Inspringen: wat is het, waarom zou je ervoor kiezen en hoe pas je het toe?

Is het je weleens opgevallen dat in sommige boeken regels aan de linkerkant een klein beetje verschuiven naar rechts? Dat noemen we ‘inspring’. Als selfpublisher bepaal je zelf of je inspringt of niet. Omdat wij hier regelmatig vragen over krijgen leggen we je in dit blog uit:

- wat de functie is van inspringen;

- hoe je dit consequent toepast;

- hoe je de keuze maakt om dit wel of niet te doen.

Wil jij feedback krijgen van een redacteur op een deel van je manuscript? Vraag dan een Quick Scan aan voor slechts € 25,-. Tip: je kunt hierbij ook laten controleren of je inspring op een goede manier toepast!

Vraag een Quick Scan aan voor jouw manuscript


Voorbeeld inspring uit: ‘Ik vind papa veel liever dan jou’

Voorbeeld inspring uit: ‘Ik vind papa veel liever dan jou’

Inspring: wat voegt het toe aan je manuscript?

Inspring gebruik je om je lezer te helpen om je manuscript op de juiste manier te lezen. Die witruimte geeft je lezer een ‘adempauze’. En op die adempauze kunnen twee tekstsoorten volgen: een dialoog of een ‘rust’ in het verhaal (waarvoor een witregel net iets te veel van het goede is).
Dit zijn dan ook de enige twee situaties waarbij je inspring toepast.

1280 x 853 uitgelicht blog


Welke regels zijn er ten aanzien van inspring?

Zou je te pas en te onpas inspringen, dan krijgt je boek een rommelige uitstraling. Dat wil je niet, want het was nu juist de bedoeling om je lezer te helpen en niet om het lezen onrustiger te maken.
Belangrijk is dus dat je consequent bent. Hou de volgende regels aan ten aanzien van inspring:

- inspring bij een dialoog. Is een uitspraak van één persoon langer dan één regel, dan spring je alleen op die eerste regel in;

- volgt een uitspraak uit een voorafgaande zin, dan plaats je geen inspring;

- inspring bij een kleine ‘rust’ in het verhaal (voor scènewisselingen kun je beter een witregel gebruiken);

- geen inspring aan het begin van een hoofdstuk of alinea (na een witregel), tenzij deze zin een dialoog is;

- maak een inspring niet te groot: 4 millimeter is groot genoeg!

Is inspringen verplicht?

Inspringen is geen must. Het is een kwestie van smaak en het moet bij je boek en je lezer passen. Blader eens door wat boeken vanuit het perspectief van een lezer en bepaal wat jij prettig vindt en wat jij bij jouw doelgroep vindt passen. Pas het vervolgens (zoveel mogelijk) zelf toe en geef je redacteur/corrector de opdracht om te controleren of je dit goed hebt toegepast.


Wil jij feedback krijgen van een redacteur op een deel van je manuscript? Vraag dan een Quick Scan aan voor slechts € 25,-. Tip: je kunt hierbij ook laten controleren of je inspring op een goede manier toepast!
Vraag hier een Quick Scan aan

Meer blogs en tips lezen?

Vijf veelvoorkomende schrijffouten

Sta jij als auteur aan de vooravond van de samenwerking met een redacteur? Dan is het slim om je manuscript van tevoren op een aantal veelvoorkomende schrijffouten te controleren. Zo zorg jij ervoor...
> Verder lezen

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Zo zorg je ervoor dat jouw boek er in 2024 komt Zo’n jaar vliegt om, vind je niet? Voordat je het weet, zitten we weer in de voorjaarszon. Ondanks dat dat geen verkeerd vooruitzicht is, is het risico...
> Verder lezen

In 2023 toch nog je schrijfdoel halen?

Vier tips voor een schrijf-eindsprint Het einde van de zomer nadert! Voor sommige auteurs is de zomer een periode waarin ze veel meters maken met hun manuscript (want: veel tijd!), voor anderen juist...
> Verder lezen