Het vinden én verfijnen van jouw eigen schrijfstijl
Bij het uitgeven van een boek, zoals een biografie, thriller of roman, is het hebben van een goede en vooral eigen schrijfstijl erg belangrijk. Het heeft immers invloed op het succes van jouw boek. Jouw schrijfstijl is niet iets wat van de ene op de andere dag zomaar ontstaat. Je moet deze eerst vinden, opbouwen en koesteren tot het een herkenbare schrijfstijl wordt. In dit blog vertellen we je hoe je jouw natuurlijke stijl ontdekt en toepast.
In dit blog:
- Wat verstaan we onder een schrijfstijl?
- Welke schrijfstijlen zijn er?
- Waarom is een eigen schrijfstijl belangrijk?
- Hoe vind je jouw eigen schrijfstijl?
- Hoe pas je jouw schrijfstijl toe?
Wat verstaan we onder een schrijfstijl?
Een schrijfstijl is simpelweg de stijl waarin je schrijft om jouw gedachten uit te drukken of om een boodschap over te brengen. Gebruik je ‘moeilijke’ woorden of juist ‘alledaagse’? Zijn jouw teksten bescheiden, formeel, traditioneel of juist beknopt en simpel? De schrijfstijl wordt bepaald door de woordkeuze, het tempo, de zinsopbouw en structuur die je hanteert in jouw boek.
Welke schrijfstijlen zijn er?
In principe zijn er vier schrijfstijlen die elk een ander doel hebben en passen bij een bepaald soort boek:
- Verhalend: hierbij vertel je een verhaal, met een begin, midden en eind. Vaak wordt deze manier van schrijven gebruikt in romans, korte verhalen en bij filmscripts. Daarnaast kun je informatieve boeken spannender maken door de toevoeging van anekdotes die verhalend zijn geschreven.
- Beschrijvend: met deze schrijfstijl schets je een beeld in het hoofd van jouw lezer. Je omschrijft concrete details van een persoon, voorwerp en/of plaats, zodat jouw lezer hier een duidelijk beeld van krijgt. Deze stijl wordt vaak toegepast in poëzie, toneelstukken en voor show, don't tell.
- Overtuigend: deze stijl gebruik je wanneer je iemand wilt overtuigen. Het wordt vaak gebruikt in commerciële boeken en betogen, maar bijvoorbeeld ook in sollicitatiebrieven.
- Informatief: deze stijl gebruik je wanneer je jouw lezer iets wilt uitleggen. Je deelt feiten en belicht informatie en details die belangrijk zijn. Deze stijl zie je vaak terug in managementboeken en ook in de recepten in kookboeken.
Waarom is een eigen schrijfstijl belangrijk?
Er zijn verschillende elementen die een boek een goed boek maken. Denk bijvoorbeeld aan de personages, het thema, de setting en natuurlijk het verhaal zelf. Deze onderdelen vallen of staan met een goede schrijfstijl. Wanneer een boek een slechte of niet passende schrijfstijl heeft, zal het geen spanning opwekken en mensen niet mee kunnen slepen of inspireren.
Daarnaast zorgt een goede en eigen schrijfstijl voor het succes van een boek en dat jij je als schrijver kunt onderscheiden van anderen.
Hoe vind je jouw eigen schrijfstijl?
Met alleen het bepalen welke van bovenstaande schrijfstijlen je toe gaat passen ben je er nog niet. Dat is namelijk te abstract. Een eigen stijl hebben én vinden is een kwestie van je bewust worden van jouw manier van kijken en daarmee samenhangend van de eigenschappen van je eigen taal. Jouw eigen stijl moet je dus eerst leren kennen.
Een bepaald soort taalgebruik versterkt en weerspiegelt het karakter van jouw personage(s) en het gevoel dat je wilt opwekken met jouw verhaal. Hoe jouw schrijfstijl er idealiter uitziet, hangt dus af van wat je wilt vertellen en vanuit welk gezichtspunt je het verhaal beschrijft. Daarnaast moet jouw schrijfstijl passen bij de doelgroep waar je jouw boek voor schrijft en het doel dat je wil bereiken. Wil je iemand informeren, of juist amuseren?
Het heeft overigens geen zin om jezelf te dwingen heel anders te schrijven dan je bent. Wees ook niet bang om jouw stijl te verliezen. Het vinden van jouw eigen ‘schrijfstijl’ moet het uitgangspunt zijn voor het verder ontwikkelen van jouw stijl.
Oefening: Stap 3: Lees vervolgens terug wat je omschreef. Schrijf op wat er allemaal door jouw hoofd speelt. Alleen dan ga je namelijk zien wat ze eigenlijk zeggen. Stap 4: Probeer nu op een neutrale manier naar je eigen schrijfstijl te kijken. Stel vervolgens vast welke kenmerken jouw natuurlijke stijl bezit. Kijk bijvoorbeeld naar:
(bovenstaande kun je natuurlijk zelf uitbreiden, dit zijn enkele suggesties) |
Stap 5: Welke kenmerken vallen je op in je eigen stijl? En welke mis je juist? Welke hebben je verrast en welke had je verwacht? Hoe vaker je deze oefening doet, hoe beter je jouw eigen stijl leert kennen.
Tip: dompel je ook eens onder in de stijl van andere schrijvers en kijk eens hoe jouw favoriete boek geschreven is. Een goede manier om je stijlpalet uit te breiden, is namelijk door andere schrijvers te imiteren (na-apen is een van de belangrijkste manieren om iets te leren).
Hoe pas je jouw schrijfstijl toe?
Als je je eigen schrijfstijl hebt verkend, ben je klaar om deze toe te passen in je boek. Begin eerst met het schrijven van een hoofdstuk. Leg deze vervolgens even weg en kijk er na een tijdje weer eens naar. Weerspiegelt het wat jij wilt vertellen? Laat ook de tekst eens door een ander lezen en vraag om feedback. Zo weet je meteen hoe een ander naar jouw tekst kijkt.
Een boek uitgeven met Boekengilde
Wanneer je jouw schrijfstijl hebt ontdekt kun je jouw boek gaan schrijven. Wij begrijpen hoe spannend dit is. Daarom vind je bij Boekengilde alle expertise om jouw idee tot een écht boek te maken. In onze whitepaper hebben wij acht heldere stappen beschreven die jou verder helpen om jouw boek te schrijven én uit te geven.