De voor- en nadelen van printing on demand
De boekenmarkt is de laatste jaren ontploft. Dat komt doordat informatie steeds sneller verandert. Oplages worden steeds kleiner. Dankzij digitaal drukken kán dat ook. Van alle boeken wordt van slechts 2 à 3% duizend exemplaren of meer gemaakt. Vaak is printing on demand (POD) een uitkomst. Printing on demand heeft zo z’n voordelen, maar ook nadelen. In dit blog belichten we beide kanten.
Bij printing on demand wordt er een boek gedrukt zodra de bestelling bij de drukker binnen komt. Ideaal lijkt het, want zo blijf je niet met de onverkochte exemplaren zitten. Maar hier komt veel meer bij kijken. In dit blogartikel staan we stil bij de volgende onderwerpen:- Wat is printing on demand?
- De nadelen
- Wat is de beste keuze?
Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van ons gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.
Wat is printing on demand?
Printing on demand – ook wel POD genoemd – betekent letterlijk: printen op aanvraag. Het is een proces waarbij pas tot het drukken en binden van een boek wordt overgegaan als er een bestelling wordt geplaatst. De boeken worden digitaal gedrukt.
Printing on demand heeft zo zijn voordelen. Wij hebben drie voordelen gevonden en lichten deze graag toe:
1: Je hoeft geen voorinvestering te doen voor het drukwerk.
Bij printing on demand laat je je boek pas drukken wanneer daar een koper voor is. Hierdoor hoef je vooraf niet in drukwerk te investeren. Er is dan ook geen voorraad. Het financiële risico ligt hierdoor lager.
2: Geen opslagkosten.
Omdat je de boeken in kleine oplages laat drukken heb je geen of weinig voorraad. Hierdoor kun je besparen op opslagkosten, of je behoudt net die ene zolderkamer die anders vol dozen met boeken staat.
3: Eenvoudig aanpassingen doorvoeren.
In de jaren negentig werd de technologie van digitaal drukken geïntroduceerd. Deze drukmethode wordt gebruikt bij POD. Bij digitaal drukken is er weinig voorbereidingstijd nodig en de opstartkosten zijn laag. Dit maakt ook dat je eenvoudig aanpassingen kunt doorvoeren. Een andere foto op de cover? Of toch nog een spellingsfout gevonden? Bij POD kun je dit op elk gewenst moment aanpassen
Drie nadelen van printing on demand
Voor de gemiddelde auteur klinken de voordelen natuurlijk allemaal erg goed. Je boek laten drukken met zo min mogelijk risico. Toch zitten er aan printing on demand ook een aantal nadelen:
1: Geen grip op kwaliteit.
De boeken worden pas gedrukt wanneer er vraag naar is. Het boek wordt vervolgens direct opgestuurd naar de klant die het besteld heeft. Omdat jij hier niet bij betrokken bent, heb je geen idee hoe het boek eruit ziet en hoe het opgestuurd wordt. Jij ziet niet wat de klant uiteindelijk krijgt.
2: De kwaliteit valt vaak tegen.
De kwaliteit van POD valt vaak tegen, met name bij gladde papiersoorten en bij kleur. Dit komt omdat de inkt minder goed hecht.
3: Welke rechten geef je weg?
Veel POD uitgeverijen werken met uitgeefcontracten. Uit onderzoek van stichting Lira blijkt dat veel POD uitgeverijen niet de modelcontracten, opgesteld door de GAU (Groep Algemene Uitgevers), gebruiken. De contracten zijn vaak ongunstig voor de auteur en in de meeste gevallen zit je er langere tijd aan vast.
Wat is dan de beste keuze?
Printing on demand kan voor auteurs een uitkomst zijn, de investering is nihil en je loopt geen risico dat je de voorraad niet kwijt raakt. Toch raden wij je aan om deze optie goed te overwegen. Als (selfpublishing) auteur moet je gaan voor een, op alle fronten, kwalitatief goed boek. Ga hiervoor met een professional in gesprek, neem alle stappen serieus, er is geen binnendoor weg! Bij BoekenGilde bieden we POD niet aan, maar kun je je boek al wel drukken vanaf tien exemplaren. Wil of kun je niet investeren in een hoge oplage, dan hou je deze laag aan en brengen we vervolgens samen vraag en aanbod bij elkaar!