De voor- en nadelen van een ghostwriter

Heb jij de grootste fantasieën en heb jij in jouw hoofd al een heel boek geschreven? Maar lukt het je niet om de juiste woorden te vinden om dit verhaal op papier over te brengen? Je bent niet de enige met dit probleem! Wanneer je het gevoel hebt dat er meer in jouw ideeën zit dan jij er alleen uit kunt brengen, kun je hulp zoeken bij het schrijven van je boek middels een ghostwriter. Maar wat is dat precies?

Een ghostwriter is iemand die het schrijven voor je doet, maar die tegen betaling afstand doet van alle auteursrechten. De ghostwriter schrijft dus het boek, maar jouw naam komt op de omslag als de auteur. Wel de lusten, maar niet de laten. Dit klinkt natuurlijk ideaal, maar is dat ook zo? In dit blog delen wij de voor- en nadelen van een ghostwriter.


Wil jij feedback krijgen van een redacteur op een deel van je manuscript? Vraag dan een Quick Scan aan voor slechts €25,-.
Vraag een Quick Scan aan voor jouw manuscript


Ghostwriter 800px

Voordelen van een ghostwriter

- Jouw boek komt er echt

Het overkomt ons allemaal: je start met een nieuw project, maar het wordt nooit afgerond. Misschien heb je documenten op jouw laptop getiteld “Boek 1” en “Boek 2” die nog steeds niet af zijn. Wanneer je een ghostwriter inhuurt, dan weet je zeker dat jouw boek af komt. Een writer’s block is niet meer aan de orde. De ghostwriter schrijft jouw boek en jij zet jouw naam op de omslag en kan het schrijven van een boek afstrepen van jouw bucket list.

- Een ghostwriter bespaart tijd en zorgt voor rust in jouw hoofd

Het schrijven van een boek is een spannend en intensief proces. Vooral wanneer je voor het eerst een boek gaat schrijven. Iedereen heeft zijn of haar sterke en zwakke kanten. Als het voor jou een opgave is om jouw gedachten goed op papier te krijgen, dan kan het inhuren van een ghostwriter een flinke opluchting zijn. Zo hoef je geen tijd meer vrij te maken voor het schrijven en worden de frustraties van het schrijven jou bespaard. Bij een ghostwriter vertel jij namelijk jouw idee en degene gaat het uitwerken en maakt er een mooi geheel van.

Nadelen inhuren ghostwriter

- Het kost veel geld

Wanneer je een ghostwriter inhuurt dan betaal je op basis van het aantal woorden of het aantal uur. Het is vaak een flinke investering die je doet en je wil dan natuurlijk wel waar voor jouw geld. Het is dan ook maar de vraag hoe de kwaliteit is. De meeste ghostwriters zijn wel transparant in de kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het proces. Het is dan ook aan jou om de afweging te maken of het inhuren van een ghostwriter het waard is of dat je liever zelf het boek gaat schrijven.

- De tekst klinkt niet als jou

Hoewel ghostwriters professionals zijn die hun brood verdienen met schrijven, zal het een flinke uitdaging worden om de geschreven teksten overeen te laten komen met jouw originele ideeën en tone of voice. Iedereen heeft namelijk een eigen tone of voice en hun eigen gedachten over hoe ze het boek voor zich zien. Het onderwerp van jouw boek is jouw passie, maar dit hoeft niet de passie te zijn van de ghostwriter. De kans is groot dat je dit ook terug ziet in de tekst.

Wij dagen jou uit om zelf het boek te schrijven!

Het inhuren van een ghostwriter kan voor jou een goede oplossing zijn, maar zelf een boek schrijven brengt natuurlijk veel voldoening. Kies je alleen maar voor een ghostwriter uit onwetendheid, dan willen wij je toch uitdagen om het boek zelf te schrijven. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen! Wij ondersteunen je op meerdere vlakken in het proces, zoals het redigeren, drukken en uitgeven van jouw boek.

Wil jij feedback krijgen van een redacteur op een deel van je manuscript? Vraag dan een Quick Scan aan voor slechts €25,-.

Vraag een Quick Scan aan voor jouw manuscript

Meer blogs en tips lezen?

Een bron in je boek vermelden? Dit zijn de regels!

Bij veel genres ontkom je er als auteur niet aan: het raadplegen van bronnen. Gebruik je die bronnen in je boek, dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee dient te houden. In dit blog leggen...
> Verder lezen

Boekomslag afwerkingen

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het boekomslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo'n extra blikvanger. De meest...
> Verder lezen

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen