Uit je comfortzone stappen

Het is vast niet de eerste keer dat je de term ‘comfortzone’ hoort, maar wat is het eigenlijk? De comfortzone is een plek waar jij je bekend, prettig en veilig voelt. Binnen deze plek blijven stress en angst beperkt, maar tegelijkertijd daag je jezelf niet uit om nieuwe dingen te leren en om te blijven groeien. In dit blog geven wij jou tips hoe je wat vaker uit je comfortzone gaat stappen.

comfortzone

Stap jij uit jouw comfortzone en ga jij aan de slag met jouw eerste boek?  Meld je dan aan voor onze gratis webinars en leer alles over uitgeven in eigen beheer.
 Komende webinars

Waarom morgen als het vandaag nog kan?

De angst voor het onbekende kan leiden tot uitstelgedrag. Zo kun je het bijvoorbeeld eng vinden om te beginnen met schrijven omdat je nog geen verhaallijn hebt bedacht of zie je op tegen de reacties van buitenaf wanneer je op het punt staat je boek - in eigen beheer - uit te geven. Deze onzekerheden zijn reëel, maar zeker niet onoverkomelijk. Je zult altijd momenten hebben dat je twijfelt en soms zullen deze twijfels de overhand nemen. De kunst zit hem dan in het comfortabel voelen buiten je comfortzone. Dit zal tijd, moeite en misschien een beetje extra discipline kosten, maar maakt jou uiteindelijk wel tot een betere schrijver.

Waar te beginnen?

Om in kleine stapjes je comfortzone uit te breiden, kan het helpen om te losschrijven. Hoe je dat doet? Pak je fijnste pen, zet de timer op twintig minuten en begin met schrijven. Tijdens het losschrijven laat je je gedachten volledig hun gang gaan. Je schrijft alles op wat er in je opkomt, echt alles. Of het nou foute zinnen zijn of dwaalgedachten, alles gaat op papier en niks wordt doorgestreept. Alles mag en kan.

Dit kan soms spannend zijn. Je volgt je pen en probeert zo min mogelijk na te denken, daarbij kunnen soms onverwachte gedachten opduiken en kun je van jezelf schrikken. Laat je juist hierdoor niet afschrikken, dit is namelijk het moment dat jij je grenzen verlegt. Probeer te onthouden dat alles wat je tijdens het losschrijven op papier zet enkel en alleen voor jou bestemd is. Desnoods gooi je het naderhand in de kachel. 😉

Naarmate je het losschrijven herhaalt, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat en vanzelfsprekender wordt. Je laat nieuwe, verrassende en spannende verhaalperspectieven toe in je gedachten en je zult merken dat je steeds meer vertrouwen in je eigen schrijven krijgt. Wanneer je meer (zelf)vertrouwen hebt, ben je beter in staat om jezelf verder uit te dagen en dus uit je comfortzone te treden.

Extra tips

Nu we weten dat binnen de comfortzone weinig ruimte is voor groei en buiten de comfortzone de magie van je verhaal tot uiting komt, is het hartstikke makkelijk om uit je ‘safe space’ te stappen, toch? Of niet? Omdat het toch best lastig kan zijn, zetten we nog een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Breid je comfortzone stap voor stap uit. Gun jezelf tijd om te wennen.
  • Ontwikkel een visie waarom jij jezelf wil uitdagen. Heb je bijvoorbeeld een vaardigheid nodig om je dromen te bereiken of wil je gewoon simpelweg blijven groeien?
  • Hou het leuk voor jezelf en beloon jezelf af en toe wanneer je iets hebt gedaan wat je eigenlijk heel erg spannend vond.
  • Zeg wat vaker ‘ja’ tegen dingen waar je normaal ‘nee’ tegen zou zeggen omdat je ze spannend of eng vindt.
  • Twee stappen vooruit, één stap terug. Wees niet te hard voor jezelf, niets in de natuur bloeit tenslotte het hele jaar door. 😉
  • Last but not least; doen, doen en nog eens doen. Soms moet je iets ‘gewoon’ doen om erachter te komen dat het wel meevalt.

‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’’ – Pippi Langkous

Stap jij uit jouw comfortzone en ga jij aan de slag met jouw eerste boek? Meld je dan aan voor onze gratis webinars en leer alles over uitgeven in eigen beheer.
 Komende webinars

Meer blogs en tips lezen?

Hoe word jij met je boek een autoriteit binnen je vakgebied?

Ga jij vanuit jouw vakgebied een boek schrijven? Dan kun je dat boek gebruiken als een visitekaartje en aanvulling in je werk (bijvoorbeeld als onderdeel van een training of om een bepaalde grote...
> Verder lezen

Zo vind je een uitgever voor je boek

Heb je een manuscript geschreven en droom je ervan om dat manuscript in boekvorm uit te geven, dan zijn er grofweg twee routes: je boek in eigen beheer uitgeven (selfpublishing) of op de traditionele...
> Verder lezen

Boek zelf uitgeven: duur of kostbaar?

Een veelgehoord bezwaar om zelf een boek uit te geven, is dat de investering voor jou als auteur is. Het algemene beeld heerst dat je voor het uitgeven van een boek diep in de buidel moet tasten. In...
> Verder lezen