Boek vormgeven: de beginpagina's van je boek

Sla eens een boek open en je ziet het direct: voordat hoofdstuk 1 begint zijn er een aantal pagina’s toegevoegd met informatie. Bij het vormgeven van jouw boek, is het van belang dat je hier rekening mee houdt. Je zult een aantal ‘beginpagina’s’ moeten toevoegen. In dit blog leggen we je uit hoe je het begin van je boek opbouwt.

beginpaginas boek

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis whitepaper informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

De beginpagina's 

Er zijn weinig boeken waarbij de tekst meteen op de eerste pagina’s begint. Wanneer je jouw binnenwerk aanlevert, is de eerste pagina dan ook echt de eerste pagina die je aan de rechterkant ziet wanneer je het boek openslaat. Qua opbouw gebruiken we het volgende stramien:

1: titelpagina: een witte pagina met alleen de titel van je boek.

2: de tweede pagina in je binnenwerk is de linkerkant van de eerste bladzijde die je kunt omslaan. Deze is vaak leeg.

3: de derde pagina is de rechterkant van de eerste bladzijde die je kunt omslaan. Op deze pagina herhaal je de titel en voeg je de naam van de auteur (en eventueel illustrator/vertaler), het logo en/of de naam van de (zelf)uitgever en het jaar waarin het boek verschijnt toe.

4: op de vierde pagina staat het colofon met praktische informatie over het boek.

5: optioneel: aan wie je het boek opdraagt en/of een mooie inleidende tekst of gedichtje.

6: optioneel: een inhoudsopgave. Dit wordt vaak gedaan wanneer het handig is om snel te kunnen navigeren naar een bepaald hoofdstuk. Bij leesboeken hoeft dit niet, maar bij een kookboek of managementboek kan dit soms erg handig zijn.

Opbouw boek

Paginanummers

Pagina 1 van het binnenwerk van je boek is pagina nummer 1. Niet het schutblad, maar echt de eerste pagina. De titelpagina dus. Vaak voeg je aan de beginpagina’s van je manuscript geen paginanummer toe. De paginering start je op de pagina waar het eerste hoofdstuk begint. Indien je bovenstaande opbouw aanhoudt, begin je dus met paginanummers vanaf pagina 7.

Jouw boek, jouw keuze

Hierboven hebben we een opbouw voor de beginpagina’s van je boek geschetst. Toch hoef jij je hier niet aan vast te houden. Als selfpublisher bepaal je zelf hoe je je boek opbouwt, hoeveel witpagina’s je gebruikt en wat je wel en niet vermeldt. Tegenwoordig zien we ook veel vaker het colofon achter in het boek. Vooral bij kinderboeken en kookboeken. Aan jou de keuze!

Veel succes!

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis whitepaper informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Meer blogs en tips lezen?

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen

Je boek als e-book verkopen, de voor- en nadelen

Een e-book is een digitale versie van je boek. Deze digitale versie van jouw boek is door de koper online aan te schaffen en te lezen op verschillende apparaten, waaronder een e-reader. Steeds meer...
> Verder lezen