Wat gebeurt er nadat ik mijn manuscript heb opgestuurd naar de redacteur?

Is jouw manuscript inhoudelijk gereed? Dan ben je klaar voor de redactie en/of correctiefase. Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe moet je je manuscript aanleveren? En hoe verwerk je de correcties? In dit blog leggen we je uit hoe het redactieproces praktisch gezien in zijn werk gaat.

Wil jij een indruk krijgen van wat tekstredactie aan jouw manuscript toevoegt? Vraag dan een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden!
Vraag een Quick Scan aan voor jouw manuscript

Wat verwacht jij van een redacteur?

Wanneer je een redacteur gaat selecteren, dan is het van belang dat je nadenkt over wat jij verwacht van een samenwerking. Waar twijfel je over? Waar heb je hulp bij nodig? Wat vind je belangrijk om in stand te houden (denk aan een bepaalde stijl, spreektaal en dergelijke)? Denk hier vooraf goed over na en spreek dit uit. Dit kun je doen door vooraf contact te hebben en dit te bespreken, door opmerkingen in de zijlijn te plaatsen over specifieke delen en/of door het in de e-mail te vermelden bij het aanleveren van je manuscript.
Let op: plaats nooit opmerkingen voor de redacteur ín de tekst.

800x533

Hoe lever je je manuscript aan?

Een redacteur werkt in Word. Jij levert je manuscript dan ook aan als Word-document. Het heeft de voorkeur om alles in één document te sturen en niet bijvoorbeeld als losse hoofdstukken aan te leveren. Een reden hiervoor is onder andere dat je voor sommige woorden en teksten meerdere vormen hebt om het te schrijven. Echter is het niet de bedoeling dat je die vormen door elkaar gebruikt. Als alle hoofdstukken in één document staan, dan kan de redacteur de variant die eruit moet worden gehaald makkelijker opsporen en aanpassen.
Je achterflaptekst mag je wel als los document meesturen.

Hoe worden correcties aangepast?

Na ontvangst van je manuscript gaat de redacteur aan de slag. Feitelijke correcties worden in je manuscript direct aangepast. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de functie ‘wijzigingen bijhouden’. Zo kun jij dus naderhand zien wat er is gecorrigeerd.

Suggesties, opmerkingen en vragen worden als opmerking in de zijlijn gezet. Daar kun jij op reageren of je kunt de suggestie overnemen en het zelf aanpassen in je manuscript.
Soms stelt de redacteur voor om een stuk te herschrijven of duidelijker te maken. Het is van belang dat je dit herschreven deel daarna opnieuw voorlegt aan de redacteur. Om te voorkomen dat de redacteur je manuscript nogmaals door moet lezen, is het zeer belangrijk om bij te houden wat je aangepast hebt. Ook dat kan met de functie ‘wijzigingen bijhouden’, maar je kunt het ook arceren of er een opmerking bij plaatsen.

Hoe verwerk je de correcties na ontvangst van het geredigeerde bestand?

Als je in Word naar het tab controleren gaat, dan kun je onder ‘wijzigingen’ de correcties accepteren of niet. Ook kun je dit doen door op de correctie te gaan staan en op je rechter muisknop te klikken. Vervolgens kun je de wijziging al dan niet accepteren.

Suggesties staan rechts in het document en kun je – wanneer je het eens bent met de suggestie – zelf aanpassen in het document.
Let op: als de streep links in het document rood is, klik er dan twee keer op. De wijzigingen worden dan zichtbaar in de tekst.

Maak afspraken over de oplevering

Sommige redacteuren sturen het bestand pas retour zodra ze het compleet geredigeerd hebben. Als jij dat prettig vindt, dan is dat natuurlijk prima. Toch kan het soms ook fijn zijn om af en toe een tussenstand te krijgen. Allereerst omdat jij er dan, bijvoorbeeld in het weekend, mee bezig kunt en zo optimaal gebruikmaakt van de tijd. Ten tweede, omdat je dan eventueel kunt bijsturen, alvast na kunt denken over stukken die je moet herschrijven en eventueel zaken kunt verduidelijken.

Heel belangrijk: jullie werken altijd in hetzelfde document. Dus als jij in het document werkt, dan kan de redacteur er niet in werken en vice versa. Communiceer hier dus over! Dat voorkomt een hoop gedoe! 😊

Wil jij een indruk krijgen van wat tekstredactie aan jouw manuscript toevoegt? Vraag dan een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden!
Vraag een Quick Scan aan voor jouw manuscript

 

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

 

Meer blogs en tips lezen?

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen

7 tips voor het succesvol op de markt brengen van jouw managementboek

Een tijdlang heb je gewerkt aan jouw boek. Een boek waarmee je jouw kennis deelt en expertise toont. Nu het geredigeerd, vormgegeven en gedrukt is, ga je het boek op de markt brengen. Hoe val je op...
> Verder lezen

Vijf veelvoorkomende schrijffouten

Sta jij als auteur aan de vooravond van de samenwerking met een redacteur? Dan is het slim om je manuscript van tevoren op een aantal veelvoorkomende schrijffouten te controleren. Zo zorg jij ervoor...
> Verder lezen