Zo bereken je het aantal pagina's van jouw boek

Wanneer je al een heleboel woorden op papier hebt gezet, dan begin je vaak als vanzelf al te dromen over je boek. Misschien zie je je cover al voor je. Heb je al een lettertype voor het binnenwerk gekozen. Weet je al of je voor een hard- of een softcover gaat. En soms maak je al een beetje een inschatting hoe dik je boek gaat worden. Die dikte, klopt die eigenlijk wel?

Om jou inzicht te geven in de dikte van jouw boek, hebben wij een aantal elementen op een rij gezet die dit kunnen beïnvloeden. In dit artikel staan wij stil bij de volgende:

Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van ons gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.

Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

 

De inhoud heeft invloed

Het uitrekenen van het aantal pagina’s van je boek is niet zo ingewikkeld. Je deelt het aantal woorden van je manuscript door het aantal woorden dat je kwijt kunt op een pagina. Daarbij tel je het aantal pagina’s op dat je nodig hebt voor je colofon, je titelpagina en eventueel je inhoudsopgave, dankwoord en dergelijke.

De hamvraag in deze rekensom: hoeveel woorden kun je kwijt op één pagina? Het antwoord daarop is afhankelijk van de afmetingen:

  • van je boek;
  • van de tekst, de zogenaamde fontsgrootte;
  • tussen de regels;
  • eventuele ruimte die je nodig hebt voor titels, koppen en afbeeldingen;
  • de marges rondom de tekst.

aantal paginas in je boek

Uitgangspunten

Wanneer je een leesboek maakt, bijvoorbeeld een thriller of een roman, en je wil het boek verkopen dan is het wenselijk dat je boek door de brievenbus past. Dit heeft immers invloed op de hoogte van de portokosten. Zijn die te hoog, dan is je lezer minder snel geneigd je boek te bestellen.

Bij BoekenGilde adviseren we qua formaat aan de hand van het aantal woorden in je manuscript.

Onderstaande tabel geeft een indicatie van het aantal woorden per pagina bij verschillende afmetingen van je boek. Daarbij hebben we rekening gehouden met hoofdstuktitels.

Aantal woorden Afmetingen Aantal woorden per pagina
Tot 70.000 135 x 205 mm circa 320 woorden
Vanaf 70.000 155 x 235 mm circa 350 woorden

Rekenvoorbeeld: stel je hebt een manuscript van 65.000 woorden. Je boek krijgt het formaat 135 x 205 mm. Dan zal je boek uit 204 pagina’s bestaan (exclusief colofon, titelblad en dergelijke)

plaatje

Bovengenoemde marges zijn naar eigen inzicht in te delen en te bepalen. Hoe groter de marges, hoe kleiner de zetspiegel en hoe meer pagina’s. Belangrijk is dat het ‘vriendelijk’ is om naar te kijken. Het boek moet immers uitnodigen om te lezen en het wit op een pagina zal daar een grote invloed op hebben.

Dit geeft jou een idee hoe dik je boek wordt en helpt je bij de keuze in het drukken of uitgeven van je boek.

Meer weten?

Wil jij meer leren over de vormgeving van je boek? Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken of heb je vragen die je graag zou willen stellen? Tijdens onze webinar ‘Geef je boek vorm’ leer je in slechts 45 minuten alles over het vormgeven van jouw boek. Daarbij gaan we verder dan alleen de boekdikte, maar hebben we het ook over het effect van kleuren, tekst en afbeeldingen. Meer weten? Meld je dan aan voor ons gratis webinar Geef je boek vorm.

 

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?
Meer blogs en tips lezen?

Hoe de markt jouw keuzes rondom het drukwerk beïnvloedt

Veel auteurs dromen ervan: een hardcover! Het wordt door velen beschouwd als de meest chique uitvoering van een boek. Voeg je nog een leeslint toe en misschien een mooie veredeling op je omslag en je...
> Verder lezen

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
> Verder lezen

Hoeveel tijd kost het om je boek uit te geven?

Ga je zelf een boek uitgeven, dan heb je als auteur vaak een deadline in gedachten. En sommige auteurs maken die deadline ‘hard’. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een boekpresentatie of een...
> Verder lezen