Hoe controleer je je proefdruk? Waar moet je op letten

Er valt een paarse, glimmende enveloppe op de mat. Yes! De langverwachte proefdruk is binnen. Eindelijk krijg je een idee van hoe je boek er in het echt uit komt te zien! Maar dit is ook hét moment om laatste aanpassingen aan je boek door te voeren.

Het is van groot belang dat je de proefdruk zorgvuldig controleert. Zo voorkom je vervelende fouten achteraf. In dit blog vertellen we je waar je op moet letten bij het controleren van je proefdruk.

Daarvoor staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

 • Waarom wij altijd een proefdruk maken
 • Kwaliteit van het papier
 • Gebruik van juiste lettertypes
 • Aantal woorden per regel
 • De juiste indeling
 • Controle van afbeeldingen
 • De juiste kleuren
 • Typfouten en/of spelfouten
 • Neem de tijd

WhatsApp Image 2020-02-11 at 13.08.08-800px

Sta jij op het punt om jouw boek te laten drukken? Download gratis ons e-book ‘Aanleverspecificaties’ mét checklist! Zo kun je eenvoudig afvinken wat je hebt gedaan.

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

Waarom wij altijd een proefdruk maken

Op het moment dat je besluit je boek te laten drukken, heb je de inhoud vaak alleen nog maar op je beeldscherm gezien. Misschien heb je het boekwerk thuis uitgeprint om te kijken hoe dat nou in het echt is. Vaak valt dat tegen. Want een printer thuis is niet te vergelijken met de printers waar jouw boek uiteindelijk op gedrukt wordt. Om je een beeld te geven van hoe je boek er op papier uit komt te zien, maken wij een proefdruk voor je. Een proefdruk, zodat jij kunt zien én voelen hoe je boek eruit ziet én om de allerlaatste controle uit te voeren.

Handig om te weten: het maken van de eerste proefdruk is een service van ons en dus gratis 😊

Schrik niet wanneer je proefdruk binnenkomt. Het geheel is nog niet gebonden tot een boek en het omslag is nog niet gelamineerd. Het zijn losse pagina’s die je een idee geven van het uiteindelijke resultaat. Tijdens de controle hiervan ga je letten op het volgende:

 • Kwaliteit van het papier;
 • Gebruik van de juiste lettertypes;
 • Aantal woorden per regel/pagina;
 • De juiste indeling;
 • De juiste kleuren;
 • Typ- en/of spelfouten.

Kwaliteit van het papier

Zonder papier geen boek. De papiersoort die jij kiest, bepaalt de beleving van je lezer. Als het goed is, heb je hier al uitvoerig over nagedacht. Afbeeldingen, foto’s en illustraties worden het mooist (scherpst) afgedrukt op glad papier. Over het algemeen wordt bij een leesboek vaak gekozen voor een wat ‘geliger’ papier. Onze hersenen vinden dit fijner. Bij het controleren van de proefdruk ga je dus bepalen of de kwaliteit van het papier overeenkomt met je wensen. Voelt het papier zoals verwacht? Is de kleur naar wens en schijnt het niet teveel door?

Gebruik van de juiste lettertypes

Lettertypes kunnen een woord of zin extra kracht bijzetten of een bepaald gevoel overdragen. Zo oogt een rond lettertype vaak zachter en een dikgedrukt lettertype eist de aandacht op. Bij je boek moet je ervoor zorgen dat het lettertype het verhaal lekker leesbaar maakt.

‘’Een lettertype met een schreef wordt door ons brein als makkelijk leesbaar beschouwd.‘’

Controleer in je proefdruk of je overal de juiste lettertypes hebt toegepast. En of je het nu ook mooi vindt op gedrukt papier.

Aantal woorden per regel

Een vuistregel is om per regel gemiddeld 9 tot 13 woorden te hebben. Dit is de optimale afstand voor het oog om van het einde van de ene regel naar het begin van de volgende regel te springen. Het gemiddelde aantal woorden dat op een pagina staat is 250. Ga je voor wat ‘minder lucht’ op een bladzijde? Dan kun je natuurlijk meer woorden kwijt. Baseer je keuzes op jouw doelgroep, zij moeten je boek uiteindelijk plezierig lezen.

De juiste indeling

Neem de tijd om de indeling te controleren. Vaak begint een nieuw hoofdstuk op een oneven pagina, deze zit aan de rechterkant van het boek. Ga ook na of alinea’s niet raar worden afgebroken en of de teksten zijn versprongen.

Let op hoerenjongens en weeskinderen. Dit zijn opmaakfouten waarbij de titel/tussenkopje of de eerste zin van een alinea op de ene pagina staat en de rest op de volgende pagina.

Wees scherp op afbreekfouten. Deze staan altijd aan het einde van een regel. Het woord past niet meer en het programma breekt het af op een plek die niet juist is. Bijvoorbeeld: tan
dpasta.

De juiste kleuren

Op de drukpers kunnen jouw kleuren anders uitkomen dan je zelf had gedacht. Controleer daarom bij de proefdruk altijd of de kleuren nog naar wens zijn. Goed om te weten is dat wij op onze drukpers niets aan de kleuren kunnen veranderen. Mochten de kleuren niet naar wens zijn, dien je dit zelf in het bronbestand te veranderen.

Typ- en/of spelfouten

Dit is het laatste moment om nog fouten uit je manuscript te halen voordat je boek gedrukt wordt. Controleer je teksten dus ook nog een extra keer op typ- en/of spelfouten.

Neem de tijd

We adviseren je om de tijd te nemen om de proefdruk te controleren. Stem dit altijd wel even met ons af, we willen natuurlijk wel dat je boek op tijd klaar is 😉 Maak tijdens de controle aantekeningen, leg de proefdruk even weg en laat een ander er ook eens naar kijken. Je wordt namelijk blind voor je eigen tekst. Heb je tijdens het controleren van de proefdruk nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we met je mee!

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Hoe de markt jouw keuzes rondom het drukwerk beïnvloedt

Veel auteurs dromen ervan: een hardcover! Het wordt door velen beschouwd als de meest chique uitvoering van een boek. Voeg je nog een leeslint toe en misschien een mooie veredeling op je omslag en je...
> Verder lezen

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
> Verder lezen

Hoeveel tijd kost het om je boek uit te geven?

Ga je zelf een boek uitgeven, dan heb je als auteur vaak een deadline in gedachten. En sommige auteurs maken die deadline ‘hard’. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een boekpresentatie of een...
> Verder lezen