Deelnemen aan een schrijfgroep: doen of zonde van je tijd?

Misschien heb je er weleens van gehoord: een schrijfgroep. Sommigen zweren erbij, anderen blijven er het liefst van weg. Alles is goed, het is geen doel op zich. Maar… onbekend maakt onbemind. Daarom delen we in dit blog de voordelen van een schrijfgroep en geven we je een gouden tip waarmee jij makkelijk en snel andere auteurs om je heen verzamelt.

Schrijfgroep

Volg jij ons al op social media? Zowel op Facebook als op Instagram delen we met regelmaat tips, blogs én ervaringsverhalen van andere auteurs. Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Wat is een schrijfgroep?

Tja, eigenlijk zegt het woord het al. Een schrijfgroep is een groep… schrijvers! Het zijn mensen die elkaar gevonden hebben, op welke manier of plek dan ook, en elkaar helpen in het schrijf- en uitgeefproces. Dat helpen kan op verschillende manieren. Daar maak je samen afspraken over. Ook stem je samen af hoe je elkaar “ontmoet”: zoek je elkaar fysiek op of kom je online samen? Of wissel je het af? Kenmerkend is wel dat dit ontmoeten met enige regelmaat gebeurt. Pas dan zul je ook de voordelen ervaren.

Wat zijn de voordelen dan?

Hieronder delen we de drie grootste voordelen van het onderdeel uitmaken van een schrijfgroep.

Voordeel #1: de schrijfgroep als katalysator

We schreven net dat je als schrijfgroep elkaar met enige regelmaat treft. Bij elke meeting spreek je je voornemen uit wat je in de komende tijd gaat doen. Misschien wil je een x-aantal pagina’s schrijven, wil je een stap zetten qua marketing of wil je contact leggen met professionals die je nodig hebt in het uitgeeftraject. Door dit voornemen hardop uit te spreken naar elkaar, voel je meer de druk om het ook daadwerkelijk voor de volgende meeting te doen. Want ja, jouw collega-auteurs zetten ook stappen in hun schrijf- en uitgeeftraject. Het voelt dan fijn om dat ook te doen. Het wonderlijke effect van groepsdruk! Daarmee hou je beweging in jouw proces. Kortom: jouw schrijfgroep is jouw (vaak broodnodige) stok achter de deur!

Voordeel #2: de schrijfgroep als meelezer

In het schrijfproces kunnen meelezers een grote rol spelen. Feedback van anderen brengt jouw manuscript naar een hoger niveau (en nee, niet alle feedback hoef je aan te nemen, maar het zet je hoe dan ook aan het denken). Vaak krijgen wij de vraag: maar waar vind ik die meelezers? Als je deel uitmaakt van een schrijfgroep kun je elkaars meelezer zijn. Het grote voordeel daarvan is dat lezen direct een positief effect heeft op je eigen schrijfresultaten. Hoe meer je leest, hoe beter je schrijft. Als schrijfgroep help je dus de ander, maar je helpt ook jezelf. Tip: geef alle leden van je schrijfgroep een andere opdracht mee bij het meelezen. Zo krijg je feedback op verschillende niveaus en thema’s. Superhelpend!

Voordeel #3: je schrijfgroep als netwerk

Bij het uitgeven van je boek heb je een netwerk nodig. Het is fijn als mensen je tips kunnen geven, zowel qua mensen om mee samen te werken als qua dingen waar je op moet letten. Misschien heeft een groepsgenoot al eens met een redacteur of vormgever gewerkt en beviel dat heel goed (of juist niet). Misschien heeft iemand een lijntje naar de pers, waar jij gebruik van mag maken. Misschien heeft iemand wel enorme inzichten gekregen bij een vorig uitgeeftraject, die diegene graag wil delen.
Selecteer je partners via internet dan zul je merken dat het aanbod enorm is. Hoe vind je dan de juiste mensen? Het is dan enorm helpend als je van anderen hoort hoe ze dat hebben gedaan en hoe dat verliep. Nóg een groot voordeel van een schrijfgroep!

Zo vind jij razendsnel een schrijfgroep

Ben je na het lezen van dit blog overtuigd dat een schrijfgroep helpend kan zijn? Denk je nu: maar hoe vind ik andere auteurs voor in een schrijfgroep? Dan hebben wij een supersnelle oplossing voor je!
Op 9 juni staat namelijk weer onze workshop selfpublishing gepland. Dit is dé gelegenheid om andere auteurs te leren kennen. We zetten die dag een grote eerste stap met het zelf uitgeven van je boek. Er doen maximaal acht deelnemers mee en er is veel ruimte voor alle persoonlijke verhalen. Heel vaak ontstaan mooie gesprekken en contacten en komt de vraag boven: zullen we e-mailadressen uitwisselen? Dat is de eerste stap bij het vormen van een schrijfgroep!

Wil jij deelnemen aan de workshop selfpublishing?
Meld je dan snel aan via onderstaande link!
Er kunnen maximaal acht deelnemers meedoen en vol = vol!

 

 

Meer blogs en tips lezen?

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen

Vijf veelvoorkomende schrijffouten

Sta jij als auteur aan de vooravond van de samenwerking met een redacteur? Dan is het slim om je manuscript van tevoren op een aantal veelvoorkomende schrijffouten te controleren. Zo zorg jij ervoor...
> Verder lezen

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Zo zorg je ervoor dat jouw boek er in 2024 komt Zo’n jaar vliegt om, vind je niet? Voordat je het weet, zitten we weer in de voorjaarszon. Ondanks dat dat geen verkeerd vooruitzicht is, is het risico...
> Verder lezen