Tip van de auteur: Alexander Steenhorst

Regelmatig vragen wij auteurs, nadat hun boek is uitgekomen, om ervaringen te delen die andere auteurs weer kunnen gebruiken in het selfpublishing traject. Deze tips delen wij op social media in de rubriek 'Tip van de Auteur'. Onlangs ontvingen wij van Alexander Steenhorst, auteur van 'Meneer Blubber' een waardevolle, uitgebreide tip. Een tip die wij graag in Blog vorm met jullie delen.

 

Waarom heb je Meneer Blubber geschreven?

Sinds ik klein ben zet ik van alles dat in mijn fantasie wereld opkomt op papier. Op een gegeven moment had ik de drang om daar iets tastbaars van te maken dat ook voor de wereld beschikbaar kon zijn. Ik bedacht me dat ik als kind altijd hield van prentenboeken en dacht: simpel, weinig pagina's, voornamelijk tekeningen, hoe moeilijk kan het zijn?

Dat had ik even mooi onderschat! Pas 3,5 jaar later had ik het in mijn handen en moest toch wel een traantje weg pikken. Meneer blubber mock up

Bij een boeklancering hoort blijkbaar ook een 'boekdoping', voor de leken: een moment dat je in een boekhandel wat verteld over hoe je op het idee gekomen bent et cetera. Een speech dus. Daar heb ik wel even op moeten emmeren. Want waarom heb ik eigenlijk een boek geschreven over een blubber monster dat geen vrienden kan maken?

Dat bleek veel dichterbij dan ik had gedacht. Eigenlijk is Meneer Blubber een personificatie van mezelf. Meneer Blubber wil vrienden maken en probeert constant dieren na te doen om in de smaak te vallen. Maar dat blijkt niet te werken. Dan kom hij erachter dat je het beste jezelf kan zijn en wordt vrienden maken een stuk gemakkelijker. Een recent voorbeeld is nog dat ik een tijd op de zuid-as heb gewerkt als recruitment consultant. Ik moest een pak aan, doen alsof ik belangrijk was en natuurlijk veel geld verdienen. Hetgeen waar ik me aan stoorde is het constant over geld praten. Op een gegeven moment trok ik het niet meer en nu werk ik als consultant bij een bedrijf en tekenen we alles met een klant uit. Gek genoeg snapt iedereen het als je dingen uittekent. Het werkt heel bevrijdend als je elkaar begrijpt. We geven elkaar een high-5 als we naar huis, wat een stuk beter bij me past.

Ik ben niet de enige die zich soms voordoet als een ander. Je ziet het overal en mensen hebben niet door dat hen dat eigenlijk tegen werkt. Dat bericht geef ik kleine kids graag mee. Wees jezelf, ken je krachten en zwaktes, doe wat je leuk vindt en dan straal je. Mensen voelen dat en willen graag wat straaltjes meepikken.

Toen had ik toch een mooi verhaaltje voor mijn presentatie.

Waar haalde je inspiratie vandaan?

TerMeneer Blubber Boekpresentatie-profielwijl ik bezig was met het boek liep ik op een gegeven moment vast. Iemand vroeg of ik zelf prentenboeken las - 'nee' was het antwoord. Om te weten of een boek werkt moet je ook weten hoe het bij je publiek werkt. Dus ben ik gaan voorlezen via de voorleesexpress. Haha, dan ervaar je wel hoe kinderen reageren op een boek. Zodra het ze niet boeit, gaan ze rennen door de kamer en willen ze iets anders. Pas toen besefte ik hoe belangrijk het is om met de spanningsboog te spelen. Mede door het herlezen van alle boeken uit mijn jeugd herkende ik aspecten die best goed werken. Zoals: dat de hoofdfiguur een naar moment moet ervaren om daaruit te transformeren en dan herhaling lekker werkt.

Hoe begin je nou aan het uitbrengen van je eigen boek?

Voordat je denkt aan uitbrengen, moet je eerst een boek hebben. Dus ik zou zeggen,
stap 1: schrijf een verhaal.

Uitgeven is een heel andere spel. Je denkt 'yes' het boek is af, nu willen uitgeverijen het vast uitgeven! Een kleine realitycheck: jij, en veel anderen denken dat. Uitgeverijen krijgen stapels boeken van mensen zoals jij en ik. Uitgeven is net als ondernemen, je product is af en nu moet je het aan de man gaan slijten. Daarmee wordt het ook meteen heel serieus omdat er geld in het spel komt. Neem van mij aan dat je het beter allemaal zelf kan doen. Het klinkt misschien cheesy maar als je succesvol bent (en het leuk vindt) om het boek uit te geven overtuig je een uitgever ook die jou daarna misschien wil helpen. Organiseer een leuke middag, verkoop boeken om het gevoel te hebben dat anderen het lezen en alles meer is mooi meegenomen. Dan ga je net als Meneer Blubber stralen en willen meer mensen het boek hebben.

De ultieme tip

Begin. En vraag hulp als je niet meer weet waar je in vredesnaam mee bezig bent!

Is het schrijven lastig? zoek een schrijver. Is het tekenen lastig? zoek een tekenaar. Is het uitgeven lastig? zoek een uitgever. Ik heb eerder het boek uitgegeven via een loesje partij die minimale inzet in mijn boek stak, BoekenGilde deed het tegenovergestelde. Ze nemen de tijd voor je, denken met je mee en geven advies over de aspecten waar ze elke dag mee te maken hebben. Benieuwd naar Meneer Blubber? Klik dan hier >>

Veel succes!

Groet, Alexander Steenhorst.

Wil jij net als Alexander ook je boek uitgeven in eigen beheer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen

 

 

In categorie: Schrijversverhalen

Meer blogs en tips lezen?

Interview met Hein Doeksen, auteur van SNEEUW

Hein Doeksen (1950) trok al op jonge leeftijd met zijn vader de bergen in. In 1972 stak hij met vrienden te voet dwars over Spitsbergen. Een paar jaar later, na het fatale bergongeluk van een van...
Verder lezen

Interview met Camille Jacobs, auteur van Wraak

Camille Jacobs is een Vlaamse schrijver die je niet direct in een vakje met anderen kan plaatsen. Zijn hele leven al schreef hij verschillende manuscripten en gedichten. Na herhaaldelijk aandringen...
Verder lezen