Kosten boek uitgeven in eigen beheer

Je ziet het bij ons vaker voorbij komen, selfpublishing is hot! Steeds meer (gevestigde) auteurs kiezen voor een boek uitgeven in eigen beheer. Je hebt dan de volledige controle over het uitgeven van je boek. Ideaal toch?

In tegenstelling tot het uitgeven van een boek via een uitgeverij moet je bij selfpublishing zelf investeren in je boek. Je bent onder andere kosten kwijt aan vormgeving, (tekst) redactie, het drukken en de distributie van je boek.

Omdat er zo veel komt kijken bij het uitgeven van je boek, snappen we dat je vooraf graag een idee krijgt van de te verwachten kosten. In dit blog vertellen we je meer over de kosten van zelf een boek uitgeven. Daarbij staan we stil bij de volgende onderwerpen:

Heb jij besloten dat je jouw boek in eigen beheer wilt uitgeven en ben je benieuwd naar de concrete kosten? Vraag een offerte bij ons aan en wij maken deze op maat voor jou!

Offerte aanvragen

Boek uitgeven kosten: redactie en tekstcorrectie

Zodra je klaar bent met het schrijven van je boek moet je gaan investeren in de volgende stap; redactie en/of tekstcorrectie. Indien je jouw manuscript naar een hoger niveau wilt tillen, kun je je laten ondersteunen door een redacteur.

Ben je tevreden over je manuscript en wil je het alleen laten controleren zodat alle fouten eruit gehaald worden? Schakel dan BoekenGilde in voor tekstcorrectie.

De prijsopbouw van redactie en tekstcorrectie is bij ons als volgt:

 • De eerste 2.000 woorden: €150,00 excl. BTW;
 • Elk woord extra €0,0125 excl. BTW per woord.

Voorbeeld: je hebt een manuscript van 50.000 woorden, dan zijn de te verwachten kosten:

 • €150,00 + (48.000 x €0,0125) = €750,00

Kosten boek uitgeven eigen beheer

Boek uitgeven kosten: vormgeving

De eerste indruk van jouw boek bepaalt of het verkocht wordt of niet. De vormgeving is daarom essentieel. Zorg er dus voor dat jouw boek een omslag heeft die opvalt en een binnenwerk dat prettig leest.

Wil je dat een professional voor je aan de slag gaat? Dan moet je rekening houden met de volgende kosten voor de vormgeving van je boek:

Opmaak van de cover

 • Opmaken va het omslag door BoekenGilde: €135,00 excl. BTW;
 • Een creatief ontwerp door een vormgever: €350,00 excl. BTW.

Opmaak van het binnenwerk

 • Starttarief €150,00 excl. BTW voor de eerste 48 tekstpagina’s;
 • Meerprijs elke tekstpagina: €3,00 per pagina excl. BTW;
 • Meerprijs elke tekstpagina met afbeeldingen of foto’s: €7,50 per pagina excl. BTW.

Voorbeeld: Je wilt je cover laten opmaken door BoekenGilde, hebt een manuscript van 188 pagina’s zonder kleur, dan is de prijs:

 • €135,00 + €150,00 + (140 x €3,00) = €705,00 excl. BTW.

Boek uitgeven kosten: boek drukken

De volgende stap is het drukken van je boek. Ook hier moet je geld voor reserveren. De kosten voor het drukken van een boek zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • Formaat van je boek;
 • Aantal pagina's;
 • De papiersoort;
 • De bedrukking;
 • De soort omslag;
 • De bindwijze;
 • En de oplage.

Zodra je gaat uitgeven in eigen beheer, kun je zelf bepalen hoe je boek eruit komt te zien. Daarmee heb je dus ook invloed op de prijs. Omdat de prijs afhankelijk is van zó veel verschillende factoren is het lastig om hier specifieke bedragen te noemen.

Gelukkig kun je bij ons een indicatie van de te verwachten kosten voor het boek in eigen beheer uitgeven aanvragen. Vraag dus gerust een offerte aan. Dan weet je waar je rekening mee moet houden.

En...dan ga je zelf geld verdienen!

Want ja, uitgeven in eigen beheer betekent investeren, maar op deze manier hou je zelf ook meer geld over aan je boek ten opzichte van het uitgeven via een uitgeverij. Hoe ziet dat er dan uit?

Wij helpen je bij het inrichten van de verkoop- en distributiekanalen waarbij we de volgende mogelijkheden bieden:

 • Boekenshop van BoekenGilde: Startkosten: eenmalig €49,-. Kosten per verkocht exemplaar: aan BoekenGilde 25% van de verkoopprijs.
  Gedurende de looptijd €4,35 per maand. 
 • BoekenGilde Boekenshop & Bol.com: Startkosten: eenmalig €99,-. Kosten per verkocht exemplaar: 16% van de verkoopprijs + €3,85.
  Gedurende de looptijd €4,35 per maand. 
 • BoekenGilde Boekenshop & Centraal Boekhuis: Startkosten: eenmalig €69,-. Kosten per verkocht exemplaar: 47% van de verkoopprijs + €2,57 + €0,25. Gedurende de looptijd €10,95 per maand. 

Indien wij je boek verkopen, beheren wij de voorraad. 

Lees hier meer over de verkoop van je boek. 

Per maand krijg jij de marge overgemaakt op jouw rekening! Altijd een leuk moment!

Meer weten?

We vinden het leuk als je een keer langskomt om kennis te maken. Dan kunnen we samen de verschillende mogelijkheden doornemen en je meer inzicht geven in de te verwachten kosten. Een boek drukken is immers niet iets wat jij elke dag doet.

We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes. Neem gerust contact met ons op of vraag alvast een offerte aan. Wij nemen dan binnen twee werkdagen contact met je op.

Heb jij besloten dat je jouw boek in eigen beheer wilt uitgeven en ben je benieuwd naar de concrete kosten? Vraag een offerte bij ons aan en wij maken deze op maat voor jou!

Offerte aanvragen

Meer blogs en tips lezen?

van influencer naar auteur: do's and don't

Hey daar, influencer en aspirant-schrijver! Wil jij je horizon verbreden en een boek schrijven? Misschien over jouw dienst, een geweldig idee of een goed verhaal. Een groot voordeel heb je al: een...
> Verder lezen

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen

7 tips voor het succesvol op de markt brengen van jouw managementboek

Een tijdlang heb je gewerkt aan jouw boek. Een boek waarmee je jouw kennis deelt en expertise toont. Nu het geredigeerd, vormgegeven en gedrukt is, ga je het boek op de markt brengen. Hoe val je op...
> Verder lezen