Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch

Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van leestekens, namen, beschrijvingen en dergelijke: allemaal zaken waar de redacteur jou bij helpt. Wat een belangrijk(er), bijkomend effect is, lees je in dit blog.

800x533 Blog tekstredactie

Een indruk krijgen van wat redacteur Sanne Visch kan toevoegen aan jouw manuscript? Vraag dan een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden. In de maand november betaal je hiervoor € 12,50 i.p.v. € 25,00.
Vraag hier een Quick Scan aan

De eerste stap

Veel auteurs vinden de redactiefase – doorgaans de eerste stap in het uitgeefproces – spannend. Is het wel goed genoeg? Wat gaat de redacteur ervan vinden? En… zit er eigenlijk wel iemand op mijn verhaal te wachten? Dit zijn zomaar wat angsten die menig auteur herkent. Het hoort er simpelweg bij, dus laat je er vooral niet door weerhouden. Belangrijk is wel dat je een redacteur selecteert waarbij je het gevoel hebt dat diegene opbouwend is in zijn of haar feedback. Je hebt immers hetzelfde doel: toewerken naar een krachtig, publicabel manuscript en tevreden lezers.

Hoe krijg je tevreden lezers?

Een lezer wil het gevoel krijgen dat de aankoop en het lezen van het boek “het waard” was. Onwijs belangrijk is dan ook de flaptekst. Want daarmee wek je een bepaalde verwachting. Die flaptekst stem je af met de redacteur. Daar hoef jij niet in je eentje mee te worstelen.
En natuurlijk krijg je tevreden lezers door het verhaal zelf. Dat moet goed zijn. Wat goed is, is voor elk boek anders. We hoeven niet allemaal woordkunstenaars te zijn. Soms is simpelweg het vertellen van een verhaal al voldoende om aan de behoefte van de lezer te voldoen. Je redacteur speelt een grote rol in het krachtig(er) maken van jouw verhaal. Maak vooraf je intenties bij hem of haar duidelijk, dan heb je de ogen in dezelfde richting. Dat helpt!

Veel meer dan tekstuele aandacht

Zoals ik eerder schreef, vinden veel auteurs die eerste stap spannend. Logisch, maar realiseer je dat wat je aanlevert bij de redacteur nog niet de definitieve vorm heeft. En die redacteur is niet anders gewend en wíl ook graag bijdragen aan de eindkwaliteit. In veel gevallen gebeurt er dus nog een hoop.
Als auteur zul je in de redactiefase momenten beleven van verrassing (wow, dit maakt m’n boek nóg krachtiger!), van frustratie (grrrr, dat ik dat zelf niet gezien heb!), van blijdschap (wat een fijn compliment!) en – niet te vergeten – van bevestiging (dit wordt mooooooi!). En al die momenten samen dragen bij aan jouw zelfvertrouwen. Met de groei van het manuscript in de redactiefase, groei jij als auteur toe naar het moment van loslaten… het uitgeven van jóúw boek!


Durf jij die eerste, spannende stap te zetten? Vraag dan een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden. In de maand november betaal je hiervoor
€ 12,50 i.p.v. € 25,00.
Vraag hier een Quick Scan aan

Meer blogs en tips lezen?

Een bron in je boek vermelden? Dit zijn de regels!

Bij veel genres ontkom je er als auteur niet aan: het raadplegen van bronnen. Gebruik je die bronnen in je boek, dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee dient te houden. In dit blog leggen...
> Verder lezen

Boekomslag afwerkingen

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het boekomslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo'n extra blikvanger. De meest...
> Verder lezen