Boek uitgeven in eigen beheer: is een KvK inschrijving verplicht?

Yes! Je boek is klaar en het is tijd om het te gaan uitgeven. Je hebt voor uitgeven in eigen beheer gekozen, zodat je zelf de touwtjes in handen kunt houden. Wanneer je dit op een professionele manier aanpakt, ga je te werk als ondernemer.

Als ondernemer dien je uiteraard in het handelsregister (KvK) te staan. Niet gek dat wij regelmatig de vaak krijgen of een KvK inschrijving verplicht is bij het uitgeven van een boek in eigen beheer. In dit blog geven we je antwoord op deze vraag.

Wanneer je besluit om voor selfpublishing te gaan, is het belangrijk om te bepalen met welk doel jij jouw boek de markt op brengt. Je kunt hierin onderscheid maken in:

  • Je boek uitgeven met als doel winst te maken;
  • Je boek uitgeven als hobbymatig project.

Hierin zit ook direct het onderscheid tussen het wel of niet inschrijven bij de kamer van koophandel. Hieronder leggen we het verder uit.

Je boek verkopen en promoten? Dat kan via je eigen auteurssite, de BoekenGilde shop, Bol.com en/of het Centraal Boekhuis. Bekijk de mogelijkheden:
Meer info over een auteurssite

Boek uitgeven met als doel winst maken

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. (www.kvk.nl)

Heb je dus als doel om winst te maken met de verkoop van je boek? Dan is een KvK inschrijving raadzaam. Daarnaast komt het vaak voor dat een boek, uitgegeven in eigen beheer, deel is van een groter zakelijk geheel. Bijvoorbeeld ter aanvulling op een training, webshop of dieetprogramma. In dit geval is een KvK inschrijving nodig, als je dat al niet hebt gedaan.

Goed om te weten: als kleine ondernemer kun je sinds 1 januari 2020 gebruikmaken van de aangepaste kleineondernemersregeling (KOR). Je kunt hierbij vrijstelling voor de btw krijgen wanneer je niet meer dan €20.000 omzet per kalenderjaar hebt. Deze regeling is voor veel zakelijke auteurs een uitkomst.

kvk onderneming

Boek uitgeven als hobbymatig project

Ga je voor het eerst een boek uitbrengen en heb je geen duidelijk winstoogmerk? Wil je het vooral eens ‘proberen’? Of ga je voor een kleine oplage dat je gaat verkopen in een selecte kring? Dan is een KvK inschrijving in eerste instantie niet nodig. Vaak start je met een minimale oplage en kun je een leuk bedrag verdienen. Blijkt jouw boek een groot succes en wordt het een bestseller? Neem dan wel even contact op met je belastingadviseur.

Inkomstenbelasting betalen

De winst die je uit de verkoop van je boek haalt, minus de kosten die je hebt gemaakt, geef je door aan de belastingdienst als ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. Over dit bedrag moet je namelijk inkomstenbelasting betalen.

Je kunt dus de kosten die je maakt voor bijvoorbeeld, tekstredactie en de vormgeving aftrekken van de winst die je hebt gemaakt. Bewaar je facturen en documentatie dus altijd goed!

Meer weten?

Wil je meer weten of jouw situatie eens voorleggen aan een professional? Dan adviseren wij je om contact op te nemen met de belastingdienst en/of de KvK. Zij kunnen jouw persoonlijke situatie het beste inventariseren en je een passend advies uitbrengen!

Je boek verkopen en promoten? Dat kan via je eigen auteurssite, de BoekenGilde shop, Bol.com en/of het Centraal Boekhuis. Bekijk de mogelijkheden:
Meer info over een auteurssite

 

Meer blogs en tips lezen?

Je boek als e-book verkopen, de voor- en nadelen

Een e-book is een digitale versie van je boek. Deze digitale versie van jouw boek is door de koper online aan te schaffen en te lezen op verschillende apparaten, waaronder een e-reader. Steeds meer...
> Verder lezen

Zichtbaar worden als auteur

Spannend, maar cruciaal Wanneer je een boek uitgeeft, zul je als auteur een stap naar voren moet zetten: van (relatief) onzichtbaar naar… zichtbaar. Omdat veel auteurs dit spannend vinden, helpen we...
> Verder lezen

Wat er zo leuk is aan het uitgeven in eigen beheer van je boek

Vandaag de dag kiezen veel auteurs er bewust voor om een boek uit te geven in eigen beheer. Het behouden van de regie en creativiteit worden vaak genoemd als de voornaamste redenen. Toch krijgen wij...
> Verder lezen