Hoe wordt de prijs van mijn boek bepaald en kan ik die nog wijzigen?

Wanneer je een boek uitgeeft in eigen beheer, bepaal je zelf de verkoopprijs van je boek. Een prijs die jouw potentiële klant bereid is om te betalen. In dit blog leggen we je uit hoe je de prijs van je boek bepaalt en of je de prijs uiteindelijk nog kunt en mag wijzigen.

pexels-breakingpic-3305

Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Dan helpen wij jou om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Onderzoek naar een marktconforme prijs

Zoals we hierboven al schreven: indien je zelf je boek gaat uitgeven, bepaal je ook zelf de verkoopprijs. Van belang is dat je verkoopprijs marktconform is. Het zou immers zonde zijn als jouw potentiële lezer je boek te duur vindt en niet tot aankoop overgaat. Ga dus op onderzoek uit. Welke verkoopprijzen hebben boeken in hetzelfde genre, dezelfde uitvoering en ongeveer dezelfde dikte? En worden deze boeken ook daadwerkelijk verkocht? Neem eens een kijkje in de boekhandel of op diverse verkoopkanalen op het internet.

Bepaal de kosten

Daarnaast is het belangrijk om in kaart te brengen welke kosten jij hebt gemaakt voor het produceren van je boek. We hebben dit uitgebreid voor je uitgeschreven op de pagina: prijs bepalen. Deze kosten kun je bij elkaar optellen en delen door de oplage. Hou er dan wel rekening mee dat je ook je eigen beoogde winst toevoegt!

Ook hanteren wij altijd onderstaande formule:

Drukkosten
Verkoopkosten
Marge
BTW (in NL 9%)
_________________+

De prijs van je boek

Ga je je boek verkopen met hulp van BoekenGilde? Dan draag je per verkocht boek een percentage af. Dit neem je dus ook mee in de verkoopprijs van je boek. Wil je graag dat wij je helpen inzichtelijk te maken welke kosten je per kanaal afdraagt? Stuur ons gerust een mail, we hebben een makkelijke tool die je snel en eenvoudig een goed overzicht geeft.

Kan ik de verkoopprijs van mijn boek nog veranderen?

Wanneer je de verkoopprijs van je boek hebt vastgesteld en deze is gecommuniceerd op alle verkoopkanalen, kun je deze niet zomaar veranderen. Je hebt namelijk te maken met de ‘Wet op de Vaste Boekenprijs’. Deze wet is sinds 2005 ingevoerd om prijsconcurrentie in boekenprijzen te voorkomen en daarmee een brede beschikbaarheid en een divers aanbod van boeken te bevorderen.

Een jaar nadat je prijs werd vastgesteld mag je de verkoopprijs wijzigen. Daarnaast mag je een actieprijs hanteren van maximaal drie maanden en maximaal één keer per jaar. Dat betekent ook dat een actieprijs niet eerder dan twaalf maanden na de ingangsdatum van de vorige actieprijs kan ingaan. Een belangrijke regel daarbij is dat de actieprijs op elk verkoopkanaal moet worden aangeboden.

Ben je benieuwd naar wat selfpublishing ongeveer kost en wat je eraan kunt overhouden? Lees dan ook eens ons blog: Selfpublishing, wat kost dat nou eigenlijk?

Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Dan helpen wij jou om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

 

Meer blogs en tips lezen?

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen

Boek vormgeven: de beginpagina's van je boek

Sla eens een boek open en je ziet het direct: voordat hoofdstuk 1 begint zijn er een aantal pagina’s toegevoegd met informatie. Bij het vormgeven van jouw boek, is het van belang dat je hier rekening...
> Verder lezen

Je boek als e-book verkopen, de voor- en nadelen

Een e-book is een digitale versie van je boek. Deze digitale versie van jouw boek is door de koper online aan te schaffen en te lezen op verschillende apparaten, waaronder een e-reader. Steeds meer...
> Verder lezen