Zo stuur je vol zelfvertrouwen je manuscript op
Misschien herken je dit: je manuscript is praktisch gereed. Eigenlijk weet je niet wat je nog moet doen om het te verbeteren. Maar iets houdt je tegen om de volgende stap te zetten en je manuscript op te sturen naar de redacteur of corrector. Je worstelt met de vraag: is het wel goed genoeg?
In dit blog geef ik je drie tips om jezelf klaar te stomen voor de volgende stap: het redigeren van je manuscript.
Ben jij benieuwd wat tekstredactie of -correctie kan toevoegen aan jouw manuscript?
Krijg dan feedback op 1.000 woorden.
Tip 1: Lees je manuscript nog één keer goed door
Probeer daarbij je manuscript als een lezer en niet als een schrijver door te lezen. Wellicht helpt het je om het uit te printen en niet vanaf het scherm te lezen. Zie je foutjes of dingen die beter kunnen, arceer het dan en pas het later aan. Anders bekijk je het weer teveel vanuit je ‘schrijvers-bril’.
Hoe meer fouten er in een manuscript zitten, hoe lastiger het voor de tekstcorrector/redacteur is om je manuscript vrij van fouten te maken.
Tip 2: Realiseer je dat je nog tijd hebt om dingen te verbeteren
In het uitgeefproces schakel je niet voor niks een tekstredacteur in. Dat doe je juist omdat je weet dat het altijd nog beter kan. Je gaat ongetwijfeld feedback krijgen waardoor je moet herschrijven of bepaalde details moet veranderen. Grote wijzigingen kun je nog doen voordat je manuscript vormgegeven wordt. Kleine correcties kun je nog doen wanneer je het boek in proef hebt ontvangen en voordat je akkoord gegeven hebt op het opgemaakte bestand. Dat besef geeft lucht, toch?
“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.”
Tip 3: Wees duidelijk over je ambities
Wanneer je je manuscript opstuurt naar de redacteur is het van belang dat hij of zij weet wat jij met je boek wil bereiken. Wie wil je aanspreken? Wat wil je overbrengen? Wat is je commerciële doel? Moet het je ondersteunen in je professie? Et cetera.
Zoek een redacteur waarbij jij het vertrouwen hebt dat hij of zij eerlijk is over de kwaliteit van je manuscript, met bovenstaande informatie in het achterhoofd. Dit worden jullie gezamenlijke doelen. Soms is het dan nodig om een stapje terug te zetten. Dat zegt niks over jouw schrijverskwaliteiten! Want, tsja, als een boek schrijven makkelijk was geweest dan zou iedereen het doen. Jij bent al verder gekomen dan menigeen! Realiseer je dat.
Ben jij benieuwd wat tekstredactie of -correctie kan toevoegen aan jouw manuscript?
Krijg dan feedback op 1.000 woorden.