Je boek als brievenbuspost? Zo bepaal je het formaat van je boek!

Herken je dat? Je bent online een boek aan het bestellen, maar het pakketje past niet door je brievenbus. Het boek heeft een te groot formaat! Vervelend, want nu lopen de verzendkosten aardig op. Als schrijver van je eigen boek, wil je deze extra kosten voor jouw lezers natuurlijk proberen te voorkomen.

Wanneer je je boek online gaat verkopen, is het daarom verstandig om rekening te houden met de afmetingen van de brievenbus van je lezer. De prijs van het verzenden heeft een grote invloed op de verkoop van je boek. Een lezer betaalt liever niet voor pakketpost, wat vaak neerkomt op zes of zeven euro.

In dit blog leggen we je uit hoe je ervoor zorgt dat jouw boek als brievenbuspost verzonden kan worden (al is het met een beetje duwen en trekken ;-)).

Lees direct meer over:

  • Hoe groot is een brievenbus?
  • De afmetingen van je boek
  • Aantal woorden op een pagina
  • De dikte van een boek
  • Het formaat van je boek bepalen

Een boek uitgeven, het lijkt zo eenvoudig. Maar hoe weet je waar je moet beginnen? In ons gratis e-book leggen we je in acht stappen uit hoe je jouw eigen boek kunt uitgeven. Ideaal, want zo weet je precies waar in het proces jij bent gebleven!

Download het e-book 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Hoe groot is een brievenbus?

Doorgaans heeft een brievenbus een gleuf van 38 x 26,5 x 3,2 centimeter. Met name die 3,2 centimeter is interessant, want je boek mag - inclusief verpakking - dus niet dikker zijn dan dat. Je boek wordt echter ook nog verpakt in karton of een bubbeltjesenvelop, zodat het onbeschadigd aankomt bij je lezer. Hou er daarom rekening mee dat deze verpakking ongeveer 7 millimeter dik is.

Kortom: is je boek niet dikker dan 2,5 centimeter? Dan kan het verzonden worden als brievenbuspost.

800x533 brievenbus

Hoe bepaal je de afmetingen van je boek?

De omvang van je boek heeft invloed op de ideale afmeting. Aan de hand van het aantal woorden kun je een berekening maken welk formaat voor jou geschikt is.

Heb jij een tekstboek geschreven zonder afbeeldingen en heb je minder dan 75.000 woorden? Dan kun jij kiezen voor een “normaal” formaat boek. Dit is een boek van pakweg 14,8 x 21 centimeter.
Heb jij een tekstboek geschreven zonder afbeeldingen en heb je meer dan 75.000 woorden? Dan is het verstandig om je boek iets groter te maken, zodat je meer woorden op een pagina kwijt kunt. Een “groot” formaat boek is circa 15,5 x 23 centimeter.

Gebruik je wel afbeeldingen in je boek, maak dan een inschatting hoeveel extra pagina’s je boek daardoor krijgt. Bepaal op basis daarvan het juiste formaat voor jouw boek. Vind je dit lastig? Leg ons gerust jouw situatie voor. Wij denken graag met je mee.

Hoeveel woorden kun je op een pagina kwijt?

Het aantal woorden die je op één pagina kwijt kunt, hangt heel erg af van de inhoud van jouw boek. Heb je een tekstboek geschreven zonder afbeeldingen en heb je een normaal formaat boek? Dan kun je ongeveer 250 woorden op een pagina kwijt.
Heb je een tekstboek geschreven zonder afbeeldingen en heb je een groot formaat boek, dan kun je ongeveer 300 woorden op een pagina kwijt.
Het aantal woorden dat je op een pagina kwijt kunt is dus erg handig om te weten. Zo krijg je namelijk een goede indruk van het aantal pagina’s van je boek.

Zo bereken je de dikte van je boek

Het ligt voor de hand, maar kies je voor een hardcover dan wordt je boek dikker dan wanneer je voor een softcover kiest. Kies je voor dikker papier, dan idem dito. Om je deze ingewikkelde rekensom te besparen, hebben we voor jou een rugdikte calculator op onze website staan. Als je weet uit hoeveel pagina’s je boek bestaat, welke papiersoort je boek krijgt én hoe het gebonden wordt, dan kun je hiermee snel inzichtelijk maken hoe dik je boek wordt.

Wil je dit gelijk uitproberen? Bereken direct jouw rugdikte van je boek!

Wanneer moet je hierover nadenken?

Het is heel belangrijk om na te denken over het formaat van jouw boek nog voordat de vormgever start met het opmaken van je binnenwerk en omslag. En al helemaal voordat de drukker je boeken gaat produceren. Dus wees op tijd, zodat we er in alle stappen daarna rekening mee kunnen houden en jouw verkoop uiteindelijk niet stagneert door te hoge portokosten.

Wat BoekenGilde voor jou kan doen

We kunnen ons voorstellen dat je het lastig vindt om zelf te bepalen wat voor jouw boek de ideale afmetingen zijn. Leg ons daarom gerust jouw situatie voor! Wij kijken en denken graag met je mee.

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?