Covervragen: Matlaminaat of glanslaminaat?

Het is zo ver! Jij bent klaar voor de volgende stap: het drukken van je boek. Dan breekt er nu een heel belangrijk proces aan. Want zodra je jouw boek gaat laten drukken, moet je een heleboel keuzes maken. Deze hebben vooral te maken met de vormgeving van je boek.

Een van die keuzes heeft te maken met de afwerking van je cover. Je kunt hierbij kiezen uit matlaminaat en glanslaminaat. Maar wat betekenen deze termen? Waarom is het nodig? Wat is de beste keuze en is er prijsverschil? In dit blog vertellen we je meer over:

 • De bescherming van je boek
 • Glanslaminaat
 • Mat laminaat
 • De verschillen
 • Prijsverschil
 • Wanneer maak je welke keuze?
 • Kort samengevat

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. In ons gratis e-book ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen. Handig, mét checklist!

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

De bescherming van je boek

Wanneer je jouw boek voorziet van een laminaat, betekent dit dat je een extra dunne laag laat aanbrengen op de cover. Deze laag is van plastic en wordt aangebracht over de gehele kaft van het boek. Eigenlijk is het laminaat de bescherming van je boek. Je boek moet namelijk tegen een stootje kunnen. Een laminaatlaag zorgt er niet alleen voor dat jouw boek een langere levensduur heeft, ook beschermt het je boek tegen water, stof en ander vuil. Tot slot geeft het laminaat je boek extra uitstraling. Er bestaan twee soorten laminaat: mat en glanzend.

Glanslaminaat

De naam glanslaminaat zegt eigenlijk al voldoende. Bij glanslaminaat krijgt de cover van je boek een glanslaag. Zo’n glanslaag laat je cover lichtelijk weerkaatsen en maakt de kleuren op de cover feller en dieper. Dit creëert een krachtige uitstraling van je teksten en afbeeldingen. Glanslaminaat is minder gevoelig voor krasjes en vingerafdrukken. Daarnaast zorgt de laag er ook voor dat de cover van je boek goed schoon te maken is.

glans laminaat - Kinderboek - Poepert de Aap

Glans laminaat - Poepert de Aap
 

Matlaminaat

Bij matlaminaat krijgt je boek een matte afwerklaag. In tegenstelling tot glanslaminaat reflecteert deze laag niet. Het voelt zacht aan en verdiept de kleuren van het drukwerk. Over het algemeen wordt matlaminaat als ‘chiquer’ en zakelijker ervaren, omdat het niet zo glimt. Matlaminaat is kwetsbaarder dan glanslaminaat, maar nog altijd een goede bescherming voor je boek. Er zijn verschillende varianten van matlaminaat mogelijk, zoals Soft Touch laminaat. Dit laminaat geeft je boek een extra zachte look en feel.

mat laminaat - Donker Verlangen

Mat laminaat - Donker Verlangen

Soft touch laminaat

Deze afwerking methode voegt een fluweelachtig zacht gevoel toe aan het boek. Het wordt ook wel soft-feel of fluweel afwerking genoemd. Het boek is mat maar voelt zacht en warm aan.

Verschil

Mat laminaat is meer ingetogen en geeft een chique uitstraling, daar waar glanslaminaat juist een 'glossy' uitstraling geeft. Waar je ook rekening mee moet houden is dat krasjes en vingerafdrukken minder goed zichtbaar zijn op glanslaminaat dan op matlaminaat.

 Is er prijsverschil?

Vroeger was glans lamineren voordeliger dan mat lamineren. Het was ook veel gangbaarder om je boek met glans te lamineren. Maar inmiddels is dit niet meer zo. Qua prijs maakt het dan ook geen verschil. Het is echt een kwestie van smaak. Wat vind jij - en nog veel belangrijker: je lezer - het mooiste en wat past het beste bij je boek?

Wanneer maak ik dan welke keuze?

Over het algemeen wordt glanslaminaat vaak gebruikt bij kookboeken, kinderboeken en boeken die in de bibliotheek komen te liggen. De omslag bij glanslaminaat is makkelijk te reinigen, met een vochtige doek, wat bij deze boeken wel erg handig is!

Wist je dat het NBD Biblion ervoor zorgt dat elk boek dat in de bibliotheek komt voorzien is van glanslaminaat?

Wij merken dat er tegenwoordig steeds vaker voor matlaminaat gekozen wordt bij romans en thrillers. Het boek heeft dan wel een mooie beschermlaag, maar het is minder schreeuwerig. Daarentegen oogt het wel chique.

Kort samengevat:

Matlaminaat:

 • Chique uitstraling;
 • Reflecteert nauwelijks;
 • Voelt zacht en prettig aan;
 • Verdiept de kleuren van het drukwerk;
 • Krasjes en vingerafdrukken zijn ‘iets’ beter zichtbaar dan op glanslaminaat.

Glanslaminaat:

 • Glossy uitstraling;
 • Laat licht weerkaatsen;
 • Goed schoon te maken;
 • Maakt kleuren feller en dieper.

Wil jij meer weten over de keuzes die je moet gaan maken bij het drukken van je boek? Meld je dan aan voor ons gratis online webinar ‘Geef je boek vorm’. Sanne zal je in drie kwartier alles vertellen over het vormgeven van jouw boek, denk bijvoorbeeld aan het effect van kleuren, tekst en afbeeldingen. Zien we je dan?

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. In ons gratis e-book ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen. Handig, mét checklist!
Download het e-book 'Aanleverspecificaties'
In categorie: Blog