Verschillende manieren om goedkoop je boek te laten drukken
Wil jij je boek laten drukken? Dan vraag je je natuurlijk af met welke kosten je rekening moet houden. In feite kun je de drukprijs zo hoog of laag maken als je zelf wilt. Indien je rekening met een bepaald budget moet houden, dan is het wel zo fijn dat je weet op welke factoren je invloed hebt. Daarom staan wij stil bij manieren om goedkoop je boek te laten drukken.
De belangrijkste factoren die invloed hebben op de prijs zijn:
Weet jij al hoe jij jouw boek wilt laten drukken en ben je er helemaal klaar voor om die stap te zetten? Super! Ontdek aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen en ga direct aan de slag!
Een grote of kleine oplage
De kosten van het drukken zijn in grote mate afhankelijk van de oplage die jij kiest. Om je boek te drukken moet het een en ander ingesteld worden aan de drukmachines. Wanneer je een kleine oplage boeken laat drukken, zullen de kosten per exemplaar zwaarder meewegen. Bij een grotere oplage worden de kosten verspreid over een groter aantal boeken. Daarom gaan de kosten per exemplaar bij grotere oplages naar beneden.
Nu weet je dat je kosten kunt drukken door voor een grote oplage te gaan. Maar dan komt de volgende vraag: raak je al die exemplaren dan wel kwijt?
Om dit goed in te kunnen schatten, kun je gebruik maken van voorverkoop. Hierbij biedt je jouw boek online te koop aan voordat deze gedrukt is. Mensen kunnen je boek al bestellen en tevens betalen. Je krijgt een eerste indruk van de vraag naar jouw boek. Na de voorverkoopperiode van maximaal drie maanden, laat je je boek drukken. Zo weet je zeker dat je de bestelde oplage ook daadwerkelijk verkoopt.
Marges die de dikte van je boek bepalen
De marges, die je op iedere pagina hanteert, hebben invloed op de dikte van je boek. Hoe dikker een boek, hoe prijziger. Door het gebruiken van kleinere marges, denk hierbij aan kleine regelafstanden of meer tekst op een pagina, kun je ervoor zorgen dat je boek minder dik wordt. Ook is er vaak nog ruimte nodig voor de pagina nummers. Deze staan vaak onder aan de pagina. Zorg ervoor dat je hier rekening mee houd bij de opmaak van je boek.
Het formaat van je boek
Hoe groter een boek, hoe prijziger. Maar iedere boeksoort kent zijn eigen uitgangspunten. Daar waar een kinderboek en kookboeken vaak groter van formaat zijn, zijn romans en reisboeken compacter. Daarbij geldt: hoe kleiner je het boek maakt, hoe dikker het vaak wordt. Toch loont het soms wel om een boek nét een paar millimeter kleiner te maken. Op die manier passen er meer pagina’s op een drukplaat. Dit maakt het productieproces goedkoper.
Keuzes in papiersoorten
Afhankelijk van jouw boek ga je een keuze voor een bepaalde papiersoort maken. Hoe dik moet het papier zijn? Welke papiersoort vind je mooi? Hoe zwaarder het papier, hoe dikker je boek en hoe meer het kost. Qua papiersoorten kun je kiezen uit:
Soort | Eigenschappen | Prijs |
Gloss papier | Zeer glad, wit, geschikt voor afbeeldingen. | Luxer papier, dus duurder in aanschaf. |
Silk papier | Mat papier, meer ingetogen dan gloss. | Luxer papier, dus duurder in aanschaf. |
HVO papier | Komt in de buurt van papier dat je thuis in de printer hebt. Prima voor tekst, minder voor afbeeldingen. | Een goede keuze indien je opzoek bent naar een voordelige papiersoort. |
G-print | Zit qua kleur tussen wit en biotop (geler) in. Kwalitatief hoogwaardig en stijlvol. | Een goede keuze indien je op zoek bent naar een voordelige papiersoort. |
Romandruk | Ruw, geel en geeft een zwaar gevoel. | Luxer papier, dus duurder in aanschaf. |
Binnenwerk/bedrukking
Hoe het binnenwerk van een boek eruit ziet is heel erg afhankelijk van het soort boek. Een leesboek heeft vaak een zwart-wit binnenwerk daar waar een prentenboek vaak veel kleur heeft. Je raadt het al, zwart-wit drukken is goedkoper dan drukken in kleur. Toch spreekt een prentenboek in zwart-wit minder aan dan wanneer het mooie platen in kleur heeft. Je kunt dus besparen op het binnenwerk van je boek, zolang dit je boek niet teniet doet.
De goedkoopste bindwijze
Er zijn twee veelvoorkomende bindwijzen voor je boek: verlijmen of innaaien. Dat laatste heet ook wel genaaid gebrocheerd. Verlijmen is goedkoper dan innaaien, maar is een hele goede bindwijze. Innaaien kost iets meer en heeft een chique uitstraling. Bovendien blijven ingenaaide boeken beter open liggen en blijven langer goed bij intensief gebruik. Voor dat verschil betaal je gewoon iets meer. Op de pagina over bindwijzes vind je nog meer informatie.
Ons advies; breng vraag en aanbod bij elkaar!
Een boek uitgeven in eigen beheer, betekent kosten maken. Het goede nieuws is: door de tips in dit blog mee te nemen heb je zelf invloed op een aantal factoren die de prijs bepalen. Ook adviseren wij om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zo kun je redelijk goedkoop je boek laten drukken!
Ga polsen hoeveel boeken jij denkt te kunnen verkopen en baseer hier je oplage op. Zodra je deze oplage verkocht hebt, kun je met de opbrengsten een herdruk financieren. Een softcover boek is vaak al vanaf 6 werkdagen gedrukt, zo beperk je je eigen risico.
Jouw boek drukken en uitgeven doe je op je eigen manier bij BoekenGilde!