Wat is het redigeren van een boek?
Regelmatig krijgen wij de vraag: redigeren, wat is dat eigenlijk? In dit blog leggen we je uit wat er met je manuscript gebeurt, wanneer jij het laat redigeren door een redacteur. Ook leer je over het verschil tussen redactie, correctie en persklaar maken.
Wil jij een indruk krijgen van wat redactie toevoegt aan jouw manuscript? Vraag dan een Quick Scan aan! Voor € 25,00 krijg je feedback op circa 1.000 woorden.
Letterlijke betekenis van redigeren
Volgens Van Dale betekent redigeren ‘de redactie voeren van’, bewerken, editen.
Dat is dan ook wat een redacteur doet. Een redacteur beoordeelt jouw manuscript: zowel taalkundig, qua leesbaarheid als qua verhaallijn en opbouw. Ook let een redacteur op de geloofwaardigheid van eventuele dialogen, of de beschrijving van gebeurtenissen klopt, of je consequent bent in het gebruik van namen en omschrijvingen. Een redacteur is dan ook kritisch en helpt jou om onvolkomenheden uit je manuscript te halen.
Hoe werkt dat in de praktijk?
Jij levert je manuscript aan als Word-bestand. De redacteur maakt gebruik van de functie Wijzigingen bijhouden in Word. Als diegene wijzigingen aanbrengt in jouw manuscript, dan kun jij die wijzigingen na oplevering beoordelen en al dan niet accepteren. Je hoeft deze dus niet zelf aan te passen, dat is al gedaan.
Vragen, suggesties en uitleg worden in de zijlijn als opmerking weergegeven. Vanuit die zijlijn kun jij communiceren met de redacteur. Je kunt vragen stellen, vooraf al specifieke twijfelpunten delen en andersoortige opmerkingen plaatsen.
Wat is het verschil tussen redactie, correctie en persklaar maken?
Bij het redigeren van een manuscript wordt er inhoudelijk gekeken naar je manuscript, zoals eerder beschreven. Bij het corrigeren van een manuscript worden vooral fouten en inconsequenties eruit gehaald. Nadat een manuscript is vormgegeven, is het van belang dat het opgemaakte bestand nogmaals goed wordt gecontroleerd. We noemen dit persklaar maken. Natuurlijk hoop je in die fase zo weinig mogelijk aanpassingen tegen te komen, maar je zult zien dat je toch nog wat kleine foutjes tegenkomt. En dat is zonde! Daarom is deze stap dus erg belangrijk!
Interessant om te weten: boeken die via uitgeverijen worden uitgegeven worden soms wel zes keer door een professional gelezen en zelfs in die zesde keer worden er nog fouten uitgehaald! Onderschat deze fase dus niet!
Redactie en correctie in één
Veel selfpublishers vinden de redactiefase een kostbare stap. Uiteindelijk is dat maar net hoe je het bekijkt. Investeer jij niet in een redacteur, dan zal dat direct invloed hebben op het succes van je boek.
Toch kun je jezelf kosten besparen. Dat doe je door meelezers te betrekken, voordat je je manuscript professioneel te redigeren. Zo zou je een groepje kunnen vormen met andere auteurs en elkaar feedback kunnen geven.
Na het verwerken van deze feedback is het tijd om een professionele redacteur in te schakelen. Vraag diegene in hoeverre hij of zij in staat is om ook te corrigeren. In een ideaal scenario let je redacteur zowel op de inhoud als op de spelling, grammatica, zinsopbouw e.d. Zo krijg jij je manuscript zo schoon mogelijk retour. Vergeet dan niet de proefcontrole, oftewel het persklaar maken!
Wil jij een indruk krijgen van wat redactie toevoegt aan jouw manuscript? Vraag dan een Quick Scan aan! Voor € 25,00 krijg je feedback op circa 1.000 woorden.