Vier tips om de eerste redactieslag van je boek zelf te doen

De situatie in de wereld beïnvloedt ons allemaal. Misschien werk je in de zorg of heb je een ander beroep waar meer dan ooit een beroep op wordt gedaan. Dan is schrijven en uitgeven voor jou nu geen topprioriteit. Dat komt later wel.

Maar is dat niet het geval en ben je vooral thuis, dan voel je wellicht nu wat ruimte om met je boek aan de slag te gaan. In dit blog geven we je vier tips om de komende periode de eerste redactieslag van je boek zelf te doen.

Ben jij benieuwd wat tekstredactie of -correctie kan toevoegen aan jouw manuscript?
Krijg dan feedback op 1.000 woorden.
Vraag hier een Quick Scan aan

tekstredacttie 2

Tip 1: Ctrl + f

Wist je dat je met de toetscombinatie Ctrl en de letter f bepaalde woorden kunt opsporen en eventueel kunt vervangen? Dit helpt jou om bepaalde namen, beschrijvingen, schrijfwijzen waar meerdere opties voor zijn, interpunctie et cetera te controleren. Ook kun je dubbele spaties opsporen en, met een paar klikjes, overal weghalen. Handig toch?

Tip 2: ELDA-regel

In leesboeken waarin dialogen voorkomen, is het gebruikelijk om de ELDA-regel toe te passen. Deze staat voor Eerst Leesteken, Dan Aanhalingsteken en komt in de praktijk op het volgende neer:

“De komende weken benut ik om aan mijn boek te werken,” zei hij opgewekt.
In plaats van:
“De komende weken benut ik om aan mijn boek te werken”, zei hij opgewekt.

Is het fout als je de ELDA-regel niet gebruikt? Nee, zolang je maar consequent bent. Om te checken of je consequent bent, zie tip 1! 😊 Vraag je je af of je dubbele of enkele aanhalingstekens moet gebruiken bij dialogen? Daar is geen harde regel voor. Ook hiervoor geldt: kies en wees consequent.

Tip 3: Nieuw hoofdstuk, nieuwe pagina

Ben je aan het einde van een hoofdstuk? Markeer dat dan door de Ctrl-toets tegelijk met de enter-toets in te drukken. Je springt dan door naar de volgende pagina en kunt verder schrijven. Wordt je tekst straks door je vormgever overgezet naar InDesign, een vormgevingsprogramma, dan gebeurt hetzelfde en voorkom je dat het nieuwe hoofdstuk begint op dezelfde pagina als waar het vorige hoofdstuk eindigt.

Tip 4: Gebruik een harde enter

Wil je verder schrijven op de volgende regel? Gebruik dan niet de enter-toets alleen, maar druk shift en enter tegelijk in. Dit noemen we een zogenaamde harde enter. Hiermee zorg je ervoor dat de regelafstand gelijk blijft. Wil je een witregel, dan doe je dit twee keer.

Bonustip: Vraag alvast om feedback

Nu je toch thuis zit, kun je alvast anderen om feedback vragen. Dat kunnen meelezers zijn, maar je kunt ook alvast om een eerste indruk vragen aan de tekstredacteur. Onze Quick Scan leent zich hier goed voor. Wij geven je dan feedback op 1.000 woorden en adviseren daarbij wat een goede vervolgstap kan zijn.


Ben je benieuwd naar wat tekstredactie aan jouw manuscript kan toevoegen?
Vraag dan een Quick Scan aan!

Vraag hier een Quick Scan aan

Veel succes de komende tijd!


In categorie: Blog