Aanleverspecificaties van een manuscript met afbeeldingen

Gebruik je afbeeldingen in je binnenwerk en laat je je manuscript vormgeven? Dan is het van belang om de afbeeldingen op de juiste manier aan te leveren. Dit om verwarring te voorkomen en ervoor te zorgen dat de vormgever de afbeeldingen op de juiste plek plaatst.

Een goed begin is het halve werk! 😊

In dit blog vertellen we je hoe wij het liefst hebben dat je een manuscript inclusief afbeeldingen aanlevert. Zo kunnen onze vormgevers er een mooi geheel van maken en voorkomen we onnodige misverstanden. Je leest meer over:

  • Het aanleveren van afbeeldingen;
  • Waar moeten afbeeldingen aan voldoen;
  • Het aanleveren van het totale pakket;
  • Extra tips.

    Zijn je bestanden klaar om aangeleverd te worden? Download hier dan nog onze checklist, zodat jij zeker weet dat je niets vergeet!
    Download het whitepaper   'Aanleverspecificaties'

Het aanleveren van afbeeldingen

Wat betreft het aanleveren van een boek met afbeeldingen accepteren wij twee werkwijzen:

1. Je levert een pdf-bestand aan met alleen tekst waarin je duidelijk verwijst naar plekken van afbeeldingen.

In dit geval plaats je de afbeeldingen niet in de tekst maar verwijs je er duidelijk naar. Op de plaats waar je het beeld wilt hebben plaats je de naam van de afbeelding <schoen.jpeg> in een opvallende kleur. De afbeelding van de ‘schoen’ sla je in een apart mapje op met dezelfde tenaamstelling. Het bestand (vaak een Word-bestand) sla je op als pdf. Je levert het pdf-bestand en een mapje met afbeeldingen aan.

2. Je levert een pdf-bestand aan waarin de afbeeldingen op de juiste plek geplaatst zijn.

In dit geval plaats je zelf de afbeelding op de plek naar wens, vaak in een Word-bestand. Omdat Word de afbeelding vaak vervormt vragen we je de afbeeldingen in dit geval in een apart mapje, in het juiste formaat, op te slaan. Geef de afbeeldingen hierbij wel een duidelijke naam die we ook kunnen zien in de pdf. Op deze manier snappen wij welke afbeelding waar moet komen. Het Word-bestand sla je vervolgens op als pdf. Je levert het pdf-bestand en een mapje met afbeeldingen aan.

800x533-2

Waar moeten afbeeldingen aan voldoen?

Naast de manier van aanleveren is het belangrijk dat afbeeldingen in het juiste formaat aangeleverd worden. Dit om te voorkomen dat de kwaliteit onvoldoende is en de afbeelding korrelig wordt weergegeven in je boek. Dat wil je natuurlijk niet.

Er zijn een aantal factoren waar je je afbeeldingen op gaat controleren:

  • Check de afmetingen: zijn de afbeeldingen liggend of staand?
  • Mag je deze afbeeldingen gebruiken? Bij het uitgeven in eigen beheer van je boek is copyright je eigen verantwoording. Lees hier meer over het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen.
  • Gebruik bij voorkeur de bestandsformaten jpeg, tiff, eps of pdf. Andere bestandsformaten kunnen voor meer werk zorgen bij de opmaak.
  • De grootte van je afbeelding: hoe groter hoe beter! Heb je foto’s/afbeeldingen die paginabreed geplaatst worden? Hou er dan rekening mee dat het beeld net iets groter moet zijn dan waarop het gedrukt wordt. Je hebt namelijk te maken met de minimale 3 millimeter afloop.
  • De afbeeldingen moeten minimaal 300 DPI zijn. DPI staat voor Dots per inch. Deze dpi-waarde wordt gebruikt om aan te geven hoeveel pixels de afbeelding moet hebben om een scherpe afdruk te krijgen. Indien je Photoshop op je computer hebt staan kun je dit gemakkelijk bekijken bij de specificaties van het bestand. Heb je dat niet? Dan kun je de vereiste afmeting zelf berekenen:

Stel, je hebt een foto/afbeelding van 1.400 pixels. Deze wordt gedrukt met een dichtheid van 300 DPI.

De minimale afmeting is dan:

1.400 pixels / 300 dpi = 4,66 inch.
Omgerekend naar centimeters: 4,66 inch x 2,54 = 11,84 centimeter.

Onderstaand een voorbeeld van hoe je de specificaties van een afbeelding bekijkt op een Mac of Windows computer.

Mac:

Specificaties Macbook

Windows:

Specificaties Windows

Het aanleveren van het totale pakket

Heb je een keuze gemaakt over hoe je gaat aanleveren? Is dat mét afbeeldingen in de tekst óf met een verwijzend woord naar de afbeelding (<schoen.jpeg>)? En zijn je afbeeldingen gecontroleerd op correcte namen en formaten? Dan kun je ons het totale pakket aanleveren.

Van je Word-bestand ga je nu een pdf-bestand maken. Dat doe je zodat de inhoud niet meer verspringt. Een pdf-bestand zet de inhoud namelijk vast. Wanneer je het bestand gaat opslaan kies je voor pdf.

Je kunt nu de map met afbeeldingen en de pdf met tekst naar ons toesturen. Vaak zijn de bestanden erg zwaar en kun je ze niet via e-mail versturen. Gebruik dan de gratis, betrouwbare dienst: wetransfer om je bestanden te uploaden en naar ons op te sturen. Refereer in het berichten vak altijd naar je ordernummer of zet je naam erbij.

Extra tips

  • Geef je afbeeldingen geen paginanummers als referentie. In Word verspringen de pagina’s geregeld waardoor de paginanummers al snel niet meer overeenkomen met de afbeeldingen;
  • Geef je afbeeldingen een simpele, doch duidelijke benaming.;
  • Voorkom spaties, extra punten of leestekens in de naam van je bestand. Vaak kun je dit niet opslaan;
  • Plaatjes die je kopieert van het internet zijn vaak niet rechtenvrij en daarnaast ook te klein en te laag qua resolutie. Gebruik eigen foto’s of websites als Shutterstock, Pixabay of Unsplash voor rechtenvrije afbeeldingen.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Inspringen: wat is het, waarom zou je ervoor kiezen en hoe pas je het toe?

Is het je weleens opgevallen dat in sommige boeken regels aan de linkerkant een klein beetje verschuiven naar rechts? Dat noemen we ‘inspring’. Als selfpublisher bepaal je zelf of je inspringt of...
> Verder lezen

Hoe ontwerp je een goede cover voor je boek?

De cover of omslag van een boek is vaak belangrijker dan veel schrijvers denken. Zeker wanneer de schrijver minder bekend is. Dan bekijken mensen je boek niet vanwege de bekende naam op de cover. Een...
> Verder lezen

Zo bereid je je voor op de vormgevingsfase

Wanneer je manuscript geredigeerd en gecorrigeerd is, je alles nog één keer goed hebt gecontroleerd, dan ben je klaar voor de vormgevingsfase. Dit is een belangrijke stap richting je gedrukte boek....
> Verder lezen