Het is zo ver! Jij bent klaar voor de volgende stap: het drukken van je boek. Dan breekt er nu een heel belangrijk proces aan. Want zodra je jouw boek gaat laten drukken, moet je een heleboel keuzes maken. Deze hebben vooral te maken met de vormgeving van je boek.
Een van die keuzes heeft te maken met de afwerking van je cover. Je kunt hierbij kiezen uit matlaminaat en glanslaminaat. Maar wat betekenen deze termen? Waarom is het nodig? Wat is de beste keuze en is er prijsverschil? In dit blog vertellen we je meer over:
Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. In ons gratis e-book ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen. Handig, mét checklist!
Een laminaatlaag beschermt de omslag en wordt vervaardigd met een machine, waarbij een dun laagje plastic (coating) wordt aangebracht over de voorzijde van een boek. Hierbij is te kiezen uit glans laminaat en mat laminaat.
Een laminaatlaag zorgt er niet alleen voor dat jouw boek een langere levensduur heeft, ook beschermt het je boek tegen water, stof en ander vuil. Tot slot geeft het laminaat je boek extra uitstraling. Er bestaan twee soorten laminaat: mat en glanzend.
Glans laminaat is duurzaam en minder gevoelig voor beschadigingen dan mat laminaat. Mat laminaat wordt over het algemeen als ‘chiquer’ ervaren, omdat het niet zo glimt als er met een lamp op wordt geschenen.
De naam glanslaminaat zegt eigenlijk al voldoende. Bij glanslaminaat krijgt de cover van je boek een glanslaag. Glanslaminaat is een vorm van drukwerkveredeling. Het geeft drukwerk een mooie ‘glossy’ uitstraling. Dit creëert een krachtige uitstraling van je teksten en afbeeldingen. Glanslaminaat is minder gevoelig voor krasjes en vingerafdrukken. Daarnaast zorgt de laag er ook voor dat de cover van je boek goed schoon te maken is.
De tegenhanger is matlaminaat, dat een meer ingetogen en chique uitstraling heeft. De keuze voor een van beide soorten is een kwestie van smaak: wat vindt u het mooiste en wat past het beste bij het type boek dat u wilt drukken? Een druktechnisch effect is dat glanslaminaat de kleuren wat donkerder maakt, maar daar houdt een goede drukker rekening mee. Naast glans- en matlaminaat zijn er allerlei afgeleide mogelijkheden, zoals krasvast laminaat, linnenpersing of soft touch matlaminaat.
Bij matlaminaat krijgt je boek een matte afwerklaag. In tegenstelling tot glanslaminaat reflecteert deze laag niet. Het voelt zacht aan en verdiept de kleuren van het drukwerk. Over het algemeen wordt matlaminaat als ‘chiquer’ en zakelijker ervaren, omdat het niet zo glimt.
Matlaminaat is kwetsbaarder dan glanslaminaat, maar nog altijd een goede bescherming voor je boek. Er zijn verschillende varianten van matlaminaat mogelijk, zoals Soft Touch laminaat. Dit is krasbestendiger dan gewoon mat laminaat, voelt heel zacht aan en verdiept de kleuren van het drukwerk.
Het is een aanrader om drukwerk te laten lamineren om zo krasjes en vingerafdrukken te voorkomen. Vooral als er foto’s/afbeeldingen met een volvlak in staan (een vlak in één kleur), zorgt het lamineren ervoor dat de pagina’s er ook op termijn goed uit blijven zien. Voor advies over de verschillende afwerkingsmogelijkheden en soorten laminaat kunt u terecht bij een goede drukker.
Deze afwerking methode voegt een fluweelachtig zacht gevoel toe aan het boek. Het wordt ook wel soft-feel of fluweel afwerking genoemd. Het boek is mat maar voelt zacht en warm aan.
Mat laminaat is meer ingetogen en geeft een chique uitstraling, daar waar glanslaminaat juist een 'glossy' uitstraling geeft. Waar je ook rekening mee moet houden is dat krasjes en vingerafdrukken minder goed zichtbaar zijn op glanslaminaat dan op matlaminaat.
Een belangrijk verschil bij het gebruik tussen matlaminaat en glanslaminaat is het kleurgebruik. Zoals eerder aangegeven zorgt glanslaminaat ervoor dat de kleuren van de omslag donkerder overkomen. Matlaminaat maakt de kleuren juist lichter. Daarom is het van belang om in een vroeg stadium van het vormgeven van je boek hier rekening mee te houden. Helemaal wanneer het kleurgebruik van essentieel belang is, bijvoorbeeld bij een kunst- of fotoboek.
Vroeger was glans lamineren voordeliger dan mat lamineren. Het was ook veel gangbaarder om je boek met glans te lamineren. Maar inmiddels is dit niet meer zo. Qua prijs maakt het dan ook geen verschil. Het is echt een kwestie van smaak. Wat vind jij - en nog veel belangrijker: je lezer - het mooiste en wat past het beste bij je boek?
Over het algemeen wordt glanslaminaat vaak gebruikt bij kookboeken, kinderboeken en boeken die in de bibliotheek komen te liggen. De omslag bij glanslaminaat is makkelijk te reinigen, met een vochtige doek, wat bij deze boeken wel erg handig is!
Wist je dat het NBD Biblion ervoor zorgt dat elk boek dat in de bibliotheek komt voorzien is van glanslaminaat?
Wij merken dat er tegenwoordig steeds vaker voor matlaminaat gekozen wordt bij romans en thrillers. Het boek heeft dan wel een mooie beschermlaag, maar het is minder schreeuwerig. Daarentegen oogt het wel chique.
Matlaminaat:
Glanslaminaat:
Wil jij meer weten over de keuzes die je moet gaan maken bij het drukken van je boek? Meld je dan aan voor ons gratis online webinar ‘Geef je boek vorm’. Sanne zal je in drie kwartier alles vertellen over het vormgeven van jouw boek, denk bijvoorbeeld aan het effect van kleuren, tekst en afbeeldingen. Zien we je dan?