Een boek schrijven doe je niet alleen - deze mensen komen goed van pas!

Het schrijven van een boek is iets wat je voor een groot deel in je eentje doet. Meters maken in het schrijven lukt nou eenmaal minder goed met mensen om je heen. Toch is schrijven niet helemaal een eenzame bezigheid. Vroeg of laat – en dat bedoelen we letterlijk: jij bepaalt wanneer je hulp inschakelt. De een doet dat als het verhaal in grote lijnen op papier staat, de ander al vanaf de eerste bladzijde – komt er een moment dat je iemand betrekt bij je schrijfproces. In dit blog leggen we uit wie dat zoal kunnen zijn.

Een indruk krijgen van de tekstuele kwaliteit van je manuscript? Vraag een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden.

Vraag hier een Quick Scan aan

boek-schrijven-doe-je-niet-alleen

Jouw eigen cheerleaders

Er wordt weleens gezegd dat je als auteur geen feedback moet vragen aan mensen uit je omgeving. Dat zou niet objectief zijn en dan heb je er niet veel aan. Wij kijken daar anders tegenaan. Voor het schrijven van een boek met enige omvang, heb je vooral heel veel doorzettingsvermogen nodig. Allereerst om die vele schrijfmeters te maken en om telkens weer tijd te besteden aan het schrijven. Soms ten koste van andere, sociale activiteiten. Nee zeggen is niet altijd makkelijk. Het helpt dan veel als iemand je steunt en begrip toont voor je keuzes.

Je hebt ook doorzettingsvermogen nodig op momenten van onzekerheid. Is het verhaal wel goed genoeg? Schrijf jij wel goed genoeg? Wie zit er op je boek te wachten? Dit zijn onzekere, negatieve stemmetjes die telkens weer de kop opsteken en moeilijk te negeren zijn. Tenzij… jouw cheerleaders je van de zijlijn aanmoedigen om niet op te geven. Vraag je directe omgeving om mee te lezen – en al helemaal als je weet dat diegene in je gelooft. (In heel veel dankwoorden worden deze “cheerleaders” benoemd als onmisbaar in het proces.)

Proeflezers

Een stapje serieuzer zijn je proeflezers. Dat zijn mensen die je vraagt om feedback te geven op je verhaal. Dat kan tijdens het schrijfproces, maar ook als het verhaal al is geschreven. Je kunt proeflezers selecteren die behoren tot je doelgroep, maar Je kunt ook proeflezers selecteren die enige kennis hebben van wat een boek goed maakt. Denk aan medeauteurs of mensen die nou eenmaal veel boeken lezen.

Proeflezers kun je simpelweg aan het lezen zetten en dan maar wachten waar ze mee komen. Je kunt ze ook een opdracht of vragen meegeven. Wil jij letten op … (de geloofwaardigheid van dialogen, spanningsopbouw, het consequent beschrijven van …)? Waar verslapte je aandacht? Waar wilde je doorlezen? En voor de proeflezer met kennis van de materie: klopt het wat ik schrijf? Is het begrijpelijk?

Onze ervaring is dat de kwaliteit van manuscripten hoger ligt (op het moment dat het bij de redacteur wordt aangeleverd) wanneer er in het schrijfproces proeflezers zijn ingeschakeld.

Schrijfcoach

Vind jij het moeilijk om te schrijven? Merk je dat je het lastig vindt om focus en/of structuur aan te brengen? Ben je zoekende naar waar je verhaal écht over gaat? Of weet je bijvoorbeeld niet hoe je een verhaal opbouwt, hoe je personages neerzet en hoe je geloofwaardige dialogen schrijft? Een schrijfcoach kan jou in al deze gevallen helpen.

Zodra je je gaat verdiepen in het aanbod van schrijfcoaches, zul je ontdekken dat er qua aanpak en toegevoegde waarde nogal verschil bestaat tussen de verschillende coaches. Belangrijk is dat je goed bedenkt wat jouw hulpvraag is én wat je belangrijk en praktisch vindt in een samenwerking. Lees daarnaast reviews van klanten van de betreffende coaches. Die geven heel veel waardevolle informatie. 

Schrijfgroepen

Op het internet (met name op social media) kun je veel schrijfgroepen vinden waarvan de leden elkaar motiveren en helpen. Soms door elkaar feedback te geven en in andere gevallen om elkaar in de juiste richting te wijzen qua hulp. Veel schrijfgroepen ontmoeten elkaar online, maar ook offline. Bedenk wat bij jou en je beschikbare tijd past en leg vervolgens contact. Het kan je enorm helpen!

Redacteur

Als je verhaal in grote lijnen is geschreven en je eigenlijk niet meer weet hoe je verder moet en wat je nog kunt verbeteren, dan is het moment aangebroken om een redacteur te benaderen. Diegene gaat je manuscript van A tot Z lezen en van feedback voorzien. Met die feedback kun jij je verhaal vervolgens aanscherpen.


Tip: als selfpublisher is het handig om het redactie- en correctieproces zo efficiënt mogelijk in te richten. Selecteer een redacteur die zowel inhoudelijk met je meekijkt als naar de zinsopbouw, spelling en grammatica. Daarmee til je je manuscript inhoudelijk en qua verzorging in één ronde naar een hoger niveau.

 

Een indruk krijgen van de tekstuele kwaliteit van je manuscript? Vraag een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden.

Vraag hier een Quick Scan aan

Meer blogs en tips lezen?

Zo maak je impact met je boek

Heb jij een boek geschreven waarmee je een maatschappelijk thema wilt aankaarten en een en ander in beweging wilt krijgen? Dan helpt het om je op vijf specifieke gebieden te focussen. Welke dat zijn,...
> Verder lezen

Een boek schrijven in je drukke leven – hoe pak je dat aan?

Een boek willen schrijven en het daadwerkelijk doen zijn twee verschillende dingen. Menig schrijver kan daarover meepraten. Behalve dat je voor een boek een flinke dosis inspiratie nodig hebt, mag...
> Verder lezen