Boek schrijven: het vinden én verfijnen van jouw eigen schrijfstijl

Bij het uitgeven van een leesboek – of dat nou een biografie, thriller of roman is – is het hebben van een goede schrijfstijl erg belangrijk én van invloed op het succes. In dit blog vertellen we je hoe je jouw natuurlijke stijl ontdekt en toepast in jouw boek.


Schrijfstijl vinden - BoekenGilde
Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Wij helpen je graag om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Wat verstaan we onder een schrijfstijl?

Simpel gezegd is een schrijfstijl de stijl waarin je schrijft. Jouw stijl moet passen bij dat wat je beschrijft en de manier waarop jij naar de inhoud kijkt. Ook moet het passen bij jouw doelgroep: degene die straks (hopelijk!) het boek gaat lezen. Gebruik je lange zinnen of juist korte zinnen? Gebruik je ‘moeilijke’ woorden of juist ‘alledaagse’? Zijn jouw teksten bescheiden, formeel, traditioneel of juist beknopt en simpel?

Een bepaald soort taalgebruik versterkt en weerspiegelt het karakter van jouw personage(s) en het gevoel dat je wilt opwekken met jouw verhaal. Hoe jouw schrijfstijl er idealiter uitziet, hangt dus af van wat je wilt vertellen en vanuit welk gezichtspunt je het verhaal beschrijft.

Welke schrijfstijlen zijn er? 

In principe zijn er vier schrijfstijlen: verhalend, beschrijvend, overtuigend en informatief.

 • Verhalend: hierbij vertel je een verhaal, met een begin, midden en eind. Vaak wordt deze manier van schrijven gebruikt in romans, korte verhalen en bij filmscripts.
 • Beschrijvend: met deze schrijfstijl schets je een beeld in het hoofd van jouw lezer. Je omschrijft concrete details van een persoon, voorwerp en/of plaats, zodat jouw lezer hier een duidelijk beeld van krijgt. Deze stijl wordt vaak toegepast in poëzie en toneelstukken.
 • Overtuigend: deze stijl gebruik je wanneer je iemand wilt overtuigen. Het wordt vaak gebruikt in commerciële boeken en betogen, maar bijvoorbeeld ook in sollicitatiebrieven.
 • Informatief: deze stijl gebruik je wanneer je jouw lezer iets wilt uitleggen. Je deelt feiten en belicht informatie en details die belangrijk zijn. Deze stijl zie je vaak terug in managementboeken en ook in de recepten in kookboeken.

Hoe vind je jouw eigen schrijfstijl?

Het vinden van jouw persoonlijke schrijfstijl vergt meer dan het bepalen welke van bovenstaande schrijfstijlen jij gaat toepassen. Dat is namelijk te abstract. Een eigen stijl hebben én vinden is een kwestie van je bewust worden van jouw manier van kijken. En daarmee samenhangend van de eigenschappen van je eigen taal. Jouw eigen stijl moet je dus eerst leren kennen.

Tip: het heeft geen zin om jezelf te dwingen heel anders te schrijven dan je bent. En je hoeft ook niet bang te zijn dat je je stijl verliest. Het vinden van jouw eigen ‘schrijfstijl’ moet het uitgangspunt zijn voor het verder ontwikkelen van jouw stijl.

Oefening:
Zoek een tekst, bijvoorbeeld een e-mail of app, waarin je aan een vriend of vriendin hebt geschreven over een gebeurtenis die jou is overkomen. Dít is namelijk je natuurlijke stijl; je hebt niet extra je best gedaan om het mooi op te schrijven. Print die tekst uit.

Lees deze tekst nu door alsof het een pagina is uit een nog ongepubliceerd boek van jou. Schrijf op welke gedachten er allemaal in je opkomen. Breid die gedachten uit en dik ze maar flink aan.

Lees vervolgens terug wat je omschreef. Schrijf op wat er allemaal door jouw hoofd speelt. Alleen dan ga je namelijk zien wat ze eigenlijk zeggen…!

Probeer nu op een neutrale manier naar je eigen schrijfstijl te kijken. Stel vervolgens vast welke kenmerken jouw natuurlijke stijl bezit. Kijk bijvoorbeeld naar:

 • Weinig zinnen / veel zinnen;
 • Korte zinnen / lange zinnen;
 • Steeds dezelfde zinsvolgorde / wisselende zinsvolgorde;
 • Weinig dezelfde woorden / veel dezelfde woorden;
 • Makkelijke woorden / moeilijke woorden;
 • Noodzakelijke woorden / overbodige woorden;
 • Spreektaal / boekentaal;
 • Weinig beeldspraak / veel beeldspraak;
 • Tegenwoordige tijd / verleden tijd.

(bovenstaande kun je natuurlijk zelf uitbreiden, dit zijn enkele suggesties)

Welke kenmerken vallen je op in je eigen stijl? En welke mis je juist? Welke hebben je verrast en welke had je verwacht? Hoe vaker je deze oefening doet, hoe beter je jouw eigen stijl leert kennen. 😊

Tip: dompel je ook eens onder in de stijl van een andere schrijver. Een goede manier om je stijlpalet uit te breiden, is namelijk door andere schrijvers te imiteren (na-apen is een van de belangrijkste manieren om iets te leren 😉).

Hoe pas je jouw schrijfstijl toe in je boek?

Als je je eigen schrijfstijl hebt verkend, ben je klaar om deze toe te passen in je boek. Begin dan eens door een hoofdstuk te schrijven. Leg het vervolgens even weg en kijk er na een tijdje weer eens naar. Weerspiegelt het wat jij wilt vertellen? Laat ook de tekst eens door een ander lezen en vraag om feedback.

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

Meer blogs en tips lezen?

Vijf veelvoorkomende schrijffouten

Sta jij als auteur aan de vooravond van de samenwerking met een redacteur? Dan is het slim om je manuscript van tevoren op een aantal veelvoorkomende schrijffouten te controleren. Zo zorg jij ervoor...
> Verder lezen

Vergroot je expertstatus: geef een boek uit!

Heb je veel ervaring en kennis binnen je vakgebied? Wil je jouw expertstatus vergroten en vertrouwen opbouwen? Dan is het uitgeven van een boek een goed idee. Een boek vergroot namelijk je...
> Verder lezen

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Zo zorg je ervoor dat jouw boek er in 2024 komt Zo’n jaar vliegt om, vind je niet? Voordat je het weet, zitten we weer in de voorjaarszon. Ondanks dat dat geen verkeerd vooruitzicht is, is het risico...
> Verder lezen