Op zoek naar meelezers

Al tijden ben je aan het schrijven aan je eigen boek. Nu je klaar bent, ben je natuurlijk benieuwd naar wat een ander ervan vindt. Voordat je het uitgeefproces instapt kun je overwegen om eerst op zoek te gaan naar meelezers. Met als doel eerlijke, kritische en opbouwende feedback ontvangen. Feedback die jou helpt om een nóg betere versie van je boek te maken.

Maar hoe vind je nou de perfecte meelezers voor je boek? Kun je zomaar iedereen vragen? Of is niet iedereen geschikt als meelezer?

In dit blog helpen we je op weg. Daarom staan we stil bij de volgende onderwerpen:

  • Wanneer schakel je meelezers in?
  • Bepaal je doel
  • Wie ga je vragen?
  • Geef je meelezers een opdracht mee!
  • En dan ontvang je feedback…

Heb jij jouw boek klaar en ben je toe aan de volgende stap? In onze workshop selfpublishing leren we je alles wat je moet weten over het zelf uitgeven van je boek.

Meer info en aanmelden Workshop Selfpublishing

meelezer-800px

Wanneer schakel je meelezers in?

Je gaat meelezers inschakelen wanneer jij, in grote lijnen, tevreden bent over je manuscript. Maar wel voordat je de redactiefase ingaat en je een professional aan het werk zet. Misschien twijfel je op dit moment nog over welk eind je moet kiezen of over de opbouw van je verhaal. Meelezers kunnen je helpen bij het maken van deze keuzes.

Bepaal je doel

Het is belangrijk om, voordat je meelezers gaat inschakelen, na te denken over wat jij wilt bereiken. Zet je doelen voor jezelf op papier. Waarom heb jij dit boek geschreven en wat wil je ermee bereiken? Door je doelen te bepalen kun je jouw meelezers aan het werk zetten.

Wie ga je vragen?

Over het algemeen vraag je tot maximaal vijf meelezers. Het is van belang om op zoek te gaan naar de juiste personen. Denk hierbij aan mensen met verschillende kwaliteiten. Iemand met veel kennis van de taal, iemand die ervaring heeft met het onderwerp van je boek of iemand die jou persoonlijk goed kent. Zorg ervoor dat je mensen vind die niet bang zijn om opbouwende kritiek te geven. Reacties als ‘Oh, wat een mooi boek, in één dag uitgelezen’, of ‘Wat kun jij goed schrijven!’, daar heb je niets aan. Die krijg je liever als review wanneer je boek af is 😉

Geef je meelezers een opdracht mee!

Voor je meelezer is het fijn om te weten waarin jij je boek nog wilt verbeteren. Zo kun je ervoor zorgen dat hij of zij feedback aanlevert waar jij op zit te wachten. Stel daarom een opdracht op voor je meelezer, hierin kun je een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld:

  • Komt mijn beoogde boodschap van het boek goed en duidelijk over?
  • Hoe vind je de opbouw van mijn boek?
  • Is de volgorde van hoofdstukken overzichtelijk?
  • Verwacht je dat dit boek mijn doelgroep interesseert? En begrijpen ze de taal?
  • Is het duidelijk waar je bent in de tijd? (heden, verleden, toekomst?)
  • Zijn er stukken die je weg zou laten?
  • Mis je informatie?
  • Welke hoofdstukken moet ik nog verder uitwerken?

En dan ontvang je feedback

Je meelezers gaan allemaal hun mening geven over je boek. Waarschijnlijk is dit niet altijd even leuk. In ons blog ‘In vier stappen omgaan met feedback ’ leggen we je uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Onthoud wel: je hebt zelf gevraagd om deze feedback en vergeet niet dat iemand de tijd en de moeite heeft genomen om jou hiervan te voorzien!

 

Heb jij jouw boek klaar en ben je toe aan de volgende stap? In onze workshop selfpublishing leren we je alles wat je moet weten over het zelf uitgeven van je boek.

Meer info en aanmelden Workshop Selfpublishing

 





Meer blogs en tips lezen?

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen

Vijf veelvoorkomende schrijffouten

Sta jij als auteur aan de vooravond van de samenwerking met een redacteur? Dan is het slim om je manuscript van tevoren op een aantal veelvoorkomende schrijffouten te controleren. Zo zorg jij ervoor...
> Verder lezen

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Zo zorg je ervoor dat jouw boek er in 2024 komt Zo’n jaar vliegt om, vind je niet? Voordat je het weet, zitten we weer in de voorjaarszon. Ondanks dat dat geen verkeerd vooruitzicht is, is het risico...
> Verder lezen