Goede boekrecensies ontvangen? Zo pak je dat aan!

O zo belangrijk in de promotie en verkoop van je boek zijn boekrecensies. Het zijn namelijk (meestal) betrouwbare meningen van een ander over jouw boek. Een onafhankelijke mening. Zo’n review – zoals een online recensie ook wel wordt genoemd — heeft grote invloed op het overgaan tot aankoop van een potentiële koper.

Maar hoe ontvang je nou goede boekrecensies? In dit blog delen we praktische tips zodat jij zelf recensies kunt gaan verzamelen en ze kunt inzetten bij de promotie van je boek.

Goede boekrecensies ontvangen? Zo pak je dat aan!

Vóór de lancering van je boek

Zelfs voor de lancering van je boek kun je al nadenken over het verkrijgen van een aantal recensies. Heb je meelezers ingezet? Laat ze dan ook alvast iets schrijven over je boek. Heeft een redacteur jouw werk gecontroleerd? Vraag hem of haar dan ook om een mooie recensie te schrijven. Het leuke hiervan is dat je op de achterflap van je boek ook al bepaalde zinnen uit deze recensie kunt citeren. Zo heb je direct al mooie ‘bewijslast’.

Door voor de lancering van je boek al om een aantal recensies te vragen kun je de gegeven feedback wellicht ook nog verwerken in je boek. Win-win, toch?

Na de lancering van je boek

Vaak komen recensies niet vanzelf aanwaaien. Maar je kunt hier zelf een aanjagende rol in aannemen. Door de volgende kanalen/instellingen een recensie-exemplaar van je boek op te sturen maak je kans op een recensie:

  • Lokale media;
  • Landelijke media;
  • Tijdschrift dat past bij jouw doelgroep;
  • Talkshows op tv.

Zorg ervoor dat je altijd een begeleidende brief met jouw recensie-exemplaar meestuurt. Omdat niet iedereen de tijd neemt om het hele boek door te lezen adviseren we je om de volgende onderdelen toe te voegen aan de begeleidende brief: plot, thema, genre en in welke tijd het verhaal zich afspeelt. De belangrijkste personages en een korte samenvatting waar het boek overgaat.

Ook kun je via NBD Biblion een recensie van je boek ontvangen. NBD Biblion is het inkooporgaan van alle Nederlandse Bibliotheken. Is het jouw droom om je boek in de bieb te zien liggen? Dan kun je via ons twee exemplaren laten opsturen. Indien de recensent positief is, schrijft hij/zij een recensie die je vervolgens ontvangt. Ook verschijnt er dan meestal een bestelling vanuit de bibliotheken. Lees op deze pagina meer over de aanmelding bij NBD Biblion.

Goed om te weten: de meeste tijdschriften besteden enkel aandacht aan (auteurs van) non-fictie boeken. Heb jij fictie geschreven, onderzoek dan wat nodig is om in de rubriek te komen met aanbevolen boeken.

Vragen staat vrij:

Via je boek

Je kunt besluiten om de lezers op de laatste pagina van jouw boek te vragen een recensie achter te laten. Hier kun je creatief mee omgaan. Zie hieronder een voorbeeld:

‘Hè, wat jammer! Het boek is uit. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond. Mond-tot-mondreclame is erg belangrijk voor mij. Dus ben je enthousiast? Laat dan een recensie achter op de website waar je het boek hebt gekocht. Dat wordt enorm gewaardeerd!’

In een e-book kun je zelfs een klikbare link toevoegen waarmee de lezer direct naar de verkooppagina geleid wordt.

Tip: wil je dit liever niet in het boek zelf vermelden? Laat dan een mooie boekenlegger maken, met daarop dezelfde boodschap. BoekenGilde helpt je hier graag mee!

Via social media

Eens in de zoveel tijd kun je jouw volgers op social media vragen of ze je boek hebben gelezen en of ze een recensie willen achterlaten. Ook dit kun je op een leuke manier aanpakken. Maak bijvoorbeeld een poll aan met de vraag of je volgers het boek al gelezen hebben. Hierin kun je direct aangeven dat een recensie zeer gewaardeerd wordt.

Boekbloggers benaderen

Er zijn online legio boekbloggers te vinden. Vaak hebben zij een eigen website, met blogpagina, waarop ze recensies delen van boeken die ze toegestuurd krijgen. Een mooie manier om van een ander een recensie en vaak ook een leuke foto te krijgen.

Wanneer je boekbloggers gaat benaderen houd dan rekening met het volgende:

  • Past jouw boek bij deze persoon? Schrijft hij/zij alleen recensies over boeken met een bepaald genre en past jouw boek hiertussen?
  • Benader de boekblogger op een leuke manier waardoor hij/zij zin heeft om jouw boek te gaan lezen!

Tip: stuur je jouw boek naar een recensent toe? Zorg ervoor dat je het boek leuk verpakt. Dat zorgt al voor positieve energie en een goede eerste indruk bij het ontvangen en openmaken van jouw pakketje!

Een slechte recensie?

Belangrijk om te onthouden: iedere lezer heeft een andere smaak. Dat betekent ook dat niet al jouw recensies positief zullen zijn. Dat is niet erg, smaken verschillen nou eenmaal. Af en toe een mindere recensie geeft juist een betrouwbaar beeld.

Krijg je echt inhoudelijk feedback vanuit een recensie? Zie het dan als een leermoment en herstel dit zo mogelijk in een volgende druk.

Veel succes!

Meer blogs en tips lezen?

7 tips voor het succesvol op de markt brengen van jouw managementboek

Een tijdlang heb je gewerkt aan jouw boek. Een boek waarmee je jouw kennis deelt en expertise toont. Nu het geredigeerd, vormgegeven en gedrukt is, ga je het boek op de markt brengen. Hoe val je op...
> Verder lezen

Hoe vind ik de juiste NUR code voor mijn boek?

Iedereen weet wel dat boeken in de boekhandel of bibliotheek vaak op categorie gesorteerd zijn. Alle romans staan bij elkaar, dit geldt ook voor kinderboeken, thrillers en kookboeken. Medewerkers van...
> Verder lezen

Vier onmisbare tips voor je boekpromotie

Tja, de boekpromotie… Het blijft voor veel auteurs een lastige taak. In dit blog geven we je vier onmisbare tips voor je boekpromotie. Niet over wát je kunt doen, wel over hoe je de kans op succes...
> Verder lezen