Vier veelgestelde vragen over het maken van een proefdruk

Zodra jouw boek geschreven is, de teksten zijn geredigeerd en de vormgeving is gedaan, is het tijd om je boek te laten drukken. Maar niet voordat jij een proefdruk ontvangen hebt! Aan de hand van een aantal vragen die wij regelmatig krijgen over het maken van een proefdruk nemen we je mee in waarom zo’n proefdruk zo belangrijk is.

  • Waarom adviseren jullie om een proefdruk te laten maken?
  • Waar moet ik op letten bij ontvangst van mijn proefdruk?
  • Hoeveel kost het maken van een proefdruk?
  • Kan ik mijn boek laten drukken zonder proefdruk?

Sta jij op het punt om jouw boek te laten drukken? Download gratis ons e-book ‘Aanleverspecificaties’ mét checklist! Zo kun je eenvoudig afvinken wat je hebt gedaan.

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

Waarom adviseren jullie om een proefdruk te laten maken?

Op het moment dat jouw manuscript klaar is, ga je het uit handen geven. Vaak een lastig moment omdat het zó definitief voelt. Wij beseffen ons dat dit vaak een lastige stap is, het brengt vaak veel spanning met zich mee. Komen de kleuren wel mooi uit? Verspringt de tekst straks niet? Allemaal factoren die lastig in te schatten zijn op je beeldscherm. Daarom maken wij een proefdruk voor je. Zodat je kan zien hoe je boek er op papier uit komt te zien. Want het is zonde als je er naderhand achter komt dat jouw boek niet aan jouw wensen voldoet.

Waar moet ik op letten bij ontvangst van mijn proefdruk?

We sturen de proefdruk per post naar je toe. Schrik niet, het geheel is nog niet gebonden tot een boek. Het zijn losse pagina’s die je een indruk geven van hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

wraak-proefdrk-2-800px

Je gaat de proefdruk controleren op het volgende:

  • De kwaliteit van het papier: voelt het papier zoals jij verwacht had? Is de kleur naar wens?
  • Gebruik van de juiste lettertypes: heb je overal de juiste lettertypes toegepast? Vind je het ook mooi nu je het op papier terugziet?
  • Of de indeling juist is: Begint elk hoofdstuk op een nieuwe pagina? Zijn de teksten niet versprongen?
  • Of de afbeeldingen goed staan: zijn deze niet versprongen? Komen ze mooi uit?
  • Komen de kleuren uit zoals gewenst? Op de drukpers kunnen jouw beoogde kleuren altijd anders uitkomen. Controleer of de kleuren nog naar wens zijn.

Je krijgt de proefdruk thuisgestuurd, zo kan je deze op je gemak doorbladeren. Maak aantekeningen, leg de proefdruk even weg en kijk er na een dag nogmaals na. Misschien kom je nog iets tegen. Op- en/of aanmerkingen geef je aan ons door. Er is nu nog tijd om aanpassingen te verwerken.

Let op: het is de laatste controle waarna we eventuele aanpassingen nog kunnen doorvoeren.

Hoeveel kost het maken van een proefdruk?

Wij vinden het belangrijk dat je betrokken blijft bij het proces en op de hoogte wordt gehouden van het uiteindelijke resultaat van je boek. Het maken van een proefdruk is een service en dus gratis.

Kan ik mijn boek laten drukken zonder proefdruk?

Deze vraag krijgen wij nog wel eens indien er haast is bij het drukken van een boek. Dus ja, we bieden de mogelijkheid om geen proefdruk te maken. Alleen raden wij dit altijd af.

Toe aan die proefdruk?

Is jouw boek klaar om gedrukt te worden? Heb je de ideeën rondom de vormgeving al rond en kun je niet wachten tot je jouw boek fysiek in handen hebt? Vraag dan gauw een offerte aan! Wij komen binnen twee werkdagen met een prijsvoorstel en gaan dan samen met je boek aan de slag.

Sta jij op het punt om jouw boek te laten drukken? Download gratis ons e-book ‘Aanleverspecificaties’ mét checklist! Zo kun je eenvoudig afvinken wat je hebt gedaan.

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

In categorie: Drukken

Meer blogs en tips lezen?

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
Verder lezen

Hoe vind ik de juiste NUR code voor mijn boek?

Iedereen weet wel dat boeken in de boekhandel of bibliotheek vaak op categorie gesorteerd zijn. Alle romans staan bij elkaar, dit geldt ook voor kinderboeken, thrillers en kookboeken. Medewerkers van...
Verder lezen

Heeft mijn boek een barcode nodig?

Heb jij een boek geschreven en wil je deze uitgeven? Dan zul je nog wel veel vragen hebben. Eén van de veel gestelde vragen is: ‘Heb ik een barcode nodig voor mijn boek?’
Verder lezen