De vijf voordelen van redactie en tekstcorrectie

Niets vervelender dan een boek vól met spelfouten, foute zinsconstructies en inconsistente interpunctie. Vervelend voor de lezer maar eigenlijk nog vervelender voor jou als auteur. Want iemand die een foutje vindt vertelt jou, of het grote publiek, dat maar al te graag. Zorg dat je zo’n situatie voorkomt en investeer in de redactiefase. Voorkomen is beter dan genezen. (Want dat gaat niet meer zo makkelijk wanneer je boek al gedrukt is! 😉)

In dit blog delen we vijf voordelen van redactie en tekstcorrectie. Misschien wel de belangrijkste fase in het uitgeefproces. We behandelen het volgende:

  • Het verschil tussen redactie en tekstcorrectie;
  • Voordeel 1: Een boek om mee voor de dag te komen;
  • Voordeel 2: Naderhand geen vervelende recensies;
  • Voordeel 3: Meer kans om in de bibliotheek te komen;
  • Voordeel 4: Zeg gedag tegen je eigen onzekerheid;
  • Voordeel 5: De teksten blijven van jou!

Benieuwd naar wat tekstredactie aan jouw manuscript kan toevoegen?
Vraag dan bij ons een Quick Scan aan. Sanne, onze redacteur, geeft je feedback op 1.000 woorden en maakt een inschatting wat voor jou de beste vervolgstap is.
Vraag een Quick Scan aan voor jouw manuscript


Het verschil tussen redactie en tekstcorrectie

De redactiefase bestaat uit twee onderdelen: redactie en correctie. Bij redactie helpt een redacteur je om je manuscript naar een hoger niveau te tillen. Ben je nog niet tevreden over bijvoorbeeld het plot, de spanningsboog, je schrijfstijl en/of je personages? Dan helpt een redacteur je verder. Ben je zelf helemaal tevreden over je manuscript? Dan schakel je een tekstcorrector in voor de tekstcorrectie. Hierbij wordt je manuscript gecontroleerd op spelling, interpunctie, zinsopbouw, consistentie en de verhaallijn.

tekstcorrectie-800px


Voordeel 1: Een boek om mee voor de dag te komen

Er zijn véél mensen die taalfouten niet opmerken. Maar helaas zijn er ook véél mensen die het wel zien. En dat zijn ook juist vaak de mensen die dat vervolgens ook graag melden. Niet leuk dus! Daarbij komt een boek vol fouten onprofessioneel over. Wanneer jouw teksten goed gecontroleerd zijn, word je vooral beoordeeld op je verhaal, je schrijfstijl en jouw talent als schrijver. En dat is toch wat je wilt? Een boek om trots op te zijn, om mee voor de dag te komen!

Voordeel 2: Naderhand geen vervelende recensies

Reviews of recensies zijn erg belangrijk in de marketingfase. Ze zijn eigenlijk de online mond-tot-mond reclame van je boek. Dan wil je niet lezen dat je boek slecht geschreven is en vol met taalfouten staat. Dat helpt je niet bij de verkoop. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk negatieve recensies krijgt. Als je manuscript goed geredigeerd is, sluit je al aardig wat negatieve recensies uit.

Voordeel 3: Meer kans om in de bibliotheek te komen

Een tijd geleden hebben wij vanuit BoekenGilde een boek opgestuurd naar het NBD Biblion voor opname in de bibliotheek. Er ging een tijdje overheen toen wij een afwijzing kregen. De reden was dat ze geen interesse verwachtten van de gemiddelde bibliotheek. En dat is waar ons experiment startte. Wat als dit boek goed geredigeerd wordt? Maken we dan wel kans? En zo geschiedde. Sanne, onze tekstredacteur, ging aan de slag en we stuurden opnieuw twee exemplaren ter beoordeling toe. Je raadt het al… er verscheen een positieve recensie, de bibliotheken waren zéér geïnteresseerd en er volgde een grote bestelling.

Kortom, een mooi experiment dat bevestigt wat wij al tijden weten en communiceren. Een goed geredigeerd boek is essentieel voor je weg naar de bibliotheek.

Voordeel 4: Zeg gedag tegen je eigen onzekerheid!

Je hebt jarenlang aan je eigen manuscript gewerkt en nu geef je het uit handen. Wat vindt een ander ervan? Is de kwaliteit wel goed? Je kunt je voorstellen dat, zodra je je boek op de markt brengt zonder dat iemand jouw manuscript heeft gecontroleerd, niemand deze onzekerheden voor je kan wegnemen. Wanneer je jouw manuscript laat redigeren, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Je weet zeker dat de (meeste) fouten* eruit zijn en het goed gecontroleerd is. Scheelt weer! 😊

*Let erop: zelfs de meest ervaren redacteur kan nog een foutje over het hoofd zien. Investeer daarom in meerdere redactierondes.

Voordeel 5: De teksten blijven van jou!

Het is erg belangrijk dat je op zoek gaat naar een redacteur waar je een goed gevoel bij hebt. Samen maak je afspraken over de manier van werken en in hoeverre jij ondersteuning wenst. De taak van de redacteur is om foutjes eruit te halen, niet om jouw schrijfstijl om te buigen. Suggesties, bijvoorbeeld een zin die niet lekker loopt, worden in de zijlijn als opmerking weergegeven. Jij kunt dan zelf bepalen of je deze suggesties verwerkt of niet. Zo weet je zeker dat jouw manuscript z’n eigenheid niet verliest! De teksten blijven van jou, ze worden alleen even ‘opgepoetst’.


Benieuwd naar wat tekstredactie aan jouw manuscript kan toevoegen?
Vraag dan bij ons een Quick Scan aan. Sanne, onze redacteur, geeft je feedback op 1.000 woorden en maakt een inschatting wat voor jou de beste vervolgstap is.
Vraag een Quick Scan aan voor jouw manuscript

Meer blogs en tips lezen?

van influencer naar auteur: do's and don't

Hey daar, influencer en aspirant-schrijver! Wil jij je horizon verbreden en een boek schrijven? Misschien over jouw dienst, een geweldig idee of een goed verhaal. Een groot voordeel heb je al: een...
> Verder lezen

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen

7 tips voor het succesvol op de markt brengen van jouw managementboek

Een tijdlang heb je gewerkt aan jouw boek. Een boek waarmee je jouw kennis deelt en expertise toont. Nu het geredigeerd, vormgegeven en gedrukt is, ga je het boek op de markt brengen. Hoe val je op...
> Verder lezen