Tips om een kort kinderverhaal te schrijven

Voordat je begint met het schrijven van een boek, heb je vaak al wel een idee voor ogen. Je weet ongeveer waar je over wilt schrijven en wie je doelgroep zal zijn. Schrijf jij een roman of een kookboek? Misschien kies je er wel voor om een kort kinderverhaal te gaan schrijven. 

Ben jij van plan om korte verhalen voor kinderen te schrijven of zou je dit willen gaan doen? Dan hebben we een paar tips voor je, die handig zijn bij het schrijven van korte kinderverhalen.

Heb je straks een aantal leuke kinderverhalen geschreven? Dan kun je ze laten bundelen tot een leuk en origineel kinderboek.

Onze tips voor het schrijven van een kort kinderverhaal:

Een boek uitgeven, het lijkt zo eenvoudig. Maar hoe weet je waar je moet beginnen? In ons gratis e-book leggen we je in 7 stappen uit hoe je jouw eigen boek kunt uitgeven. Ideaal, want zo weet je precies waar in het proces jij bent gebleven!

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Beginnen met een synopsis

Begin met je korte kinderverhaal door het idee samen te vatten op papier. Dit heet ook wel een synopsis. Het woord synopsis is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk 'samen zien'. Dat wil zeggen men kan in één oogopslag de inhoud zien, een samenvatting. De bedoeling is om dit later uit te werken tot een geschikt kinderverhaal.

kort kinderverhaal schrijven

Zo'n synopsis is voor de ene schrijver een houvast, voor de ander werkt het minder goed. Er zijn schrijvers die liever gewoon beginnen en zo ontwikkeld zich dan een kinderverhaal. Een risico daarbij is dat het verhaal wel eens alle kanten op kan gaan en het moeilijk is tot een afsluiting te komen. Het is bekend dat schrijvers die eerst een synopsis schrijven hun verhaal beter op papier krijgen dan schrijvers die gewoon beginnen te schrijven. Zeker bij het schrijven van een kort kinderverhaal help de synopsis daadwerkelijk om het verhaal ook kort te houden.

Ieder verhaal bestaat uit een aantal componenten die met elkaar het verhaal vormen. Het is daarom goed om hierover vooraf al na te denken. Je kunt de synopsis opbouwen uit de onderstaande componenten. Beschrijf eens de hoofdpersoon, de personages, het conflict, de plot en de afloop van je verhaal.

De hoofdpersoon van je verhaal

De hoofdpersoon wordt ook wel protagonist genoemd. Dit is de aanduiding voor het personage waar het verhaal om draait. In een klassieke vertelling gaat het meestal om één personage of een koppel, maar in andere media kunnen dit ook meerdere personages zijn.

In een kinderboek of verhaal ik het verstandig je te beperken tot één personage of koppel, om de complexiteit niet te groot te maken voor de doelgroep.

De personages in je kinderverhaal

De personages zijn uitbeeldingen van alle personen die voorkomen in het verhaal. Met name in kinderverhalen kunnen dit ook dieren of zelfs dingen zijn, die kunnen nadenken. Bijvoorbeeld: een boom die in de wind staat en geniet van het frisse briesje door z'n bladeren.

Het probleem of conflict van je verhaal

Een probleem of conflict in het verhaal is heel belangrijk. Ook in een (kort) kinderverhaal. Mensen vinden het leuk om over problemen te lezen. Ze zijn nieuwsgierig naar de oplossing of gevolgen. De personages in je verhaal hebben problemen nodig om het verhaal interessant te maken en te houden.

Hoe meer problemen, hoe spannender het verhaal wordt. Maar let op, veel problemen maken het verhaal ook complex. Voor de schrijver, maar zeker ook voor de lezertjes. Probeer het verhaal helder te houden en - zeker bij een kinderverhaal - niet te veel problemen erbij te halen.

hoofdpersoon kinderboek

De plot van het kinderverhaal

De plot (uit het Engels, to plot = plannen maken) is de structuur van het verhaal, met alle verwikkelingen en causale verbanden binnen dat verhaal. Soms wordt de term plot ook gebruikt waar pointe of clou bedoeld wordt. De plot ontwikkelt zich als opeenvolging van gebeurtenissen in een verhaal waarbij elke gebeurtenis een andere veroorzaakt of ertoe leidt.

Hierbij gaat het niet om ongerelateerde, toevallige gebeurtenissen: de gebeurtenissen hebben verband met het conflict. In een kinderboek is het van belang de gebeurtenissen eenvoudig te houden en de verbanden duidelijk te tonen. Maak het niet te moeilijk en laat je fantasie de vrije loop gaan. Een andere term voor een verwikkeling in een verhaal is intrige.

De verhaallijn

Een verhaal heeft een begin, verloop en een einde en gaat over wat de personages meemaken. De rode draad is een belangrijk onderdeel van de verhaallijn. Het is een element dat telkens terugkeert, en dat alle gebeurtenissen binnen de verhaallijn met elkaar verbindt. Meestal gaat het om een eenvoudige chronologische opsomming van wat er gebeurt.

Probeer in een kinderverhaal de roder draad nog duidelijker naar voren te laten komen, dit komt de helderheid ten goede. Verhaallijn wordt soms als synoniem voor plot gebruikt.

Tot slot nog een paar tips

  • Stel een klein panel samen dat jouw verhaal leest en beoordeelt. Maak ze tot jouw 'redacteurs' en vraag ze op te schrijven wat ze goed vinden, wat ze saai vinden en juist spannend. Wat ze duidelijk vonden en waarover ze nog vragen hebben. Aan de hand van hun opmerkingen kun je het verhaal dan nog een beetje herschrijven, verbeteren en spannender maken.
  • Wees niet bang om te schrappen. Ook in je personages. Zij moeten een zinnige rol spelen, anders kun je ze beter schrappen.

Weet je nog niet waarover je verhaal gaat? Vraag dan eens de kinderen om je heen, zij hebben een rijke fantasie en vertellen graag.

Een boek uitgeven, het lijkt zo eenvoudig. Maar hoe weet je waar je moet beginnen? In ons gratis e-book leggen we je in 7 stappen uit hoe je jouw eigen boek kunt uitgeven. Ideaal, want zo weet je precies waar in het proces jij bent gebleven!

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Meer blogs en tips lezen?

Een boek schrijven in je drukke leven – hoe pak je dat aan?

Een boek willen schrijven en het daadwerkelijk doen zijn twee verschillende dingen. Menig schrijver kan daarover meepraten. Behalve dat je voor een boek een flinke dosis inspiratie nodig hebt, mag...
> Verder lezen

Een bron in je boek vermelden? Dit zijn de regels!

Bij veel genres ontkom je er als auteur niet aan: het raadplegen van bronnen. Gebruik je die bronnen in je boek, dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee dient te houden. In dit blog leggen...
> Verder lezen

Boekomslag afwerkingen

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het boekomslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo'n extra blikvanger. De meest...
> Verder lezen