Wordt 2024 het jaar waarin jouw boek verschijnt? Zo vergroot jij de kans!

Ken je dat gevoel? Voor je het weet is het alweer 1 januari. Soms voelt het alsof een jaar voorbijvliegt. En dan zonder dat je je doel(en) behaald hebt. Zoals het uitgeven van je boek… Nou, helemaal niet erg. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. De vraag is: hoe zorg je ervoor dat je dit jaar wél je uitgeefdoel behaalt. Met dit blog helpen we je op weg.

BoekenGilde: Wordt 2023 het jaar van jouw boek?

Volg jij onze webinars al? Pakweg elke drie weken staat een ander thema in het uitgeefproces centraal. Deelname is gratis.
Komende webinars

Droom of doel?


Je volgt BoekenGilde niet voor niks. De kans is groot dat je droomt over het uitgeven van een boek. Dat je van schrijven houdt en daar misschien wel een serieuze stap in wilt zetten. Eigenlijk begint elke creatie met een droom. En die droom zet je al wel in beweging. Om iets serieus te ondernemen als het uitgeven van een boek, zul je van die uitgeefdroom een uitgeefdoel moeten maken. Wat daarbij kan helpen is het prikken van een datum. We raden af om die “in beton te gieten”. Soms kost iets nou eenmaal meer tijd dan verwacht en komt die ruimte in de planning de kwaliteit ten goede. Als je uitgaat van een jaar van verschijning, bijvoorbeeld 2024, dan kun je wel een globale planning maken (en daar vervolgens ook wat mee doen ;-)).

Doen, doen, doen

Als je manuscript nog niet af is, dan is het van belang dat je structureel schrijftijd reserveert. Soms moet je leuke dingen even parkeren. Omdat het je anders simpelweg nooit lukt om het manuscript af te ronden.
Kijk wat voor jou werkt: een x-aantal uur schrijven per week of een x-aantal woorden schrijven per week.
Als er maar beweging in zit.

Tip: veel auteurs lassen een schrijfweek in. In hun eentje of juist in een groep focussen ze zich die week enkel en alleen op het schrijven. Het resultaat is vaak dat ze een grote stap maken met het manuscript en ook dat ze meer energie krijgen om verder te gaan. Ineens lijkt het haalbaar en dát is cruciaal (kom maar eens in beweging als je het gevoel hebt dat iets noooooit gaat lukken).

Wie, wat, wanneer?


Als je in de fase zit dat je toewerkt naar een afgerond manuscript, dan is het van belang dat je tijdig de professionals selecteert die jou gaan helpen bij de vervolgstappen. Veel redacteuren hebben bijvoorbeeld een wachttijd van zo’n twee maanden. Vaak is dat een positief teken. Benader dergelijke professionals wel op tijd, zodat ze tijd voor jou kunnen reserveren en jij op koers blijft.
Een ander voordeel van het tijdig benaderen van dergelijke partijen is dat ze vaak met andere, leuke ideeën komen. Dingen waar jij vaak zelf nog niet aan hebt gedacht. Dat geeft zoveel energie!

Visualiseren (kun je leren)

Weleens gehoord van de kracht van visualisatie? Door je in te beelden dat je je gewenste doel hebt behaald, zet je een en ander in beweging. Klinkt voor sommigen misschien wat abstract, maar eigenlijk is het niks anders dan dagdromen over het uitgeven van je boek.

Dat kan iedereen! :-)

Je kunt dit op de volgende manier doen:
Zoek een lekker plekje op, zittend of liggend maakt niet uit.
Sluit je ogen en adem rustig in en uit (bij voorkeur door de neus).
Stel je het moment voor dat je je eigen boek in handen houdt. Het is je gelukt! Wat voel je? Wat denk je? Hoe kijk je? Probeer dit beeld zo levendig mogelijk te maken.
Herhaal dit dagelijks en sta open voor wat het je brengt...

Wij staan voor je klaar!

Bij BoekenGilde kun je terecht voor alle stappen in het uitgeefproces. Waar nodig schakelen wij externe professionals in, zoals een redacteur en een vormgever. Elke samenwerking begint met een heldere offerte. Benieuwd wat het uitgeven van jouw boek kost? Vraag dan hieronder een offerte aan.
Offerte aanvragen


 

 

Meer blogs en tips lezen?

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen

7 tips voor het succesvol op de markt brengen van jouw managementboek

Een tijdlang heb je gewerkt aan jouw boek. Een boek waarmee je jouw kennis deelt en expertise toont. Nu het geredigeerd, vormgegeven en gedrukt is, ga je het boek op de markt brengen. Hoe val je op...
> Verder lezen

Vijf veelvoorkomende schrijffouten

Sta jij als auteur aan de vooravond van de samenwerking met een redacteur? Dan is het slim om je manuscript van tevoren op een aantal veelvoorkomende schrijffouten te controleren. Zo zorg jij ervoor...
> Verder lezen