit twee soorten tekst, de broodtekst en de hoofdstuktitels. Hiervoor adviseren we verschillende lettertypen. Voor de broodtekst kun je het beste een schreefletter gebruiken. Dit zijn letters met een streepje (ook wel serif genoemd). Onze hersenen beschouwen een schreefletter als prettiger leesbaar. Hoofdstuktitels zijn korter en mogen wat meer opvallen. Kies daarom bijvoorbeeld een schreefloos font met een eigentijdse look.

Veelgebruikte voorbeelden door ons zijn Calibri (schreefloos) en Meridien (schreefletter) in 10 punten.

Tip: Check of het lettertype dat je gebruikt een copyright heeft. Je mag namelijk niet alle lettertypes zomaar gebruiken voor je boek. Zorg dat je voor het font hebt betaald (dus een licentie hebt gekocht) of werk met een lettertype zonder intellectueel eigendomsrecht.

Uitlijning van de tekst

Teksten zijn op meerdere manieren uit te lijnen. Het is mogelijk om de tekst links en rechts uit te lijnen, te centreren of uit te vullen. Het laatst genoemde – het uitvullen – wordt het meest gebruikt voor de broodtekst en zorgt ervoor dat het in blokvorm komt te staan. Hieronder een aantal voorbeelden.

uitlijningUitlijning 2Nalatenschap

Software voor de opmaak

De omslag en het binnenwerk maak je bij voorkeur op in hetzelfde programma. Wij gebruiken vrijwel altijd InDesign maar Word en Adobe zijn ook mogelijk. De nadelen van InDesign zijn de prijs en het abonnement waar je aan vast zit. Het is mogelijk om InDesign voor 30 dagen gratis uit te proberen. Toch is het een behoorlijke uitdaging om dit programma in een maand te leren kennen én ook nog een boek op te maken. Wij ondersteunen je daarom graag bij het opmaken van je boek! Neem gerust contact met ons op.

Boek drukken bij BoekenGilde

Zodra jouw boek is geredigeerd en mooi is vormgegeven, is het tijd voor de volgende stap: het boek laten drukken. Erg spannend, want vanaf dat moment kun je inhoudelijk niets meer aan je boek wijzigen. Wil jij je boek laten drukken? Vraag dan eenvoudig én vrijblijvend een offerte aan.

Hulp nodig bij de opmaak van je boek? Wij helpen je graag. Zowel met het binnenwerk als de cover. Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan!

Vraag een offerte aan




Meer blogs en tips lezen?

Inspringen: wat is het, waarom zou je ervoor kiezen en hoe pas je het toe?

Is het je weleens opgevallen dat in sommige boeken regels aan de linkerkant een klein beetje verschuiven naar rechts? Dat noemen we ‘inspring’. Als selfpublisher bepaal je zelf of je inspringt of...
> Verder lezen

Hoe ontwerp je een goede cover voor je boek?

De cover of omslag van een boek is vaak belangrijker dan veel schrijvers denken. Zeker wanneer de schrijver minder bekend is. Dan bekijken mensen je boek niet vanwege de bekende naam op de cover. Een...
> Verder lezen

Zo bereid je je voor op de vormgevingsfase

Wanneer je manuscript geredigeerd en gecorrigeerd is, je alles nog één keer goed hebt gecontroleerd, dan ben je klaar voor de vormgevingsfase. Dit is een belangrijke stap richting je gedrukte boek....
> Verder lezen