De invloed van het boekformaat op de leeservaring

Boeken hebben veel verschillende formaten. Neem eens een kijkje in de plaatselijke boekhandel en je ontdekt direct grote verschillen. Zodra jij jouw boek hebt geschreven en je je bezig wilt gaan houden met de vormgeving van je boek, ga je als vanzelf nadenken over het formaat dat je boek straks gaat krijgen. Het vormgevingsbestand krijgt immers ook dat formaat.

Nu zijn er natuurlijk veel verschillende genres. Elk genre kent zijn eigen uitgangspunten. Kinderboeken zijn doorgaans wat groter, deze blijven mooi open liggen op schoot en er is genoeg ruimte voor illustraties. Datzelfde geldt voor kookboeken. Van een kookboek dat telkens weer dichtklapt tijdens het koken wordt niemand blij! Reisboeken zijn vaak juist compacter. Ze gaan immers mee op reis en moeten passen in de rugzak en niet te zwaar zijn.

Heb jij al nagedacht over het formaat van jouw boek? Wij geven je vast een aantal tips die je op weg zullen helpen bij jouw beslissing:

  • Een formaat dat past bij het gebruik
  • Verzendkosten van een boek
  • Wat zijn de ‘standaard afmetingen’ van een leesboek
  • Boekformaten bij BoekenGilde

Een boek uitgeven, het lijkt zo eenvoudig. Maar hoe weet je waar je moet beginnen? In ons gratis e-book leggen we je in 8 stappen uit hoe je jouw eigen boek kunt uitgeven. Ideaal, want zo weet je precies waar in het proces jij bent gebleven!
Download het e-book 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

 

Een formaat dat past bij het gebruik

Aan de voorbeelden die ik hierboven heb gegeven, merk je al: het formaat van een boek zegt heel vaak iets over het gebruik in de praktijk. Voor leesboeken, zoals een roman, geldt in principe hetzelfde. De variatie is daarin echter doorgaans iets kleiner. Kijk maar eens in je eigen boekenkast: de meeste boeken hebben min of meer hetzelfde formaat. Voor een kookboek wordt sneller voor een wat groter formaat gekozen. Een recept moet immers goed te lezen zijn. Door een passend formaat te kiezen, sluit je aan op de wensen en behoeften van jouw publiek.

Het formaat van een boek kan er ook voor zorgen dat een boek opvalt in de boekhandel. Door te spelen met het formaat kun jij ervoor zorgen dat jouw boek direct in het oog springt.

blog-sanne-800px


De verzendkosten van je boek

Wil je een boek laten drukken, bijvoorbeeld een spannende thriller of een meeslepende roman, dan moet zo’n boek niet te dik zijn. Allereerst omdat een dik boek niet lekker in de hand ligt. Maar ook omdat een te dik boek niet door de brievenbus past. Omdat de meeste boeken online besteld worden, wil je voorkomen dat jouw lezer moet betalen voor pakketpost. Dat is namelijk ongeveer drie euro duurder dan brievenbuspost. Dit is voor veel mensen een reden om een artikel niet te kopen.

Wat zijn normale afmetingen voor een leesboek?

Boekformaten bij BoekenGilde

Wil je zelf het formaat van je boek kiezen, dan kijken we wel graag even met je mee. Ons uitgangspunt is namelijk dat we optimaal gebruik maken van een drukvel. Een kleine aanpassing in het formaat kan ervoor zorgen dat we meer pagina’s uit een drukvel halen. Dit is voor jou goedkoper en voor het milieu beter.

TIP: check vóórdat je bezig gaat met de vormgeving van je boek of de afmetingen optimaal passen op een drukvel.

Heb je geen idee welk formaat jouw boek moet krijgen? In de tabel hieronder staan per type boek veelvoorkomende afmetingen:

Leesboek tot 70.000 woorden 135 x 205 mm
  vanaf 70.000 woorden 155 x 235 mm
Kinderboek   230 x 230 mm
  A4 liggend 297 x 210 mm
Managementboek   190 x 260 mm
  B5 staand 176 x 250 mm
Kookboek   230 x 230 mm
  A5 staand 148 x 210 mm
  B5 staand 176 x 250 mm
Gedichtenbundel A5 staand 148 x 210 mm
  B5 staand 176 x 250 mm
Postfolio/kunstboek   210 x 210 mm
    230 x 230 mm
  A4 liggend 297 x 210 mm

Meer weten?

Bij BoekenGilde denken we graag met je mee en willen je met plezier meer vertellen over de verschillende mogelijkheden.
Ook nodigen we je graag uit om onze gratis webinars, die we met regelmaat geven, te volgen. Kijk hiervoor in onze evenementenkalender.

Wil jij meer weten over de vormgeving van je boek?
Meld je direct aan voor ons webinar ‘Geef je boek vorm’

Een boek uitgeven, het lijkt zo eenvoudig. Maar hoe weet je waar je moet beginnen? In ons gratis e-book leggen we je in 8 stappen uit hoe je jouw eigen boek kunt uitgeven. Ideaal, want zo weet je precies waar in het proces jij bent gebleven!

Download het e-book 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'