Typografie voor je boek
De vormgeving van het binnenwerk van je boek is een belangrijke stap. Want dat binnenwerk beïnvloedt in sterke mate de leesbaarheid van je boek. En daarmee dus ook het succes. In dit blog vertellen we je meer over de betekenis van typografie en lees je wat voor jouw boek het beste werkt en waarom dat zo is.
- Wat is typografie?
- Typografie voor leesboeken
- Typografie voor instructieboeken
- Typografie voor kinderboeken
- Extra tips
Laat je de vormgeving van je binnenwerk liever aan een professional over? Dat snappen we! Wij nemen het binnenwerk graag voor je uit handen.
Wat is typografie eigenlijk?
Typografie is de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van tekst en wordt gebruikt om het doel en de inhoud van een tekst te ondersteunen. Een verzorgde typografie zorgt voor een goede uitstraling en maakt een boek prettig leesbaar. Daarbij spelen de opmaak van de tekstblokken, de bladspiegel en het gebruik van lettertypes, vette en cursieve varianten, witruimtes en interlinie (de afstand tussen twee regels) een belangrijke rol. In dit blog lees je, voor verschillende soorten boeken, hoe je het beste gebruik kunt maken van typografie.
Typografie voor leesboeken
Boeken met veel tekst, zoals thrillers, romans en biografieën, moeten makkelijk te lezen zijn. Daarom is het goed om niet over één nacht ijs te gaan als je een lettergrootte en regelafstand kiest. Laat het afhangen van je doelgroep en leg een aantal lezers verschillende keuzes voor. Als je met zorgt kiest, kan de lezer makkelijk zijn weg vinden in de lappen tekst. Een vuistregel is om per regel gemiddeld 9 tot 13 woorden te hebben. Dit is de optimale afstand voor het oog om van het eind naar het begin van de volgende regel te springen.
Bij leesboeken is het aan te raden om voor de tekst een schreefletter te gebruiken. De letters hebben dunne dwarsstreepjes aan de uiteinde van verticale en horizontale balken. Bekende schreeflettertypes zijn Times New Roman, Palatino en Georgia.
Een schreefletter zorgt voor een grotere vormenvariatie waardoor de letters makkelijker van elkaar te onderscheiden zijn. Een (lange) tekst met schreefletters is daarom makkelijker te lezen dan een (lange) tekst met schreefloze letters.
Titels kun je overigens wel in schreefloze letters plaatsen. Juist die combinatie geeft een eigentijdse uitstraling.
Typografie voor instructieboeken
Teksten die stap voor stap een proces beschrijven, zoals kookboeken en sommige leer- en managementboeken, moeten makkelijk te volgen zijn. Zorg daarom voor een ruime en heldere typografie, omdat de lezer tijdens het lezen van het boek tegelijkertijd de instructies opvolgt.
Bij dergelijke boeken maakt het lettertype vaak onderdeel uit van de algehele lay-out. Kies daarom een lettertype dat past bij de sfeer en uitstraling van het boek. Schreefletters ogen iets klassieker dan schreefloze letters.
Typografie voor kinderboeken
Teksten in kinderboeken zijn vaak kort en groot, zodat kinderen de verschillende letters makkelijk kunnen herkennen. Afhankelijk van de leeftijdscategorie maak je keuzes die het beste passen. In alle gevallen geldt dat de regelafstand groter is dan bij een boek voor volwassenen. Ook hierbij kan het lettertype een rol spelen in de algehele uitstraling. Bij prentenboeken wordt meestal gekozen voor een vrij basic lettertype zonder schreven.
Voorbeelden hiervan zijn Museo Sans Rounded en Calibri.
Extra tips over typografie
- Gebruik maximaal twee lettertypes in een boek. Zo voorkom je een rommelige uitstraling en zorg je dat je boek er professioneel uit gaat zien.
- Hou het simpel: versier teksten nooit met effecten als schaduwen, omlijningen of felle en lichte kleuren. En rek lettertypes niet uit. Ze zijn ontworpen met het oog op de leesbaarheid.
Laat je de vormgeving van je binnenwerk liever aan een professional over? Dat snappen we! Wij nemen het binnenwerk graag voor je uit handen.