Boek vormgeven: de beginpagina's van je boek

Sla eens een boek open en je ziet het direct: voordat hoofdstuk 1 begint zijn er een aantal pagina’s toegevoegd met informatie. Bij het vormgeven van jouw boek, is het van belang dat je hier rekening mee houdt. Je zult een aantal ‘beginpagina’s’ moeten toevoegen. In dit blog leggen we je uit hoe je het begin van je boek opbouwt.

beginpaginas boek

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis whitepaper informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

De beginpagina's 

Er zijn weinig boeken waarbij de tekst meteen op de eerste pagina’s begint. Wanneer je jouw binnenwerk aanlevert, is de eerste pagina dan ook echt de eerste pagina die je aan de rechterkant ziet wanneer je het boek openslaat. Qua opbouw gebruiken we het volgende stramien:

1: titelpagina: een witte pagina met alleen de titel van je boek.

2: de tweede pagina in je binnenwerk is de linkerkant van de eerste bladzijde die je kunt omslaan. Deze is vaak leeg.

3: de derde pagina is de rechterkant van de eerste bladzijde die je kunt omslaan. Op deze pagina herhaal je de titel en voeg je de naam van de auteur (en eventueel illustrator/vertaler), het logo en/of de naam van de (zelf)uitgever en het jaar waarin het boek verschijnt toe.

4: op de vierde pagina staat het colofon met praktische informatie over het boek.

5: optioneel: aan wie je het boek opdraagt en/of een mooie inleidende tekst of gedichtje.

6: optioneel: een inhoudsopgave. Dit wordt vaak gedaan wanneer het handig is om snel te kunnen navigeren naar een bepaald hoofdstuk. Bij leesboeken hoeft dit niet, maar bij een kookboek of managementboek kan dit soms erg handig zijn.

Opbouw boek

Paginanummers

Pagina 1 van het binnenwerk van je boek is pagina nummer 1. Niet het schutblad, maar echt de eerste pagina. De titelpagina dus. Vaak voeg je aan de beginpagina’s van je manuscript geen paginanummer toe. De paginering start je op de pagina waar het eerste hoofdstuk begint. Indien je bovenstaande opbouw aanhoudt, begin je dus met paginanummers vanaf pagina 7.

Jouw boek, jouw keuze

Hierboven hebben we een opbouw voor de beginpagina’s van je boek geschetst. Toch hoef jij je hier niet aan vast te houden. Als selfpublisher bepaal je zelf hoe je je boek opbouwt, hoeveel witpagina’s je gebruikt en wat je wel en niet vermeldt. Tegenwoordig zien we ook veel vaker het colofon achter in het boek. Vooral bij kinderboeken en kookboeken. Aan jou de keuze!

Veel succes!

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis whitepaper informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Meer blogs en tips lezen?

Het thema van je boek bepalen

Waarom het belangrijk is om het thema van je boek goed te kennen Als auteur krijg je misschien weleens de vraag: wat is het thema van je boek? Niet elke auteur heeft daar, gek genoeg, gelijk een...
> Verder lezen

Een review opnemen in je flaptekst? Dat pak je zo aan!

De tekst op de achterkant van je boek – ook wel flaptekst of blurb genoemd – heeft als functie om je potentiële lezer over de streep te trekken om jouw boek te kopen. Het helpt als je in die tekst...
> Verder lezen

Onderwerp van je boek: hoe onderscheid je jezelf van de rest?

Over bijna elk onderwerp is geschreven en ongetwijfeld bestaan er al boeken over jouw onderwerp. Struin maar eens rond op internet. En gelukkig maar! Dat betekent namelijk dat er interesse is in jouw...
> Verder lezen