Literair type
Hij: “Jij leek mij zo’n literair type, maar dat valt hartstikke mee.”
Mijn eerste gedachte: ik val mee! Dat klinkt positief.
Mijn volgende gedachte: wat is zijn beeld van een literair type? En waarom ben ik dat dan dus niet?
Ik zocht het op in de Van Dale. De definitie van literair: behorend tot, betrekking hebbend op de literatuur. Ja, die snap ik. Dus zocht ik naar de betekenis van literatuur: geheel van de schriftelijke overlevering van een volk of een tijd, m.n. de werken daaruit die zich door bijzondere kwaliteit onderscheiden.
In deze definitie trekt het deel ‘bijzondere kwaliteit’ mijn aandacht. Want daarover kun je discussiëren. Wanneer heeft een boek een bijzondere kwaliteit? Aannames lijken noodzakelijk om te kunnen bepalen wat kwaliteit is:
“Een boek met clichés hoort niet thuis in de literatuur!”
“Een boek is pas goed als het door een uitgever uitgegeven is!”
“Een boek is pas goed als er een x-aantal exemplaren van verkocht zijn!”
“Een zelf uitgegeven boek? Vond de uitgever het niet goed genoeg?”
Ik daag een ieder uit om deze aannames los te laten. Om elk boek op zich te beoordelen. Open te staan voor boeken die nog succesvol moeten worden (en daar indirect aan bij te dragen). Om je te laten verrassen door – bijvoorbeeld - selfpublishing boeken.
Want selfpublishing is helemaal van NU! Voor de Indie schrijver (onafhankelijke of zelf publicerende schrijvers die afwijken van het traditionele en gebaande pad bij het publiceren van een boek) namelijk een hele bewuste keuze. Het is de meest vrije manier om je boek te publiceren. Als auteur trek je de volledige verantwoordelijkheid naar je toe. Jij bent en blijft het creatieve talent achter het boek. Maar het betekent niet dat je alles zelf doet. Als Indie schrijver betrek je professionals om te komen tot het beste resultaat: een boek dat voldoet aan de verwachtingen van de lezer/koper.
Terug naar het gesprek. Vind ik mezelf eigenlijk een literair type? Hieromheen hangt een bepaald gevoel; terecht of onterecht. Van veroordelen, van afstand houden. Ik denk zelf automatisch aan een hete aardappel in de keel. Daar herken ik me niet in. Wel heb ik - in veel gevallen - ideeën hoe je van een manuscript een boek maakt met een bijzondere kwaliteit. Deze bijzondere kwaliteit is hét uitgangspunt in het selfpublishing traject.
Alice Indie Boek Prijs
Omdat de kwaliteit van selfpublishing boeken vandaag de dag erg hoog is, heeft Schrijven Magazine de Alice Indie Boek Prijs in het leven geroepen. Een prijs voor boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven. BoekenGilde is partner van dit initiatief en heeft vijf boeken van opdrachtgevers genomineerd, in willekeurige volgorde: Orka van Jaime Karremann, De Kracht van NLP van Robin Stevens, Wil je gelijk of wil je geluk? van Mirjam Spitholt, Doodse Stilte van Saskia Idema en Duister Meesterschap van Jurgen Bulterman.
Wil jij ook geholpen worden bij het uitgeven van je boek in eigen beheer? Aarzel niet om contact met me op te nemen.
Sanne