5 Gouden Schrijftips van Esther Verhoef

Esther VerhoefEsther Verhoef (‘s-Hertogenbosch, 1968) is een van de succesvolste schrijvers van Nederland. Er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht van haar psychologische thrillers. Van wie kun je als beginnende schrijver beter tips krijgen dan van Esther? 

Speciaal voor jou deelt Esther 5 Gouden Schrijftips voor beginnende schrijvers waar je direct mee aan de slag kunt:

  1. Ruis weghalen
  2. Bijvoeglijke voornaamwoorden
  3. Perspectief
  4. Personages introduceren
  5. Kritisch blijven

Kun jij meer tips (en een peptalk) gebruiken, zodat jij vol positieve energie verder kunt werken aan jouw boek? Schrijf je dan in voor één van onze webinars. Tijdens de webinars geven je informatie en proberen we je te inspireren om de juiste vervolgstappen te zetten!

Komende webinars

Schrijftip 1. Ruis weghalen

Schrijf een scène van 500 woorden. Maak er dan exact 400 woorden van. Vervolgens exact 300. Eindig met 250 woorden en zorg ervoor dat de essentie en leesbaarheid overeind blijft. Je leert op die manier de ruis uit je eigen schrijfsels harken, leert kritisch kijken naar je eigen teksten. Er staat, vind ik, heel veel ruis in te veel verhalen.

Schrijftip 2. Bijvoeglijke voornaamwoorden

Voortbordurend op schrijftip 1: wees heel spaarzaam met het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Vaak zijn ze onnodig of al te uitleggerig. Moet het per se ‘Ze gaf hem een klein kopje zwarte koffie’ zijn? Of is: ‘Ze gaf hem koffie’ eigenlijk ook wel genoeg? Of zelfs beter?

Schrijftip 3. Perspectief

Wat ik een goede oefening vind om je creativiteit op te peppen, is deze: neem een situatie in gedachten, bijvoorbeeld een auto-ongeluk in een dorpsstraat. Stel je verschillende mensen voor in een denkbeeldige cirkel rond dat ongeluk. Bijvoorbeeld het kind dat overstak, waardoor de auto moest uitwijken; de chauffeur zelf; de vrouw op de fiets die geraakt werd door de auto; de bakker die het vanuit zijn winkel zag gebeuren.

Verplaats je in die mensen, één voor één, geef iedereen een eigen stem door de gebeurtenis vanuit hun perspectief te beschrijven. Hoe ervaren zij diezelfde gebeurtenis? Hebben zij iets meegemaakt waardoor ze anders zouden reageren dan je zou vermoeden? Wat ging er bij al die mensen aan dat ongeluk vooraf? Komt daaruit naar voren dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden? Wie is uiteindelijk de schuldige?

Schrijftip 4. Personages introduceren

Laat de lezer wennen aan een personage voor je een volgende introduceert. Boeken die meteen al beginnen met een gesprek tussen drie, vier personages, bij wie in sneltreinvaart hun beroepen en uiterlijke eigenschappen worden beschreven – ik word daar als lezer heel moe van.

Schrijftip 5. Kritisch blijven

Wees niet snel tevreden. Blijf kritisch, blijf jezelf ontwikkelen en denk nooit dat je er bent. En wees heel, heel zuinig op mensen in je omgeving die je teksten kritisch willen en kunnen doornemen en eerlijk tegen je durven te zijn. Ze zijn goud waard.

Deze tips zijn onderdeel van een exclusief interview door ons zusterbedrijf Boekschrijven.nl

Wil jij jouw boek drukken of uitgeven? Bekijk de mogelijkheden van BoekenGilde.

Kun jij meer tips (en een peptalk) gebruiken, zodat jij vol positieve energie verder kunt werken aan jouw boek? Schrijf je dan in voor één van onze webinars. Tijdens de webinars geven je informatie en proberen we je te inspireren om de juiste vervolgstappen te zetten!

Komende webinars

Meer blogs en tips lezen?

De marketingfase is een cruciaal onderdeel van het uitgeefproces

BoekenGilde in het Schrijversmagazine In gesprek met Sanne Visch, redacteur en adviseur selfpublishing bij BoekenGilde.
> Verder lezen

BINDT MGZN

Inmiddels zijn er alweer zeven edities van het BINDT MGZN verstuurd naar circa 1.400 boekhandelaren in Nederland. Met dit magazine brengen we de nieuwste, in eigen beheer uitgegeven, titels onder de...
> Verder lezen

Drie tips bij het uitgeven én succesvol maken van je zelf uitgegeven boek

Selfpublishing neemt enorm toe in populariteit. Zowel bij debutanten als bij gevestigde auteurs. Ook worden in eigen beheer uitgegeven titels steeds vaker succesvol. In dit blog geef ik je drie tips...
> Verder lezen