Drie goede voornemens bij uitgeven in eigen beheer

Goede voornemens: eigenlijk een vreemd verschijnsel. Want waarom hebben we de jaarwisseling nodig om een verandering aan te brengen in ons gedrag? Waren we dan aan het uitstellen?

Bij goede voornemens gaat het in de meeste gevallen om een aanpassing die – op langere termijn - niet bij je past.
“Ik stop met chocola eten!”
“Dit jaar ga ik de halve marathon lopen!”
“Ik lap wekelijks mijn ramen!”
En: “Ik ga élke dag schrijven…!”
Stel jezelf eens de vraag: hoe vaak heb jij al, jaar na jaar, hetzelfde goede voornemen?

Wordt 2018 het jaar waarin jij je boek in eigen beheer gaat uitgeven, dan zul je toch echt aan de slag moeten! Daarom delen we hieronder drie praktische, effectieve én - in de meeste gevallen - haalbare voornemens die je hierbij kunnen helpen:

Goed voornemen #1: Set the goal!
Een idee is alleen nog maar een droom, tenzij je het opschrijft. Dan wordt het ineens een doel! Dit doel mag best ambitieus zijn, maar het moet wel haalbaar zijn. Want als je weet dat het écht mogelijk is om dit jaar je boek uit te geven, dan krijg je energie om in beweging te komen. Om stappen te gaan zetten.
Twijfel je daarover, bepaal dan eerst een tussendoel. Bijvoorbeeld: in 2018 zorg ik dat mijn manuscript klaar is om uitgegeven te worden.

Goed voornemen #2: Ik maak een planning
Zorg ervoor dat je weet welke stappen je te nemen hebt en wanneer je met welke stap moet beginnen. Om te beginnen geeft dit rust! Je weet waar je de komende maanden keuzes in moet maken en je weet wat er nodig is om je einddoel te bereiken. Je kunt je alvast oriënteren of wat voorwerk doen.
Daarnaast werkt het als een stok achter de deur, wanneer je een deadline (per stap) vaststelt. Aan deze planning voeg je een financiële planning toe. Breng in kaart wanneer je welke uitgave moet doen, om je boek uit te kunnen geven. Je hoeft het totaalbedrag namelijk niet aan het begin al beschikbaar te hebben.

TIP: Wij geven regelmatig – gratis - webinars waarin we kennis delen over het uitgeefproces. Dit helpt je om het proces helder te krijgen en het geeft je basiskennis waarmee je gerichter keuzes kunt maken. Voor meer info en aanmelden klik hier >>

Goed voornemen #3: Ik werk aan mijn netwerk!
Wanneer je je boek in eigen beheer gaat uitgeven, ga je tegen zaken aanlopen waar je geen verstand van hebt. Je zult niet-alledaagse keuzes moeten maken. Een valkuil van veel (beginnende) auteurs is dat ze de kosten laag willen houden en zoveel mogelijk zelf gaan doen of laten doen door partner/zus/vriend/buurvrouw. Is deze persoon toevallig professional op dat vlak, dan is dat een mooi voordeel. Maar in veel gevallen is dat niet zo en doet het je boek eigenlijk geen eer aan. Werk daarom, zodra je begint met schrijven, aan een netwerk van specialisten die je kunnen helpen. Voeg deze mensen toe op social media, zodat je elkaar – in ieder geval online – alvast leert kennen. Zo krijg je een beeld van iemand (en andersom) en kun je mensen bij je proces betrekken die bij je passen.

Namens het team van BoekenGilde wensen we je een mooi jaar! Eentje waarin jij jouw schrijf- en uitgeefdroom waarmaakt! Schroom niet om contact met ons op te nemen, als je hulp nodig hebt! (zo werk je gelijk aan voornemen 3!)

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

Meer blogs en tips lezen?

De marketingfase is een cruciaal onderdeel van het uitgeefproces

BoekenGilde in het Schrijversmagazine In gesprek met Sanne Visch, redacteur en adviseur selfpublishing bij BoekenGilde.
> Verder lezen

BINDT MGZN

Inmiddels zijn er alweer zeven edities van het BINDT MGZN verstuurd naar circa 1.400 boekhandelaren in Nederland. Met dit magazine brengen we de nieuwste, in eigen beheer uitgegeven, titels onder de...
> Verder lezen

Drie tips bij het uitgeven én succesvol maken van je zelf uitgegeven boek

Selfpublishing neemt enorm toe in populariteit. Zowel bij debutanten als bij gevestigde auteurs. Ook worden in eigen beheer uitgegeven titels steeds vaker succesvol. In dit blog geef ik je drie tips...
> Verder lezen