De meest gebruikte druk- en bindtechnieken mét voorbeelden

Als je eens goed in je eigen boekenkast kijkt, dan zie je ongetwijfeld al veel verschillende druk- en bindtechnieken voorbij komen. Heb jij al nagedacht over de technieken die jíj graag wilt gebruiken voor jouw boek? Het zijn geen alledaagse keuzes die je moet maken. Want welke druktechniek past het beste bij jouw boek? En hoe wordt je boek gebonden?

De twee meest voorkomende bindwijzen voor boeken zijn lijmen en innaaien. Lijmen heet ook wel ‘gelumbeckt’ of ‘garenloos binden’. Beide bindwijzen zijn te gebruiken voor alle papiersoorten. Toch zijn er ook nog andere bindwijzen te onderscheiden. Elke bindwijze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarbij hebben ze ook allemaal een eigen uitstraling.

In dit blogartikel staan wij stil bij verschillende onderwerpen rondom druk- en bindtechnieken:

  • Lijmen met hotmelt
  • Innaaien
  • Andere bindwijzen
  • De belangrijkste verschillen op een rij
  • Druktechnieken

Ben jij al helemaal klaar om met jouw manuscript naar de drukker te gaan? Geweldig! Maar wist je dat jouw bestand moet voldoen aan diverse aanleverspecificaties? In onze gratis checklist vind je alle aanleverspecificaties van jouw eigen boek.

Download de aanleverspecificaties

Lijmen met hotmelt

Als je je boek laat lijmen, dan worden de pagina’s in de rug opgeruwd en voorzien van een lijmlaag. 

De lijm die wij gebruiken is hotmelt. Hotmelt hecht zich aan de vezels in het papier waardoor dit een stevig resultaat geeft.

inlijmen-met-pur-of-hotmelt-800px

Innaaien

Innaaien is de beste bindwijze voor boeken waar hoge gebruiks- of kwaliteitseisen aan worden gesteld, denk bijvoorbeeld aan kook- en kinderboeken.

Het voordeel van innaaien is dat boeken makkelijk open blijven liggen. Bovendien is het duurzamer en oogt het chiquer. Bij innaaien worden de afzonderlijke gevouwen katernen aan elkaar genaaid met kunst- of vlasdraad. Vroeger gebeurde dat met touw en later met linnen naaiband. Het naaien van de katernen gebeurt tegenwoordig volautomatisch.

Deze bindtechniek gebruiken wij voornamelijk bij hardcover boeken. Innaaien is ook mogelijk bij softcover boeken maar deze worden meestal gelijmd.

innaaien-hardcover-800pxInnaaien - hardcover

Andere bindwijzen

Er zijn nog meer bindmethoden, zoals spiraalruggen waarbij de rug van een boek of schrift bestaat uit een spiraal die de bladen bijeenhoudt. En de cahiermethode waarbij de bladen, in een driepuntverbinding, in de rug gehecht worden. Deze bindwijzen worden meestal voor (veel dunnere) rapporten gebruikt en niet voor boeken.

ringband-800pxRingband

De belangrijkste verschillen op een rij

Hieronder hebben wij voor jou alle belangrijkste verschillen op een rij gezet:

Lijmen Hotmelt Innaaien
Hecht aan vezels in papier Afzonderlijk gevouwen katernen aan elkaar genaaid met kunst- of vlasdraad
Minder effectief bij gecoat papier In beide gevallen even effectief
Boek 'openvouwen' Blijft makkelijk open liggen
Minder hoge gebruiks- of kwaliteitseisen Hogere gebruiks- of kwaliteitseisen

Welke druktechnieken zijn er?

Er zijn twee manieren om je boek te laten drukken: offset en digitaal. Vroeger bestond er een groot kwaliteitsverschil tussen deze twee technieken. Tegenwoordig is dit verschil nihil en wordt dit als gelijkwaardig beoordeeld door de markt. Beide technieken leveren dus prima resultaten op.

Wel zit er verschil in de kosten. Bij een lagere oplage is digitaal drukken voordeliger, bij een hogere oplage is offset voordeliger. Waar het omslagpunt ligt, is afhankelijk van verschillende factoren. Meestal ligt het ergens tussen de 500 en 1.000 exemplaren.

Duizelt het je al?

Dat begrijpen we! Want een boek drukken, doe jij niet elke dag! Wij gelukkig wel en we helpen je dan ook graag bij het maken van de keuzes die passen bij jouw boek en het gebruik in de praktijk. Neem gerust contact met ons op of vraag alvast een offerte aan. Wij nemen dan binnen twee werkdagen contact met je op.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Waar moet je aan denken bij een herdruk?

Ben jij bijna door je voorraad boeken heen? Dat is goed nieuws! Je kunt nu beslissen om je boek te laten herdrukken. In dit blog leggen we je uit waar je aan moet denken bij een herdruk en hoe je...
> Verder lezen

Hoe vind ik de juiste NUR code voor mijn boek?

Iedereen weet wel dat boeken in de boekhandel of bibliotheek vaak op categorie gesorteerd zijn. Alle romans staan bij elkaar, dit geldt ook voor kinderboeken, thrillers en kookboeken. Medewerkers van...
> Verder lezen

Zo bereken je het aantal pagina's van jouw boek

Wanneer je al een heleboel woorden op papier hebt gezet, dan begin je vaak als vanzelf al te dromen over je boek. Misschien zie je je cover al voor je. Heb je al een lettertype voor het binnenwerk...
> Verder lezen