Vier tips om de eerste redactieslag van je boek zelf te doen

Ben je klaar met het schrijven van je boek? Ben je er klaar voor om de puntjes op de i te zetten? Dan ga je afschrijven! Eigenlijk is dit de laatste stap voordat jij het proces van uitgeven in eigen beheer instapt. Een stap waar je zelf, in je eigen tempo, mee bezig kunt gaan. In dit blog geven we je vier tips om de eerste redactieslag van je boek zelf te doen.

Ben jij benieuwd wat tekstredactie of -correctie kan toevoegen aan jouw manuscript?
Krijg dan feedback op 1.000 woorden.
Vraag hier een Quick Scan aan

tekstredacttie 2

Tip 1: Ctrl + f

Wist je dat je met de toetscombinatie Ctrl en de letter f bepaalde woorden kunt opsporen en eventueel kunt vervangen? Dit helpt jou om bepaalde namen, beschrijvingen, schrijfwijzen waar meerdere opties voor zijn, interpunctie et cetera te controleren. Ook kun je dubbele spaties opsporen en, met een paar klikjes, overal weghalen. Handig toch?

Tip 2: ELDA-regel

In leesboeken waarin dialogen voorkomen, is het gebruikelijk om de ELDA-regel toe te passen. Deze staat voor Eerst Leesteken, Dan Aanhalingsteken en komt in de praktijk op het volgende neer:

“De komende weken benut ik om aan mijn boek te werken,” zei hij opgewekt.
In plaats van:
“De komende weken benut ik om aan mijn boek te werken”, zei hij opgewekt.

Is het fout als je de ELDA-regel niet gebruikt? Nee, zolang je maar consequent bent. Om te checken of je consequent bent, zie tip 1! 😊 Vraag je je af of je dubbele of enkele aanhalingstekens moet gebruiken bij dialogen? Daar is geen harde regel voor. Ook hiervoor geldt: kies en wees consequent.

Tip 3: Nieuw hoofdstuk, nieuwe pagina

Ben je aan het einde van een hoofdstuk? Markeer dat dan door de Ctrl-toets tegelijk met de enter-toets in te drukken. Je springt dan door naar de volgende pagina en kunt verder schrijven. Wordt je tekst straks door je vormgever overgezet naar InDesign, een vormgevingsprogramma, dan gebeurt hetzelfde en voorkom je dat het nieuwe hoofdstuk begint op dezelfde pagina als waar het vorige hoofdstuk eindigt.

Tip 4: Gebruik een harde enter

Wil je verder schrijven op de volgende regel? Gebruik dan niet de enter-toets alleen, maar druk shift en enter tegelijk in. Dit noemen we een zogenaamde harde enter. Hiermee zorg je ervoor dat de regelafstand gelijk blijft. Wil je een witregel, dan doe je dit twee keer.

Bonustip: Vraag alvast om feedback

Nu je toch thuis zit, kun je alvast anderen om feedback vragen. Dat kunnen meelezers zijn, maar je kunt ook alvast om een eerste indruk vragen aan de tekstredacteur. Onze Quick Scan leent zich hier goed voor. Wij geven je dan feedback op 1.000 woorden en adviseren daarbij wat een goede vervolgstap kan zijn.


Ben je benieuwd naar wat tekstredactie aan jouw manuscript kan toevoegen?
Vraag dan een Quick Scan aan!

Vraag hier een Quick Scan aan

Veel succes de komende tijd!


Meer blogs en tips lezen?

5 tips om een succesvol schrijver te worden

Droom jij ervan om bekend te worden als schrijver, dan geven we je in dit blog een aantal tips waarmee jij stap voor stap werkt aan je naamsbekendheid. Wil jij meer weten over het uitgeven van je...
> Verder lezen

Hoe word jij met je boek een autoriteit binnen je vakgebied?

Ga jij vanuit jouw vakgebied een boek schrijven? Dan kun je dat boek gebruiken als een visitekaartje en aanvulling in je werk (bijvoorbeeld als onderdeel van een training of om een bepaalde grote...
> Verder lezen

Managementboek maken: waar begin ik?

Het creëren van een managementboek is een ambitieus en voldoening gevend project. Of je nu een ervaren manager, een ondernemer, een bedrijfsadviseur, een academisch onderzoeker of een HR-professional...
> Verder lezen