De meest gebruikte druk- en bindtechnieken mét voorbeelden

Als je eens goed in je eigen boekenkast kijkt, dan zie je ongetwijfeld al veel verschillende druk- en bindtechnieken voorbij komen. Heb jij al nagedacht over de technieken die jíj graag wilt gebruiken voor jouw boek? Het zijn geen alledaagse keuzes die je moet maken. Want welke druktechniek past het beste bij jouw boek? En hoe wordt je boek gebonden?

De twee meest voorkomende bindwijzen voor boeken zijn lijmen en innaaien. Lijmen heet ook wel ‘gelumbeckt’ of ‘garenloos binden’. Beide bindwijzen zijn te gebruiken voor alle papiersoorten. Toch zijn er ook nog andere bindwijzen te onderscheiden. Elke bindwijze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarbij hebben ze ook allemaal een eigen uitstraling.

In dit blogartikel staan wij stil bij verschillende onderwerpen rondom druk- en bindtechnieken:

  • Lijmen met PUR of hotmelt
  • Innaaien
  • Andere bindwijzen
  • De belangrijkste verschillen op een rij
  • Druktechnieken

Ben jij al helemaal klaar om met jouw manuscript naar de drukker te gaan? Geweldig! Maar wist je dat jouw bestand moet voldoen aan diverse aanleverspecificaties? In onze gratis checklist vind je alle aanleverspecificaties van jouw eigen boek.

Download de aanleverspecificaties

Lijmen met PUR of hotmelt

Als je je boek laat lijmen, dan worden de pagina’s in de rug opgeruwd en voorzien van een lijmlaag. Deze lijmlaag kan PUR-lijm zijn of een hotmelt.

Lijmen met PUR-lijm bevordert de hechting en is duurzamer dan lijmen met hotmelt. Dit komt doordat PUR aan alles hecht, terwijl hotmelt zich juist hecht aan de vezels in het papier. Gecoat papier heeft minder vezels, dus hecht hotmelt minder makkelijk aan gecoate papiersoorten.

PUR lijm wordt vaak gebruikt bij boeken die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen en intensief gebruikt worden. Hotmelt wordt daarentegen vaak gebruikt bij paperbacks die minder intensief gebruikt worden.

inlijmen-met-pur-of-hotmelt-800pxInlijmen met PUR of hotmelt

Innaaien

Innaaien is de beste bindwijze voor boeken waar hoge gebruiks- of kwaliteitseisen aan worden gesteld, denk bijvoorbeeld aan kook- en kinderboeken.

Het voordeel van innaaien is dat boeken makkelijk open blijven liggen. Bovendien is het duurzamer en oogt het chiquer. Bij innaaien worden de afzonderlijke gevouwen katernen aan elkaar genaaid met kunst- of vlasdraad. Vroeger gebeurde dat met touw en later met linnen naaiband. Het naaien van de katernen gebeurt tegenwoordig volautomatisch.

Deze bindtechniek gebruiken wij voornamelijk bij hardcover boeken. Innaaien is ook mogelijk bij softcover boeken maar deze worden meestal gelijmd.

innaaien-hardcover-800pxInnaaien - hardcover

Andere bindwijzen

Er zijn nog meer bindmethoden, zoals spiraalruggen waarbij de rug van een boek of schrift bestaat uit een spiraal die de bladen bijeenhoudt. En de cahiermethode waarbij de bladen, in een driepuntverbinding, in de rug gehecht worden. Deze bindwijzen worden meestal voor (veel dunnere) rapporten gebruikt en niet voor boeken.

ringband-800pxRingband

De belangrijkste verschillen op een rij

Hieronder hebben wij voor jou alle belangrijkste verschillen op een rij gezet:

Lijmen (PUR) Lijmen Hotmelt Innaaien
Hecht aan alles Hecht aan vezels in papier Afzonderlijk gevouwen katernen aan elkaar genaaid met kunst- of vlasdraad
Duurzaam Minder duurzaam Duurzaam
Effectief bij gecoat papier Minder effectief bij gecoat papier In beide gevallen even effectief
Boek 'openvouwen' Boek 'openvouwen' Blijft makkelijk open liggen
Hogere gebruiks- of kwaliteitseisen Minder hoge gebruiks- of kwaliteitseisen Hogere gebruiks- of kwaliteitseisen

Welke druktechnieken zijn er?

Er zijn twee manieren om je boek te laten drukken: offset en digitaal. Vroeger bestond er een groot kwaliteitsverschil tussen deze twee technieken. Tegenwoordig is dit verschil nihil en wordt dit als gelijkwaardig beoordeeld door de markt. Beide technieken leveren dus prima resultaten op.

Wel zit er verschil in de kosten. Bij een lagere oplage is digitaal drukken voordeliger, bij een hogere oplage is offset voordeliger. Waar het omslagpunt ligt, is afhankelijk van verschillende factoren. Meestal ligt het ergens tussen de 500 en 1.000 exemplaren.

Duizelt het je al?

Dat begrijpen we! Want een boek drukken, doe jij niet elke dag! Wij gelukkig wel en we helpen je dan ook graag bij het maken van de keuzes die passen bij jouw boek en het gebruik in de praktijk. Neem gerust contact met ons op of vraag alvast een offerte aan. Wij nemen dan binnen twee werkdagen contact met je op.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Hoe de markt jouw keuzes rondom het drukwerk beïnvloedt

Veel auteurs dromen ervan: een hardcover! Het wordt door velen beschouwd als de meest chique uitvoering van een boek. Voeg je nog een leeslint toe en misschien een mooie veredeling op je omslag en je...
> Verder lezen

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
> Verder lezen

Hoeveel tijd kost het om je boek uit te geven?

Ga je zelf een boek uitgeven, dan heb je als auteur vaak een deadline in gedachten. En sommige auteurs maken die deadline ‘hard’. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een boekpresentatie of een...
> Verder lezen