Boek opmaken: het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen

Wist je dat we visuele informatie in de vorm van afbeeldingen zo’n 600.000 keer sneller in ons opnemen? In bepaalde gevallen kunnen afbeeldingen de boodschap van je boek enorm versterken. Maar… een afbeelding van het internet mag je niet zomaar gebruiken.

Het gebruikmaken van afbeeldingen in je boek die niet rechtenvrij zijn, kan je in een vervelende situatie brengen. Op een afbeelding rust namelijk auteursrecht. De maker van de afbeelding is de enige die mag bepalen waar de afbeelding voor wordt gebruikt.

In dit blog vertellen we je over welke mogelijkheden er zijn voor afbeeldingen in je boek:

  • Het gebruik van eigen foto’s;
  • Op zoek naar betaalde rechtenvrije foto's of afbeeldingen;
  • Op zoek naar gratis rechtenvrije foto’s of afbeeldingen;
  • Voor- en nadelen van rechtenvrije afbeeldingen.

Laat je de vormgeving van je binnenwerk liever aan een professional over? Dat snappen we! Wij nemen de vormgeving graag voor je uit handen.
Hulp bij de vormgeving

Het gebruik van eigen foto’s

Hierboven schreven we al over ‘auteursrecht’. Het auteursrecht ontstaat vanzelf zodra de maker een werk heeft gecreëerd. Er gaan geen formaliteiten aan vooraf, dus je hoeft geen auteursrecht aan te vragen of je ergens te registreren. Jij bent eigenaar van je eigen werk. Het gebruik van eigen foto’s is dus de meest veilige manier om afbeeldingen op te nemen in je boek.

copyright claim 1280 x 853

Wanneer je zelf foto’s gaat maken is de kwaliteit belangrijk. Om ervoor te zorgen dat de foto’s er mooi uitzien in je boek, moeten deze minimaal 300 DPI* zijn. Let wel op dat naast het auteursrecht er ook een portretrecht bestaat. Wanneer er een persoon op de foto staat, mag deze alleen gepubliceerd worden wanneer de afgebeelde persoon toestemming geeft. Het beste is om de toestemming schriftelijk vast te leggen en dit goed te bewaren.

De afkorting DPI staat voor Dotch Per Inch. 300 DPI betekent dus 300 dots per inch.

Op zoek naar betaalde rechtenvrije foto’s of afbeeldingen

Ben je geen fotografisch talent? Geen probleem. Er zijn voldoende rechtenvrije foto’s en afbeeldingen te vinden op het internet. Hier een aantal verzamelsites waarop je kunt rondkijken of er iets geschikts tussen zit:

Wanneer je via deze websites afbeeldingen koopt, krijgt de auteur van de foto hier een vergoeding voor. Dat geeft een extra goed gevoel toch?

Op zoek naar gratis rechtenvrije foto’s of afbeeldingen

Wil je niet betalen voor het gebruik van een afbeelding? Neem dan vooral eens een kijkje op de volgende websites:

De afbeelding die je geschikt vindt, kun je hier eenvoudig downloaden. De auteur van deze afbeeldingen weet dat hij zijn beeld voor gratis gebruik heeft geplaatst. 

Voor- en nadelen van rechtenvrije afbeeldingen

Voordelen

  • Wanneer je rechtenvrije afbeeldingen via betaalde websites koopt, nemen zij het eerlijk compenseren van de makers voor hun rekening. Op deze manier krijgen de makers van het werk een vergoeding.
  • Een ander voordeel van stockfoto websites is de keuze in verschillende afbeeldingen. Deze is namelijk enorm! Je kunt voor iedere situatie of idee wel een bijpassende afbeelding vinden.
  • Daarnaast zijn de afbeeldingen vaak van goede kwaliteit. In veel gevallen kun je de afbeeldingen zelfs in verschillende formaten downloaden.

Nadelen

  • Steeds meer auteurs weten rechtenvrije afbeeldingen te vinden. Een grote kans dus dat, wanneer je zo’n afbeelding gebruikt, deze niet uniek is. Het kan dus voorkomen dat een ander boek ineens dezelfde afbeelding op de cover gebruikt, dit wil je eigenlijk niet toch? In dat geval toch maar kiezen voor een eigen foto…

Hulp nodig bij de vormgeving van je boek?

Wil jij gebruik maken van unieke afbeeldingen, maar heb je eigenlijk geen idee welke foto’s er nu echt geschikt zijn voor jouw boek? Onze experts staan graag voor je klaar om je te helpen. We geven passende adviezen en denken met je mee. Neem contact met ons op om te ervaren wat wij voor jou kunnen betekenen.

 

Meer blogs en tips lezen?

Hoe ontwerp je een goede cover voor je boek?

De cover of omslag van een boek is vaak belangrijker dan veel schrijvers denken. Zeker wanneer de schrijver minder bekend is. Dan bekijken mensen je boek niet vanwege de bekende naam op de cover. Een...
> Verder lezen

Zo bereid je je voor op de vormgevingsfase

Wanneer je manuscript geredigeerd en gecorrigeerd is, je alles nog één keer goed hebt gecontroleerd, dan ben je klaar voor de vormgevingsfase. Dit is een belangrijke stap richting je gedrukte boek....
> Verder lezen

Deze adviseur heb je nodig in je selfpublishing proces

(en het goede nieuws is: het kost je niets!) Wie al enkele stappen in het uitgeefproces heeft gezet, weet: er komt vrij veel bij kijken. Je hebt veel kennis nodig over allerlei facetten en advies...
> Verder lezen