Heeft mijn boek een barcode nodig?
Heb jij een boek geschreven en wil je deze uitgeven? Dan zul je nog wel veel vragen hebben. Eén van de veel gestelde vragen is: ‘Heb ik een barcode nodig voor mijn boek?’
In veel gevallen is het antwoord op de hierboven gestelde vraag ‘Ja’. Toch is dit niet altijd het geval. Wil jij weten of jij een barcode nodig hebt voor jouw boek? In dit blog vertellen we je waarom je wel of geen barcode nodig hebt en wat het nut hiervan is.
We stil hiervoor stil bij de volgende onderwerpen:
- Wat is een barcode?
- Wanneer heb ik een barcode nodig?
- Wanneer heb ik geen barcode nodig?
- Waar moet een barcode aan voldoen?
- Waar plaats ik de barcode?
- Hoe maak ik een barcode?
Naast een barcode heb je ook een ISBN nodig om je boek te verkopen. In ons gratis e-book vertellen we je alles wat je hiervoor moet weten!
Wat is een barcode?
Letterlijk gezien is een barcode is een opeenvolging van verschillende lijnen. Samen vormt dit een code die door een scanner gelezen kan worden. Normaal gesproken is een barcode gebaseerd op een EAN code (European Article Numbering). Maar bij boeken is dit net even iets anders. In dit geval is de barcode gebaseerd op het ISBN.
Wanneer heb ik een barcode nodig?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel erg simpel: wanneer jij je boek wilt gaan verkopen.
Een barcode is verplicht voor het verkopen via het Centraal Boekhuis (CB) maar ook via de BoekenGilde shop. Het CB levert veelal aan boekhandelaren en zij scannen de barcode voor de betaling. Steeds vaker fungeren barcodes als sleutel tot verkoopinformatie en als startsein voor nieuwe bestellingen. Een succesvolle scan is dus van groot belang voor alle partijen en distributieketen. Zo belangrijk zelfs, dat artikelen die slecht of helemaal niet scanbaar zijn, in de winkel steeds minder worden getolereerd. Daarnaast is een barcode handig voor voorraadsystemen. Door het gebruik van een scanner kunnen voorraden af- en ingeboekt worden.
Wanneer heb ik geen barcode nodig?
Het antwoord op de vraag wanneer je geen barcode nodig hebt verwacht je vast al: wanneer je jouw boek niet wilt gaan verkopen. Ben je bijvoorbeeld bezig met het schrijven van een familie- genealogie of vriendenboek? Een boek dat je alleen in je eigen kringen wilt verspreiden of weggeven? Dan is een barcode niet nodig. Denk hier wel goed over na want wanneer jouw ambities veranderen of wanneer jouw boek zo’n groot succes wordt dat je het wel te koop wilt gaan aanbieden, dan is dit niet eenvoudig aan te passen.
Twijfel je? Een barcode en ISBN is zo aangevraagd, dus neem dan het zekere voor het onzekere.
Waar moet een barcode aan voldoen?
Het is belangrijk dat een barcode aan een aantal specifieke voorwaarden voldoet, namelijk:
- De veiligste barcode is er een met zwarte strepen en een witte achtergrond. Let hierbij op dat het zwart 100% zwart is en niet opgebouwd is uit een mix van CMYK. *
- Het formaat van je barcode moet de volgende afmeting hebben:
- 100% 37,29 mm breed en 22,85 mm hoog. - De toegestane vergrotingsfactoren zijn minimaal 80% en maximaal 200% van de standaard afmeting.
- Het ISBN nummer moet onder de barcode vermeld worden.
- Bij voorkeur dient de barcode aangemaakt te worden als .eps bestand.
* Wil jij de barcode laten wegvallen in de cover van je boek. Dit kan! Zolang het contrast tussen beide kleuren voldoende is. Wat niet is toegestaan is het gebruik van rode strepen. Omdat scanners werken met rood licht werkt dit niet. In de afbeelding hieronder zie je wat toegestaan is en wat niet.
Controleer hier alle voorwaarden waar een barcode aan moet voldoen.
Waar plaats ik een barcode?
De plaats van de barcode bepaalt hoe goed de barcode kan worden gescand. Bij voorkeur plaats je de barcode rechtsonder op de achterzijde van het boek. Voorkom dat de barcode beschadigd wordt door vouwen, kreuken of naden en zorg voor voldoende afstand tot de randen van je boek.
Hoe maak ik een barcode?
Wanneer wij je helpen met het verwezenlijken van je uitgeefdroom, hoef je je geen zorgen te maken over de barcode voor jouw boek. Wij vragen namelijk een ISBN voor je aan en maken voor jou een kloppende barcode.
Wil je toch liever zelf een barcode regelen? Dan kun je via websites als barcode generator eenvoudig zelf een barcode aanvragen. Zorg er dan wel voor dat je de .eps variant kiest.