Tips voor het organiseren van een boekpresentatie

Bloed zweet en tranen… Maar het is gelukt! Na het schrijven, de redactiefase, de opmaak, het drukwerk en het inrichten van de verkoopkanalen is het tijd om een boekpresentatie te organiseren. Dat kan online maar ook offline.

Tegenwoordig is het organiseren van een fysieke boekpresentatie niet meer zo vanzelfsprekend. Daarom behandelen we in dit blog zowel tips voor een online boekpresentatie als een offline boekpresentatie. Dus kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan verder! In dit blog geven we je drie tips voor een offline boekpresentatie en drie tips voor een online boekpresentatie.

  • Offline boekpresentatie
    • Een passende locatie
    • De presentatie
    • Neem boeken mee
  • Online boekpresentatie
    • Online host programma
    • Uitnodiging
    • Je boek verkopen

Een boek uitgeven, het lijkt zo eenvoudig. Maar waar moet je beginnen? In ons gratis e-book leggen we je in acht stappen uit hoe je jouw eigen boek kunt uitgeven. Ideaal, want zo weet je precies waar in het proces jij bent gebleven!

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Offline boekpresentatie organiseren

Het is niet nodig om een gigantisch evenement te organiseren om een succesvolle boekpresentatie te geven. Sterker nog, een kleinschalig evenement is goedkoper en je hebt aandacht voor alle aanwezigen. Met de volgende drie tips kun jij van jouw offline boekpresentatie een groot succes maken!

Tip 1: Zoek een locatie die past!

Het is belangrijk om goed na te denken over de locatie van jouw boekpresentatie. Past de locatie bij wat jij wilt uitstralen? Is het goed bereikbaar voor iedereen die jij wilt uitnodigen? Is er voldoende ruimte? Kun je er een hapje en een drankje verzorgen (niet geheel onbelangrijk😉)? En past de locatie bij het thema van jouw boek?

Tip 2: De presentatie

Zorg ervoor dat je jouw presentatie goed voorbereidt. Schrijf een speech op waarin je bijvoorbeeld de volgende onderwerpen behandeld:

  • Waarom je dit boek geschreven hebt;
  • Wat ging er goed en wat juist niet?
  • Wie wil je danken voor de ondersteuning?
  • Hoe is het resultaat geworden? Waar ben je trots op?
  • Waar kan men het kopen en een review achterlaten?

Lees natuurlijk ook een stukje voor uit je boek!
(p.s. laat je speech liever niet langer dan vijftien minuten duren!)

Daarnaast werkt het ook altijd goed om een ander aan het woord te laten. Bijvoorbeeld iemand die jou komt interviewen, de vormgever die vertelt over jullie creatieve proces of de persoon waarop het personage in je verhaal gebaseerd is.

Maak er vooral een leuk en speciaal moment van. Er is geen vast programma waar je je aan moet houden. Alles mag! Wees creatief!

Tip 3: Neem een stapel boeken mee!

De mensen die de moeite nemen om naar jouw boekpresentatie te komen, willen natuurlijk ook een boek kopen! Op deze manier kun je direct al een deel van de oplage verkopen. Zorg dus dat je voldoende boeken meeneemt en nadenkt over hoe men kan betalen. Neem je een pinapparaat mee? Laat je genodigden contant geld meenemen of stuur je een tikkie uit?

Bonustip: een mooie pen waarmee je de boeken kunt signeren is onmisbaar!

Online boekpresentatie organiseren

Tegenwoordig kiezen veel auteurs ervoor om de boekpresentatie online te organiseren. Soms heb je geen keuze (corona) maar het is vaak ook gemakkelijk, goedkoop en iedereen kan deelnemen zonder uren in de auto te zitten!
Online boekpresentatie

Tip 1: Kies een online host programma

Net als bij een offline boekpresentatie waar je moet nadenken over de locatie, moet je bij een online boekpresentatie nadenken over de partij die jouw presentatie kan hosten. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden:

  • Skype: via de website van skype kun je eenvoudig een meeting aanmaken. Je krijgt een link die je kunt versturen naar je genodigden. Zij kunnen, zonder in te loggen, gemakkelijk online komen tijdens jouw boekpresentatie. Er kunnen tot vijftig mensen deelnemen.
  • Zoom: Via zoom kun je eenvoudig online meetings aanmaken. Kanttekening hierbij wel is dat de gratis variant tot honderd mensen toelaat en je beperkt bent tot veertig minuten. Om dit te voorkomen kun je switchen naar een betaalde variant.

Een andere optie is het starten van een livestream via Youtube, Facebook Messenger of via Instagram Stories!

Tip 2: Maak een uitnodiging

Zorg ervoor dat mensen weten wanneer en waar ze online kunnen komen. Maak een mooie uitnodiging en verspreid deze in je netwerk. Benoem hierin dat je jouw boekpresentatie online gaat geven, hoelang het duurt en waar men zich kan aanmelden of via welke link ze online kunnen komen. Wil je ook mensen bereiken die je niet kent, maar die zich aangesproken voelen door het thema van je boek? Vermeld dan wat ze eraan "overhouden": bijvoorbeeld bepaalde inzichten, inspiratie, kennis et cetera.
Je kunt de uitnodiging via bijvoorbeeld social media of e-mailmarketing naar jouw contacten verspreiden!

Tip 3: Je boek verkopen!

Natuurlijk wil je jouw boek verkopen! Het is immers dé lancering! 😊 Omdat jouw boekpresentatie online is, kunnen mensen het boek niet fysiek kopen. Het is dus van groot belang dat jouw verkoopkanalen ingericht zijn. Zo kun je tijdens de boekpresentatie de link delen naar jouw verkooppagina. Je kunt ervoor kiezen om de mensen die live zijn een kortingscode mee te geven zodat ze bijvoorbeeld geen verzendkosten hoeven te betalen of iets extra's krijgen bij de bestelling.

Bonustip: extra leuk om de aanwezigen een door jou gesigneerd exemplaar op te sturen!

En dan nog even dit: test, test, test voordat je live gaat! Niets is vervelender dan techniek die je in de steek laat (we kennen het gevoel!). Test dus van tevoren of je camera/webcam en microfoon het doen.

Jouw boek in eigen beheer uitgeven bij BoekenGilde

Bij BoekenGilde helpen we je graag bij het uitgeven van jouw boek. Of je nu vragen hebt over de tekstredactie, de vormgeving of het boek drukken, wij staan voor je klaar! Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veel succes met jouw boekpresentatie!

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

Meer blogs en tips lezen?

7 tips voor het succesvol op de markt brengen van jouw managementboek

Een tijdlang heb je gewerkt aan jouw boek. Een boek waarmee je jouw kennis deelt en expertise toont. Nu het geredigeerd, vormgegeven en gedrukt is, ga je het boek op de markt brengen. Hoe val je op...
> Verder lezen

Hoe vind ik de juiste NUR code voor mijn boek?

Iedereen weet wel dat boeken in de boekhandel of bibliotheek vaak op categorie gesorteerd zijn. Alle romans staan bij elkaar, dit geldt ook voor kinderboeken, thrillers en kookboeken. Medewerkers van...
> Verder lezen

Vier onmisbare tips voor je boekpromotie

Tja, de boekpromotie… Het blijft voor veel auteurs een lastige taak. In dit blog geven we je vier onmisbare tips voor je boekpromotie. Niet over wát je kunt doen, wel over hoe je de kans op succes...
> Verder lezen