Zo bereid je je voor op de vormgevingsfase

Wanneer je manuscript geredigeerd en gecorrigeerd is, je alles nog één keer goed hebt gecontroleerd, dan ben je klaar voor de vormgevingsfase. Dit is een belangrijke stap richting je gedrukte boek. In dit blog geven we je dan ook tips hoe je je daarop kunt voorbereiden.

BoekenGilde helpt je graag bij het vormgeven van je boek. Wil je weten wat de kosten hiervoor zijn? Vraag dan een offerte aan.
Offerte aanvragen

Tip 1: Ken je lezer

De keuzes die je gaat maken rondom de vormgeving, met name de omslag, moeten aansluiten op jouw doelgroep. Elk boek heeft namelijk een focus doelgroep. Zorg er daarom voor dat je heel goed weet wie diegene is die jouw boek straks moet gaan kopen en lezen. Waar raakt hij of zij door getriggerd? Welke kleuren en typografie spreekt diegene aan? En hoe groot moeten bijvoorbeeld de letters in het binnenwerk zijn, wil diegene het straks makkelijk kunnen lezen (bijvoorbeeld boeken voor kinderen die net lezen hebben vaak een grotere letter)?
Vergeet niet deze informatie te delen met de vormgever! 😊

Zo bereid je je voor op de vormgevingsfase

Tip 2: Let goed op je planning

Stel dat jouw boek een unieke lay-out krijgt. Er moeten tekeningen worden gemaakt, er moet een bepaalde stijl worden ontwikkeld voor de hoofdstukindeling et cetera, dan is het verstandig om hier op tijd mee te beginnen. Het liefst tijdens de correctiefase of zelfs eerder. De vormgever legt dan de basis van je lay-out en zodra jouw manuscript tekstueel gereed is, kan diegene het hele boek vormgeven. Dit is belangrijk omdat de ontwerpfase vaak wat meer tijd in beslag neemt. Extra tip: vraag je redacteur/corrector om hoofdstuk 1 alvast op te leveren. Dan kan dat hoofdstuk als voorbeeld dienen (en heb je die gelijk klaar!).

Tip 3: Betrek, vóórdat de vormgevingsfase begint, de drukker

Het is verstandig om je ideeën ten aanzien van de vormgever te bespreken met de drukker, voordat de vormgever begint. Dit heeft meerdere voordelen. Allereerst wil je dat je boek straks aan wat eigenschappen voldoet: denk aan voldoende marge op de pagina’s (zodat de tekst bijvoorbeeld niet wegvalt in de vouwlijn), een boek dat door de brievenbus past (zodat je koper geen € 6,95 hoeft te betalen), dat je optimaal gebruikmaakt van een drukvel (en dus bewust omgaat met grondstoffen) et cetera. Check vooraf wat dit voor jouw boek (qua omvang en bindwijze) betekent, zodat je vormgever later geen dingen moet aanpassen (met meerwerk als gevolg). Ook kan de drukker meedenken, zodat jouw boek straks zo mooi mogelijk wordt. Denk aan een specifieke lak op (een deel van) de cover, zodat kleuren benadrukt worden.

Hoe wij je kunnen helpen

Wij helpen je graag met de vormgeving van je boek. Dat kan op meerdere manieren:

  • Weet je wat je wilt, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Geen probleem! Stuur ons de afbeeldingen en teksten en wij maken er een mooi geheel van.
  • Wil je dat jouw boek opvalt en heb je bijzondere wensen qua vormgeving? In dit geval starten we samen met een ervaren vormgever een creatief proces op.

Bekijk op deze pagina's meer over het opmaken van de omslag en het binnenwerk:
Omslag opmaken.
Binnenwerk opmaken.

Wil jij jouw ideeën ten aanzien van de vormgeving van je boek eens aan ons voorleggen? Dat kan! Neem gerust contact met ons op.


BoekenGilde helpt je graag bij het vormgeven van je boek. Wil je weten wat de kosten hiervoor zijn? Vraag dan een offerte aan.
Offerte aanvragen

Meer blogs en tips lezen?

Inspringen: wat is het, waarom zou je ervoor kiezen en hoe pas je het toe?

Is het je weleens opgevallen dat in sommige boeken regels aan de linkerkant een klein beetje verschuiven naar rechts? Dat noemen we ‘inspring’. Als selfpublisher bepaal je zelf of je inspringt of...
> Verder lezen

Hoe ontwerp je een goede cover voor je boek?

De cover of omslag van een boek is vaak belangrijker dan veel schrijvers denken. Zeker wanneer de schrijver minder bekend is. Dan bekijken mensen je boek niet vanwege de bekende naam op de cover. Een...
> Verder lezen